14 Ağustos 2018 10:13

Evrimi destekleyen/kullanan bilimler: Jeoloji

'Jeolojiden elde edilen bulgularla levha tektoniği, yaşamın ve gezegenimizin tarihi, evrim ve eski iklimler ile ilgili bilgilere ulaşılabilmektedir.'

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Jeoloji, kelime anlamıyla "dünya bilimi" ya da "toprak bilimi" demektir; zira İngilizcede toprak ve Dünya aynı kelime ile ("earth") karşılanmaktadır. Jeolojiden elde edilen bulgularla levha tektoniği, yaşamın ve gezegenimizin tarihi, evrim ve eski iklimler ile ilgili bilgilere ulaşılabilmektedir.

Jeolojinin gelişinin çok uzun ve karmaşık bir tarihi vardır, burada birincil olarak bizi ilgilendiren bir bilim dalı olmadığı için bu ayrıntıya girmeyeceğiz. Ancak bilinmesi gereken en önemli şey, çok uzun yıllar Dünya'nın, ilk var olduğu şekliyle, hiç değişmeden kaldığının sanılmasıydı. Tıpkı canlılığın hiç değişmediğinin düşünülmesi gibi. Aslında insanlar uzun zamandır, cansızlığın değişimi ile canlılığın değişimi arasında bir paralellik kurmaya çalışmaktadırlar ve bu oldukça bilimsel ve doğrudur da. Dünya'nın yapısının hiç değişmediğinin düşünülmesi, canlılığın da değişmeyeceğinin düşünülmesine sebep olmaktaydı. Ne zaman ki ünlü Jeolog Charles Lyell 1830 yılında ünlü Jeoloji'nin Prensipleri kitabını yazdı ve kendisinden önceki düşünceleri de harmanlayarak Dünya'nın yer yapısının sürekli, kademeli ve çok yavaş olarak değiştiğini belirterek üniformataryen görüşü ortaya attı. 1859 yılında Charles Darwin'in canlıların da değişebileceğini ispatladığı Evrim Kuramının önü açılmış oldu ve insanların bunu anlaması kolaylaştı (hâlâ anlaşılmıyor olması, bilimsel yetersizliklerden değil, insanların anlamak istememesi ya da anlamaya korkmasından kaynaklanmaktadır).

Jeoloji, Dünya'nın tüm geçmişine ışık tutmayı hedeflemektedir. Çünkü Dünya, tıpkı üzerindeki can-lılık gibi sürekli olarak değişmektedir. Aslında canlıların değişimi, doğrudan bu "cansız" olarak ta-nımladığımız Dünya'nın değişimine bağlıdır. Burada iki şeyi hatırlayınız ve unutmayınız: Evrim, canlı varlıkların, cansız çevre koşulları etkisi altında adaptasyon miktarlarına göre hayatta kalma ve üreme şanslarının artması sonucu oluşan kademeli ve yavaş değişimdir. İkinci olarak ise, modern bilimde "canlı" ile "cansız" arasında hiçbir fark yoktur ve bunların ikisi benzer moleküler yapıdaki varlıkların farklı kimyasal evrimlerine işaret eder.

DEĞİŞİM SÜREKLİDİR

Canlılık değişmek zorundadır, çünkü çevre sürekli olarak değişmektedir. Biz bunu genellikle his-setmeyiz, çünkü bu değişim o kadar yavaş ve uzun sürelidir ki, 80 yıllık ömürlerimiz, hatta gidebil-diğimiz en uzak tarihler bile bunu görmemiz için tam olarak yeterli değildir. Ancak bir diğer sorun da ne aradığımızı bilmemektir. Bundan 500 yıl önce, "Küresel Isınma" diye bir şeyden haberdar değildik, umurumuzda da değildi; çünkü böyle bir şey yoktu. Ancak şu anda, iklim değişimleri ile boğuşuyoruz. Tüm ülkeler, istisnasız, iklim değişimlerinden ve anormalliklerinden yakınıyor. Bunlar, bize bir şey söylüyor: İklimimiz değişiyor, değişti ve değişecek. Ayağımızın altındaki karalar ve girdiğimiz denizler, her an yer değiştiriyor. Bunu hissetmiyor oluşumuz, gerçek olmadığı anlamına gelmiyor. Dünya'mız, tek bir kara yığını değil, onlarca levhanın birleşiminin oluşturduğu dev yüzeye sahip bir gezegendir. Yeryüzü'nden aşağıya doğru 6 katmandan oluşmaktadır. Atmosfer de 6 katmandan oluşur. 

DARWIN VE KANITLAR

Darwin, kuramı yayınladığında çok az jeolojik ve paleontolojik bulguya sahipti ve bu yüzden teori-nin yanlış olabileceğinden şüphelenmişti. Buna rağmen, son derece alçakgönüllü ve dürüst bir bilim insanı olarak, kitabına koca bir kısım ekleyerek teorinin eksik yanlarını ilan etmişti. O günden bugüne, bilime ömürlerini adayan, Dünya'nın dört bir yanındaki binlerce üniversiteden yüz binlerce bilim insanı, Evrim Kuramı'nı incelemiş ve Darwin'in tüm endişelerinin boşa olduğunu ispatlamışlardır. Çünkü onun bilmediği bütün soru işaretlerinin cevapları verilmiş ve her birinin evrimsel biyolojiyi destekler nitelikte olduğu ve Evrim Kuramı'nı tehlikeye atmak bir yana, yukarıda görüldüğü gibi harika bir tabloyla desteklediği anlaşılmıştır.

https://evrimagaci.org/evrimi-destekleyenkullanan-bilimler-3-jeoloji-206

ÖNCEKİ HABER

Futbol, burjuvazi ve kulüpler

SONRAKİ HABER

Kuşadası’nın tek sulak alanı Kocagöl can çekişiyor!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...