22 Ağustos 2018 09:20

Birleşmiş Milletler, Kürt mültecinin İran’a iadesini durdurdu

Birleşmiş Milletler, İsveç’in iltica talebini reddederek İran’a teslim etmeye hazırlandığı Kürt mültecinin iadesini durdurdu.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Birleşmiş Milletler İşkenceye Karşı Komite, İsveç’in iltica talebini reddederek İran’a teslim etmeye hazırlandığı Kürt mültecinin iadesini durdurdu.

Söz konusu sığınmacı, rejim karşıtı çalışmalarından ötürü 2011 yılında tutuklandıktan bir süre sonra kefaletle serbest bırakıldı. Mahkeme tarafından gıyabında 8 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

İsveç’e gelerek siyasi iltica talebinde bulundu. Ceza aldığını gösteren belgeleri Göçmen Bürosu’na verdi. Önce Göçmen Bürosu ardından da Göçmen Mahkemesi, İran hükümetinin takibinde olmadığı ve verdiği belgelerin ‘niteliğinin kötü’ değerlendirmesinde bulunarak İran’a geri gönderilmesini kararlaştırdı.

Avukatının konuyu Birleşmiş Milletler’e taşıması üzerine dosyayı ele alan Birleşmiş Milletler İşkenceye Karşı Komite, mülteci hakkında verilen hapis cezası olduğunu, en azından İsveç’deki siyasi çalışmalara katıldığı için rejim tarafından tanındığını ve İran’a gönderildiğinde hapis ve işkence riskiyle karşı karşıya kalacağı değerlendirmesini yaptı. Kürt mültecinin İran’a iadesinin durdurulmasını kararlaştırdı.

Göteborg İdare Mahkemesi ve Göçmen Mahkemesi yargıcı John Panosfsky, komitenin verdiği kararı oldukça ciddiye aldıklarını ve karar ellerine geçer geçmez uygulanması için gerekli girişimlerde bulunduklarını söyledi. (Stockholm/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Hırvatistan’da tersane işçileri greve gitti

SONRAKİ HABER

Çerkesler Uzunyayla’da düzenlenen festivalde buluşuyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...