18 Ağustos 2018 10:31

Basında kur krizi: Cumhuriyet’e de zam geldi

Artan dolar karşısında eriyen TL kağıt ve mürekkebi vurdu. Sözcü gazetesinin ardından Cumhuriyet gazetesine de zam geldi. Gazete 2.5 TL oldu.

Fotoğraf: Hilmi Hacaloğlu/VOA-Wikimedia Commons

Paylaş

Dolar kurundaki artış kâğıt ve mürekkebi vurdu. Sözcü gazetesinin ardından Cumhuriyet de, artan kâğıt fiyatları yüzünden gazete zam yaptığını açıklandı. Açıklamada gazetenin fiyatının 2.5 TL olduğu duyuruldu.

GAZETEDEN ZAM AÇIKLAMASI

Cumhuriyet gazetesi, fiyat zammını şu ifadelerle duyurdu: “Gazeteler yurtdışından ithal edilen kâğıtla çıkıyor. Dünyada artan kâğıt fiyatları, ardından kurlardaki olağanüstü artış önlem almayı gerektiriyor. Bu gazete gücünü her zaman okurundan alır, bu yüzden bağımsızdır. Ne iktidarlara boyun eğer ne de sermayeye yaslanır. Artan maliyetler sürdürülemez noktaya geldiği için zorunlu bir zamla 2.5 TL’ye çıkıyoruz. Gazetemize son zammı 10 Ocak 2017 tarihinde yapmıştık. O günkü gazetenin birinci sayfasında 'Dolarda yeni rekor: 3.7740' haberi yer alıyordu. Bugün dolar 6 TL’nin üzerine çıktı. Okurlarımızın 50 kuruşluk zammı anlayışla karşılayacağına ve desteklerini esirgemeyeceğine inanıyoruz.”

Sözcü gazetesi de, geçtiğimiz hafta üretimde kullanılan ithal mallardaki fiyat artışından dolayı zam yaptığını duyurdu. Sözcü gazetesinin ilk sayfasında “Zorunlu ayarlama” başlığıyla yayımlanan bilgi notunda şu ifadeler yer aldı: “Gazete üretiminde yüksek miktarda olan ithal maliyetlerin artmasından dolayı hafta içi 25 kuruş zam kaçınılmaz hale gelmiştir. Sözcü bugünden itibaren hafta içi 1 lira 25 kuruşa satılacaktır. Hafta sonu 1.5 TL olan fiyatımız dayanabildiğimiz sürece devam edecektir. Anlayışınıza sığınıyor, desteğinizin süreceğine inanıyoruz.”

‘SEKA OLSA PİYASANIN İHTİYACINI KARŞILAŞTI’

Basın Yayın Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Emrah Kısakürek, önceki gün AA’ya yaptığı açıklamada yayıncılık sektöründe ödemelerin farklılık gösterebileceğini belirterek, şöyle devam etti: “Biz kura razı oluyoruz belki ama bugünki kurdan alsanız bile hemen ödeyemezsiniz. Bizde nakit bile 25 gün demek. Kurun bu kadar hızlı değiştiği bir zamanda sizin 25 gün sonra yaptığınız ödeme, kar marjından dolayı kağıt tedarik ettiğiniz yeri tekrar kağıt siparişi veremez duruma getirir. Yurt dışına bağlı olduğumuz için kurdaki değişimler maliyetleri otomatik olarak etkiliyor. Normalde 16-17 liraya satılabilecek bir kitabı, kur değiştiğinde bir hesaplıyorsunuz, 20 liradan aşağı sattığınızda zarardasınız.” Kısakürek, AKP iktidarı döneminde özelleştirilen SEKA’yı da hatırlattı: “Eğer bir SEKA Kağıt Fabrikası’nı düzgün işletebilecek ve onu sürekli yenileyecek bir idare yapısına sahip olabilseydik, o zaman SEKA çok güzel kağıt üretir ve piyasanın ihtiyacını karşılardı.”

‘KAĞIDA KDV MUAFİYETİ GETİRİLSİN’

DİSK Basın-İş de yaptığı açıklamada, TL’nin dolar ve diğer para birimleri karşısındaki değer kaybının gazeteleri de etkilediğini bildirdi. Gazetelerin kağıt sıkıntısı çektiğinin bildirildiği açıklamada, “Ulusal gazeteleri basan matbaalarda büyük çapta işten çıkarmalar gündeme gelecek” denildi. DİSK Basın-İş, “TL’deki değer kaybı, basın yayın ve gazetecilik sektörünü etkilemesi emekçilerin değil AKP politikalarının ve tek adam rejiminin sonucudur” ifadesine yer vererek, “Bir dönem pırlanta, mücevher, yat, tekne gibi mallarda ÖTV kaldırıldıysa kağıda da KDV muafiyeti getirilmelidir” talebinde bulundu. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Şile'ye dolgunun yasal gerekçesi yok!

SONRAKİ HABER

IPS gazetecilik atölyelerinde güz programı açıklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...