10 Ağustos 2018 05:00
Son Güncellenme Tarihi: 10 Ağustos 2018 11:57

Dolar 6,80'i, avro 7,78'i gördü (10 Ağustos 2018)

Sert hareketlerin yaşandığı dolar kuru, ABD Başkanı Trump'ın 'Türkiye tweeti' sonrası ise 6.80 ile yeni zirvesini gördü.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Türk Lirasında değer kaybı hız kesmiyor. Haftanın son işlem gününe sert yükselişle başlayan dolar/TL kuru, ABD Başkanı Donald Trump'ın 'Türkiye tweeti' sonrası ise 6.80 ile yeni rekor kırdı.

Sabah saatlerinde 6,25 zirvesine gören dolar/TL, günün en düşük seviyesinde 5.85'i gördü. Öğleden sonra yeniden 6 liranın üzerine çıkan dolar, ABD Başkanı Trump'ın Türkiye tweeti sonrası 6.80 seviyesine kadar tırmandı.

Benzer hareket avro/TL'de de gözlenirken, kur 7,78'i aştı.

Türkiye'nin risk primini gösterek CDS'ler yüzde 19 yükselerek 443.12 puan seviyesine çıktı.

BORSADA YÜZDE 8 KAYIP YAŞANDI

TL’de kayıplara karşın yükselişini korumaya çalışan borsa da daha fazla dayanamadı. Sabah seansında 97.800 seviyesini test eden borsada TL’de artan kayıplara da bağlı olarak satış baskısı yaşandı. BIST yüzde 8’e yakın düşüşle 90 binin altına indi.

TRUMP'TAN YAPTIRIM TWEETİ

ABD Başkanı Trump, Twitter'da yaptığı açıklamada "TL güçlü dolarımız karşısında hızla değer kaybederken, Türkiye'ye yönelik olarak çelik ve alüminyumdaki gümrük vergilerinin iki katına çıkarılmasına az önce yetki verdim. Gümrük vergileri alüminyumda yüzde 20, çelikte yüzde 50 olacak. Türkiye ile ilişkilerimiz şu anda iyi değil" dedi.

ERDOĞAN'IN AÇIKLAMALARI DOLARIN ATEŞİNİ YÜKSELTTİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk Lirası'nın dolar karşısında rekor düzeyde değer kaybetmesinin ardından yaptığı açıklamada, "Ekonomik savaşı başarılı bir şekilde vereceğiz" ifadesini kullandı ve yastık altındaki döviz ve altınları bozdurma çağrısı yaptı. Erdoğan'ın konuşması sonrası dolar ve avro yeniden yükseldi.

ALBAYRAK'IN 'YENİ EKONOMİK MODEL' AÇIKLAMASI PİYASAYI TATMİN ETMEDİ

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Ofisi'nde ''Yeni Ekonomi Yaklaşımı'' modeline ilişkin açıklamalarda bulundu. Albayrak, 'Yeni Ekonomi Yaklaşımı'nın ayaklarını şöyle sıraladı: Enflasyonla güçlü mücadele, çok daha sıkı bir Hazine ve Maliye Bakanlığı, cari açığın düşürülmesi.

Ancak Albayrak'ın açıklamaları doların ateşinin düşmesini sağlamadı.

CARİ İŞLEMLER AÇIĞI 57.39 MİLYAR DOLAR OLDU

Oniki aylık cari işlemler açığı Haziran’da 57.39 milyar dolar oldu. Merkez Bankası verilerine göre cari açık Haziran’da 2.97 milyar dolar oldu, Mayıs’ta 5.89 milyar dolar cari fazla verilmişti. (EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Yeni atamalara dair kararlar Resmi Gazete'de yayımlandı

SONRAKİ HABER

İzmir Büyükşehir, ekonominin faturasını çalışanlarına kesmek istiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...