17 Temmuz 2018 15:42

HDP Şule Çet'in ölümünü Meclise taşıdı

HDP'li Meral Danış Beştaş, Şule Çet'in ölümünü Adalet Bakanı ile Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanı'na sordu.

Fotoğraf: Facebook

Paylaş

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş, Adalet Bakanı ile Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanı'na Üniversite öğrencisi Şule Çet'in Ankara'daki bir plazanın 20. katından şüpheli bir şekilde düşerek yaşamını yitirmesini sordu.

Beştaş, Şule Çet'in başta medyaya intihar olarak yansısa da adli tıp raporundan sonra olayın cinayet olduğunun yansıdığını belirterek, şöyle dedi:

"Şule çalışmaktayken işyeri sahibi tarafından alıkonulmuş, cinsel tacize maruz kalmış ve 20'nci kattan atılmak suretiyle hayatını kaybetmiştir. Başlatılan soruşturmanın seyri, Adli Tıp Kurumu'ndan gelen otopsi raporuyla değişmiş olup şüphelileri serbest bırakan mahkeme daha sonra tutuklama yönünde karara hükmetmiştir. Son zamanlarda kadınların maruz kaldığı cinsel taciz, şiddet ve cinayet vakaları süreklilik arz etmektedir."

Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'un cevaplaması üzerine Beştaş şu soruları yöneltti:

"♦  Şule Çet cinayetine ilişkin açıklama yapacak mısınız?

♦ Şule Çet vakası nezdinde kadınların maruz kaldığı taciz, şiddet ve cinayet vakalarına ilişkin hangi çalışmaları yürüteceksiniz?

♦ Bulunduğunuz mevki ve nosyonu kadınların lehine çevirme yönünde ne tür çalışmalar yürüteceksiniz?

♦ Bakanlığınız Şule Çet davasına müdahil olacak mıdır?

♦ Şule Çet cinayetini meşru gösterme eğiliminde olan söylemlere ilişkin bir açıklama yapacak mısınız? Hâlihazırda bu yönlü bir açıklama yapmama sebebiniz nedir?

♦ Kadın cinayetlerinin sıradan ve meşru hale geldiğine dair söylem ve tespitler karşısında Bakanlık olarak bu algıyı değiştirmek ve kadınların şiddete maruz kalmasını engellemek adına bir çalışma yapılmasını ne zaman gündeminize alacaksınız?"

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül tarafından cevaplandırılmasını istediği sorular ise şu şekilde:

"♦ Şule Çet davasına ilişkin bilgi sahibi misiniz? Bakanlığınızın bu dava nezdinde kadınların maruz kaldığı şiddet, taciz ve cinayet olaylarına ilişkin girişimleri neler olacaktır?

♦ Son beş yıl içerisinde Türkiye'de kadınların maruz kaldığı şiddet, taciz ve cinayet vakalarına ilişkin veriler ne şekildedir? Buna ilişkin açılan dava sayısı nedir? Açılan davalar ne şekilde neticelenmiştir?

♦ Kadınların maruz kaldığı şiddet, taciz ve cinayet vakalarındaki artışın sebebi nedir? Buna ilişkin bir çalışma yürütmekte misiniz?

♦ Kadınların maruz kaldığı şiddet, taciz ve cinayet vakalarındaki artışın; ilgili mahkemelerin gerekli cezaları vermeyerek olayları meşrulaştırma eğiliminde olmaları ile ilintisi nedir? Mahkemelerin kadınlar aleyhine karar verme eğilimlerinin sebebi nedir?

♦ Şule Çet davası nezdinde bu tür vakalara ilişkin hangi önlemlerin alınması ve hangi çalışmaların yürütülmesi gündeminizdedir?

♦ Şule Çet davasının görüldüğü mahkeme ilkin neden sanıkların beraatı yönünde karara hükmetmiştir? Davaya bakan mahkemenin kamuoyu baskısı oluşmasaydı sanıkları koruma eğiliminde davayı yürütecekleri gerçeğinden hareketle mahkemelerin kadınlara yönelik aleyhe tutumlarının sebebi nedir?

♦ Mahkemeler neden erkekleri koruyucu nitelikte kararlar almaktadır? Mahkemelerin erkekleri koruyucu yöndeki kararları ile mi kadınların maruz kaldığı cinayetler sonlanacaktır?

♦ Bakanlığınızın kadınların maruz kaldığı, şiddet, tecavüz, istismar ve cinayet davalarına ilişkin çıkardığı bir istatistik mevcut mudur? Hükümet politikalarınızın kadınların lehine evrilmesi mümkün kılınacak mıdır? Yargı mensuplarının bu tür yargılamalara dair toplumsal cinsiyet temelli eğitim çalışmalarına tabi tutulması sağlanacak mıdır?

♦ Ankara'da meydana gelen çok vahim bir cinayet davasının bazı medya kuruluşları tarafından meşru gösterilme eğilimi bir yaptırıma tabi tutulacak mıdır? Bazı medya kuruluşlarının cinayeti meşru gösterip cinayet zanlılarını koruma eğiliminin altında yatan saik nedir?" (Ankara/MA)

ÖNCEKİ HABER

Ford’da duruşun maliyeti işçiye yıkıldı, ücretlerde kesinti yapılacak

SONRAKİ HABER

Nakış işçileri piknikte buluştu: Hedefimiz 3 bin lira taban ücreti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...