06 Eylül 2012 16:40

ÖSO komutanından yeni orduya kınama

Özgür Suriye Ordusu Komutanı Riyad Esad, Özgür Suriye Ordusu'nun yeniden yapılandırılarak Suriye Ulusal Ordusu adlı bir silahlı grup kurulmasını kınadı.Yakın Doğu Haber'in yansıttığı habere göre Suriyeli muhalif askerler, önceki gün Hatay'ın Altınözü şehrinde düzenlediği üç günlük topla

ÖSO komutanından yeni orduya kınama
Paylaş


Yakın Doğu Haber'in yansıttığı habere göre Suriyeli muhalif askerler, önceki gün Hatay'ın Altınözü şehrinde düzenlediği üç günlük toplantıdan sonra Suriye Ulusal Ordu'sunun kurulduğunu ilan ederken yapının komutasına Tümgeneral Muhammed Hüseyin Hac Ali'nin getirilmesine Özgür Suriye Ordusu'ndan sert tepki geldi.

Almanya Haber Ajansı'na konuşan Albay Riyad Esad, "Özgür Suriye Ordusu, aşırılığa ve şiddete karşı çıkan mutedil Suriye halkının bir parçasıdır. Bundan ötürü Özgür Suriye Ordusu'nun fanatik silahlı militanlara dönüştüğü asılsızdır. Özgür Suriye Ordusu, Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ın devrilmesinden sonra ülkede kaos ve karışıklık yaratacak silahlı militanlara dönüşmeyecektir. Liderler olarak bunun güvencesini veriyoruz. Bu hususta önce Allah'a sonra da halkımıza güveniyoruz. Özgür Suriye Ordusu, kurulacak Ulusal Ordu'nun çekirdeğini oluşturacaktır" dedi.

Özgür Suriye Ordusu'nun yeniden yapılandırılması girişimlerine tepki gösteren Esad, "Özgür Ordu, esasında yapılandırılmıştır. Özgür Ordu varken Ulusal Ordu adında bir yapılanmaya gidilmesinin anlamı nedir? Sanki biz ulusal şahıslar değil miyiz! Özgür Ordu, şimdiye kadar başarısını ispatladı. Diğerlerinin bizimle işbirliği içerisinde olması ve birliği koruması gerekirdi" dedi.

Esad, açıklamasına şöyle devam etti: "Ulusal Ordu'yu kuranlar başlangıçta bizi çağırmadılar. Bazı şahısların araya girmesi üzerine bizi çağırdılar. Fakat üzülerek söylemekteyim ki onlar, bizi dinlemek istemiyorlardı AB ülkelerinden bir tanesinin büyükelçisinin bulunduğu bir toplantıda kendi başlarına kararlarını aldılar. Bu, diktatörlüktür" dedi.

Tümgeneral Muhammed Hüseyin Hac Ali komutasında Suriye Ulusal Ordusu'nun, iddia edildiği gibi Suriye'deki birlikler üzerinde tesirinin olmadığını savunan Esad, "İmkanlarımızın sınırlı olmasına rağmen bize tabi olan 100'ün üzerinde tugay bulunuyor. 60 bin savaşçısı olan Özgür Suriye Ordusu, Suriye'nin yüzde 70'inden fazlasına hükmediyor" dedi.

Esad'ın aksine Özgür Suriye Ordusu Askeri Konsey Başkanı Tuğgeneral Mustafa eş-Şeyh ise Suriye Ulusal Ordusu'nun kurulmasına destek verdiğini açıkladı. Fransa'da yayın yapan Radyo Monte Carlo'ya konuşan eş-Şeyh, Suriye Ordusu'ndan ayrılan generallerin sayısının 70'i aştığını, Özgür Suriye Ordusu'nun yeniden yapılandırılmasının, bu generallerin istekleri doğrultusunda gerçekleştiğini söyledi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Doğa için mücadele oturumunda sokağın bilgisi tartışıldı

SONRAKİ HABER

Yüksekova'da çatışma: 1 korucu yaşamını yitirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa