10 Ağustos 2018 05:52

İzmir Büyükşehir, ekonominin faturasını çalışanlarına kesmek istiyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi, ekonomideki kötü gidişe 'tedbir' olarak belediye işçilerinin mesai hakkı ve iş güvenliğini hiçe saymaya kalkıyor.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Metehan UD
İzmir

CHP’li İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ekonomideki gerilimli duruma karşı yayınladığı tasarruf tedbirleri arasında belediye işçilerinin mesai hakkını ortadan kaldıran ve iş güvenliğini hiçe sayan maddeler de var. Genel İş İzmir 2 Nolu Şube Başkanı Arif Yıldız, emekçilerin alım gücünün düştüğünü hatırlatarak ekonomideki kötüye gidişin faturasının emekçilere çıkarılmasını kabul etmeyeceklerini ifade etti.

Ağırlaşan ekonomik durumu gerekçe gösteren İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Aziz Kocaoğlu, tasarruf tedbirlerini içeren bir genelge yayınladı. Belediyenin birçok birimine gönderilen genelgede belediye kaynaklarının "etkin, ekonomik ve verimli" kullanılması istendi. Kıt kaynakların daha ekonomik kullanılması için ek tasarruf tedbirlerinin alınması gerektiği ifade edildi.

Tasarruf tedbirleri arasında, demirbaş malzeme, mefruşat, mobilya ve benzeri malzemelerin alınmaması, taşıt, araç gereçlerinin alınmaması, ihalelerde kısıtlamaya gidilmesi, organizasyon hizmetlerinin asgari düzeye düşürülmesi ve ek bütçe talep edilmemesi, belediye tanıtım malzemelerinin alımının durdurulması, kamulaştırma projelerinin durdurulması gibi maddeler var.

'FAZLA MESAİ KARŞILIĞINDA İZİN VERİN'

Tedbirler arasında işçileri yakından ilgilendiren bir madde de var. Düzenlemede mesaili çalışmaların da durdurulması talep ediliyor. Genelgede “Personele çok zorunlu olmadığı sürece fazla mesai yaptırılmaması, çalışma programları yapılarak işlemlerin mesai saatleri içinde yaptırılmasının sağlanması, fazla mesailerin dairesince izin şeklinde değerlendirilerek ücret ödenmemesi, bağlı kuruluşlar ile şirketlerde görevli personelin mesailerinin kurum ve şirket ilkeleri doğrultusunda ödenmesi” ifadeleri yer alıyor. Bu düzenleme yürürlükteki İZENERJİ işçilerinin toplu iş sözleşmesinin 30. maddesine aykırı. Bu maddede fazla mesailerin ücret yerine izinle karşılanamayacağını ifade ediyor.

‘MESAİ ÜCRETLERİ İLE GEÇİNMEYE ÇALIŞIYORUZ’

Evrensel’e açıklamada bulunan Genel İş İzmir 2 Nolu Şube Başkanı Arif Yıldız “İktidarın yaptığı gibi işveren İzmir Büyükşehir Belediyesi de faturayı işçilere emekçilere kesmek istiyorlar. İşçiler olarak bu kötü gidişin faturasını ödemek istemiyoruz. Zaten artan enflasyon ve dolar karşısında alım gücümüz daha da düştü. 300-400 liralık bir kaybımız var. Fazla mesai ücretleri ile hayatımızı döndürmeye çalışıyoruz. İşverenin bu tutumunu kabul etmiyoruz.

‘İŞ GÜVENLİĞİNDEN TASARRUF EDİLEMEZ’

Tasarruf tedbirlerinin iş güvenliği işçi sağlığını da yok saydığını ifade eden Yıldız şunları söyledi “Kullanılmaya elverişli olmayan bir aracın kullandırılmayı sürdürülmesi işçilerin hayatını da tehlikeye atıyor. Önemli olan işçinin sağlığıdır. Bunu da kabul edecek değiliz. Madem bir masraftan kaçınılacaksa yüklü miktarda para harcadıkları etkinliklerden kaçınsınlar. Bu genelgeyi sendika olarak imzalamayacağız”.

ÖNCEKİ HABER

Dolar 6,80'i, avro 7,78'i gördü (10 Ağustos 2018)

SONRAKİ HABER

Asfalt kazanlarının arasına sıkışan işçi hayatını kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...