17 Temmuz 2018 23:55

Ford’da duruşun maliyeti işçiye yıkıldı, ücretlerde kesinti yapılacak

Ford, parça eksikliği gerekçesiyle üretimi bu hafta 3 gün durdurma kararı aldı, kararı işçiye sendika duyurdu. Ücretlerde yüzde 24 kesinti yapılacak.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Arzu ERKAN
Kocaeli

Ford Otosan, Yeniköy fabrikasında parça eksikliği gerekçesiyle üretimi bu hafta 3 gün durdurma kararı aldı. Duruş nedeniyle ücretlerden kesinti olup olmayacağı belirsizliği, fabrikada örgütlü Türk Metal’in işçilere gönderdiği “Ücretlerin yüzde 24’ü kesilecek” telefon mesajıyla kesinlik kazandı. Sebep olmadıkları bir sorunun faturasının kendilerine kesilmesine tepki gösteren işçiler, fabrika ve sendika yönetiminden duruşların devam edip etmeyeceğine dair açıklama bekliyor.

Ford Otosan Yeniköy fabrikasında şanzıman eksikliği nedeniyle önceki gün üretim gerçekleştirilmedi. Cuma ve cumartesi günleri de üretim yapılmayacağı duyuruldu. Duruşlarla ilgili gazetemize konuşan bir Ford Otosan işçisi “Bize gerekçe şanzıman eksikliği denildi. Fabrika yönetimi bize duruşu kısa mesajla bildirmişti, pazartesi günü sendika da aynı yönetimi izleyerek ücretlerimizde yüzde 24’lük kesinti olacağına ilişkin bir mesaj attı. Üretime bu hafta 3 gün ara verileceğinin duyulmasından bu yana hiçbir açıklama yapmayan sendikacılar zahmet ettiler, bizimle bu bilgiyi paylaştılar” diye konuştu.

İYİ İSTİRAHATLER!

Türk Metal tarafından kendilerine gönderilen kısa mesajda “Şanzıman üretimi sıkıntısı sebebi ile çalışmadığımız 16, 20 ve 21 Temmuz günleri için sigorta primlerimiz ve sosyal haklarda kesinti olmayacaktır. Ücret olarak da yüzde 76 ödeme yapılacaktır” ifadelerinin kullanıldığını aktaran işçi şöyle devam etti: “Bir de utanmadan mesajın sonuna ‘İyi istirahatler’ yazmışlar. Sanki tatile çıkıyoruz.”

Kendilerine sendika tarafından üretim duruşlarının devam edip etmeyeceğine dair hiçbir bilgilendirme yapılmadığını kaydeden Ford işçisi “Bir sürü söylenti var. Normalde yıllık izne bakımcılar ve yeni girenler dışında komple 4 Ağustos tarihinde çıkacağız. Şimdi deniyor ki yıllık izin öne çekilebilir. Bu herkesi mağdur eder. Çünkü herkes planını 4 Ağustos’a göre yaptı. Memlekete gitmek için o tarihte bilet alan bile var. Yani anlayacağınız her türlü biz mağdur edileceğiz” diye konuştu.

İşçiler arasında yıllık izne kadar üretimin bu şekilde süreceği söylentisinin dolaştığını aktaran işçi, devam etti: “İzne kadar haftada 3 gün üretim yapılmayacağı da söyleniyor. Böyle söylentiler olması çok normal. Fabrika ve sendika yönetimi net bir açıklama yapmazsa bu ve benzer söylentiler hızla yayılır. Biz net bir açıklama bekliyoruz. Şanzıman eksikliği bizim suçumuz mu? Niye biz mağdur ediliyoruz? Üstelik sendika hangi gerekçe ile bunu kabul ediyor. İşçiden kaynaklı olmayan bir sorun işçiye fatura edilemez.”

ÖNCEKİ HABER

AKP belediyeciliği Denizlilileri isyan ettirdi: 'Susuz kalacağız'

SONRAKİ HABER

HDP Şule Çet'in ölümünü Meclise taşıdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...