07 Ağustos 2018 09:36

Nakış işçilerinden mücadeleyi büyütme çağrısı

Mücadele ederek pek çok hak kazanan nakış işçileri, 5 yıl önce kurdukları birliği güçlendirmenin ve daha kararlı bir mücadele vermenin çabası içinde.

Fotoğraf: Evrensel (işçilerin iş güvencesi için üzerinde oynanmıştır)

Paylaş

‘Elveda cumartesi’ diyerek yola çıkan ve cumartesi tatil haklarını kazanan yüzlerce nakış işçisi, 5 yıl boyunca birliğini korudu. Tüm bu süre boyunca birçok atölyede 8 saatlik iş günü hakkını, sigorta priminin ücretleri üzerinden yatmasını, ücretlerin yükselmesini sağlayan işçiler şimdi ise 5 yıl önce kurdukları birliği güçlendirmenin ve daha kararlı bir mücadele vermenin çabası içinde.

1 Haziran 2013’te ‘büyük nakış grevi’ni gerçekleştirerek hem birçok hak elde eden hem de Nakış İşçileri Birliğini kuran işçiler, Esenyurt bölgesinde birçok farklı atölye ve fabrikalarda yaşadıkları sorunlar karşısında nasıl mücadele edeceklerini konuştu.

14 yıl boyunca cumartesi günleri boşuna çalıştığını dile getiren bir işçi, “Bu birliğin bana öğrettiği en önemli şey şu. Eğer biz ikna olursak ve istersek şimdi hayal gibi görünen birçok hakkımızı kazanabiliriz. Patrondan önce kendimizi ikna etmemiz gerekiyor. Bu toplantıları sıklaştırmamız lazım arada kopukluk olmamalı” dedi. Başka bir işçi de sadece toplantılarda değil sosyal aktivitelerle de bir araya gelmelerinin aralarındaki birliği kuvvetlendireceğini belirtti.

Atölyeler arasında çalışma koşullarının farklılık gösterdiğini ifade eden bir işçi de hâlâ 12 saat çalıştıklarını, arkadaşlarının 8 saatlik iş gününü hayal gibi gördüğünü, başka atölyelerde bu hakkın nasıl elde edildiğini, mücadele deneyimlerinin anlatılması gerektiğini söyledi.

Yükselen enflasyon ve döviz kurları, art arda gelen zamlar yüzünden ücretlerinin eridiğini söyleyen işçiler mücadele pratiklerindeki eksiklikleri de değerlendirdi. Mücadeleyi sadece sektörel tuttuklarını, kısa vadeli faydaya odaklandıklarını söyleyen işçiler, başka iş kollarından işçilerin de birlikler kurması gerektiğini, böylece hep birlikte hareket ederek zamlar da dahil olmak üzere her türlü baskıya karşı etkili bir mücadele verilebileceğini vurguladı. İşçiler yapılan zamlara, işten atmalara, işçilerin hak kayıplarına karşı Esenyurt’ta diğer iş kollarında çalışan işçilerle ortak mücadele platformları içerisinde yer alacaklarını ifade etti.

Tüm atölyeler için net taleplerle yola devam edilmesi gerektiğinin belirtildiği toplantıda 8 saatlik iş günü, 3 bin TL aylık ücret, sigorta priminin ücretler üzerinden yatırılması ve cumartesi tatili temel talepler olarak belirlendi.

Güneşli, Bağcılar, Güngören’de benzer toplantıların yapılması gerektiği, her bölgenin kendi komitelerini kurmasıyla koordinasyonun daha etkili olacağı belirtilen toplantı, Esenyurt bölgesinin komitesinin belirlenmesiyle son buldu. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Tokat'ta kaybolan 3 buçuk yaşındaki Evrim'i arama çalışmaları sürüyor

SONRAKİ HABER

İYİ Parti Kurucu Üyesi Eryılmaz istifa etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...