12 Ağustos 2018 22:59

Keskinoğlu, iflasın yükünü işçinin sırtına yıkmak istiyor

Akhisar denilince akla gelen en büyük şirketlerden biri olan Keskinoğlu, iflas sürecinin faturasını işçilere kesiyor.

Keskinoğlu logosu

Paylaş

Manisa’nın Akhisar ilçesindeki beyaz et ve et ürünleri işleyen ve geçtiğimiz aylarda borçlarını ödeyemediği için alacacaklılarıyla konkordato (mali açıdan zor durumda olan bir kurumla yapılan iflas anlaşması) imzalayan Keskinoğlu, bu süreçte işçileri mağdur ediyor.

Akhisar denilince akla gelen en büyük şirketlerden biri olan, binlerce işçinin çalıştığı Keskinoğlu’da iflas sürecinin faturası işçilere kesiliyor. Keskinoğlu, “küçülme süreci” dediği bu süreçte işçilerin haklarını vermeden işten atıyor.

Haziran ayında işten çıkardığı işçilerin kıdem tazminatları için en erken ödeme tarihi olarak kasım ayını gösterirken, bu işçilerde tedirginlik yaratıyor. Çalışırken son iki yıldır ücretlerini düzensiz aldıklarını belirten işçiler, “Tazminatlarımız bir yana içeride kalan maaşlarımız da var” diyor.

Tavuk sektörünün genelinde olduğu gibi güvencesiz, esnek ve ağır çalışma koşullarının Keskinoğlu’da da olduğunu belirten işçiler, “Her şey yöneticilerin insafına bağlı. Maaş kesintisi mesailerin tam yatmaması gibi şeyler çokça yaşanıyordu. Konkordato bitiminde iflası erteleyerek binlerce işçiyi daha mağdur duruma sokabilirler. Çünkü şirket kâr için her şeyi yapabilir. Şu an iş yaptığı firmalar ürünlerde sorun yaşadığını söyleyerek birçok ürünü iade ediyor” diyor.

Tüm bu yaşananlar karşısında nisan ayından bu yana daha yoğun bir şekilde sendikalı olma çabasının olduğunu söyleyen işçiler nisandan temmuza kadar yüzlerce işçinin DİSK/Gıda-İş Sendikasına üye olduğunu söylüyorlar. Yaşanan süreç içersinde sendikalı sendikasız ayırt etmeksizin herkesin kapıya konulduğunu söyleyen işçiler geleceklerinin ne olacağı konusunda tedirgin olduklarını ifade ediyor.

KESKİNOĞLU İŞÇİSİNE MÜCADELE ÇAĞRISI

Uzun süredir Keskinoğlu’da örgütlenme çalışmalarının sürdüğünü belirten DİSK/Gıda-İş Sendikası Genel Başkanı Seyit Aslan, üye olsun olmasın tüm işçilerin yanında olduklarını belirtti. Keskinoğlu işvereninin kendi servetini kurtararak kendini güvenceye aldığını belirten Aslan, “Son dönemde yaşanan ekonomik daralmanın faturası da işçilere ödetilmeye başlandı. Ülkemizdeki iktidarın yasalarla ve fiili olarak sermayeyi ve tekelleri koruduğu, işçilerin ise giderek haklarını kaybettiği gerçeğiyle yüz yüzeyiz” dedi.

Ekonomi ve yeni yönetim anlayışından dolayı Ülker’de olduğu gibi Keskinoğlu’nun da sermayesini yine gıda sektörü üzerinden yurt dışına çıkardığının işçiler tarafından söylendiğini aktaran Aslan şunları söyledi: “Türkiye’deki tavuk sektörünün güvencesiz, esnek ve sağlıksız çalışma koşullarıyla yüksek kâr eden kurumlar olduğunu söylemek yanlış olmaz. Bu yüzdendir ki Türkiyenin en büyük tavuk şirketleri yabancı sermayenin eline ya da ortaklığına mecbur edilmiş durumdadır. Yerlilik ve millilik duygusu üzerinden sömürü yapanlar gerçeği işçi ve emekçilerden gizliyorlar. Biz burdan da tüm yetkililere derhal sürece müdahale edilmesini, işçilerin mağdur edilmemesi çağrısında bulunurken, tüm işçi arkadaşlarımızı da süreci beklemek yerine hem yasal hem fiili mücadeleye çağırıyoruz. Son dönemde yaşanan kur artışı, ortaya çıkan kriz belirtilerinin faturasını çıkaranlar ödemelidir. İşçilerin açlık sınırının altında yaşadığı koşullarda faturanın yine işçilere kesilmesi, çalışma ve yaşama koşulları daha zorlaştıracaktır. İktidar sermayeye değil emekçilere kaynak aktarmalı, işçilerin alacaklarını güvenceye alacak tedbirler almalıdır.” (Manisa/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Müftüoğlu: Bağımlılık arttığı için krizin sonuçları daha ağır olacak

SONRAKİ HABER

'İki demir atsalardı Mehmet yaşayacaktı'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...