15 Temmuz 2018 14:45
Son Güncellenme Tarihi: 15 Temmuz 2018 16:25

Fransa, Hırvatistan'ı 4-2 yenerek Dünya Kupası şampiyonu oldu

Rusya'nın ev sahipliği yaptığı 2018 Dünya Kupası'nın final maçında Fransa, Hırvatistan'ı 4-2 yenerek ikinci şampiyonluğuna ulaştı.

Fotoğraf: Sefa Karacan/AA

Paylaş

2018 Dünya Kupası finalinde Fransa, Hırvatistan’ı 4-2 yenerek kupayı ikinci kez müzesine götürdü.

Rusya’nın başkenti Moskova’daki Luzhniki Stadyumu’nda oynanan final maçına baskılı başlayan taraf Hırvatistan’dı.

DURAN TOPLAR VE VAR YİNE BAŞROLDE

Fransa Teknik Direktörü Didier Deschamps, bir kez daha kontrollü bir futbolu tercih ederek oyunu kendi sahasında kabullendi. İlk yarı boyunca topa yalnızca yüzde 33 oranında sahip olan ve 1 şut çeken Fransa, buna rağmen 2 gol atarak devreyi 2-1 önde geçti. 2018 Dünya Kupası’na damga vuran duran top golleri ve VAR sistemi bu bölümün de kahramanıydı.

Fransa, 18. dakikada kazandığı serbest vuruşta Antoine Griezmann’ın ortasına Mario Mandzukic’in yaptığı ters kafa dokunuşuyla 1-0 öne geçti.

Hırvatistan, 28. dakikada bu kez Luca Modric’in kullandığı serbest vuruş organizasyonunda Domagoj Vida’nın indirdiği topu Ivan Perisic’le buluşturdu. Perisic sert bir vuruşla topu ağlara gönderdi ve maça eşitliği getirdi.

Ancak aynı Perisic 38. dakikada kornerden gelen topa eliyle müdahale edince Fransa penaltı kazandı. Topun başına geçen Antoine Griezmann Fransa’yı yeniden öne geçiren golü attı.

YORGUN HIRVATLAR, 2. YARIDA HAVLU ATTI

Finale, 2.tur, çeyrek final ve yarı finaldeki 120 dakikalık mücadelelerle gelen Hırvatistan, bu yorgunluğu 2. yarıda hissetmeye başladı. Rakip yarı alanda daha çok alan bulan ve kaleyi daha fazla yoklayan Fransa, ikinci yarının ilk 15 dakikasında Hırvatistan kalesine 5 şut çekti. 59. dakikada Paul Pogba bu şutlardan birini atan isimdi ve Pogba’nın ceza sahası dışından sol ayağıyla çıkardığı şut 3. gol olarak Hırvatistan ağlarını buldu.

MBAPPE, PELE’NİN UNVANINA ORTAK OLDU

Fransa, 65’te bu kez Kylian Mbappe’nin sert şutuyla golü attı ve farkı 3’e çıkardı. Mbappe, Pele’den sonra Dünya Kupası finalinde gol atan ilk 20 yaşın altındaki futbolcu oldu.

LLORIS’TEN BÜYÜK HATA

Hırvatistan, 69’da Hugo Lloris’in büyük hatasında Mario Mandzukic’le kupa finalleri tarihinin en ilginç gollerinden birini atsa da kalan bölümde “mucize” geri dönüşü gerçekleştirecek enerjiyi sarf edemedi.

FRANSA’NIN 2. ŞAMPİYONLUĞU

Fransa, tarihindeki 3. finalde 2. kez şampiyonluğu elde ederken Hırvatistan ilk finalindeki performansıyla taraftarlarını memnun etti.

2018 Rusya finali, 120 dakikada 6 gol atılan 1966’daki İngiltere-Almanya finalinden bu yana Dünya Kupası tarihinin en gollü finali oldu.

HARRY KANE GOL KRALI

Bu sonuçların ardından İngiltere’den Harry Kane, 6 golle Dünya Kupası’nın gol kralı oldu. Kane, 1986’daki Gary Lineker’den bu yana gol kralı olan ikinci İngiliz oldu.

TURNUVANIN OYUNCUSU MODRIC

Fransa'nın 19 yaşındaki forveti Kylian Mbappe turnuvanın en iyi genç oyuncusu seçilirken Hırvatistan'dan Luka Modric turnuvanın en iyi oyuncusu seçildi. Belçika'nın kalecisi Thibaut Courtouis ise Dünya Kupası'nın en iyi kalecisi oldu.

DESCHAMPS TARİHE GEÇTİ

Fransa'nın Teknik Direktörü Didier Deschamps, Mario Zagallo ve Franz Beckenbauer'den sonra Dünya Kupası'nı hem oyuncu hem de teknik direktör olarak kazanan üçüncü isim oldu.

MAÇ SIRASINDA PUSSY RIOT'TAN EYLEM

Maçın ikinci yarısında Putin muhalifi Pussy Riot grubu sahaya girdi. Grup eylemi siyasi tutukluların özgürlüğü ve yasa dışı gözaltılara son verilmesi için yaptığını açıkladı.

FRANSA'NIN FİNAL YOLU

2018 FIFA Dünya Kupası'nda Avustralya, Peru ve Danimarka ile C Grubu'nda yer alan Fransa, grubu 7 puanla lider bitirdi. 

Turnuvadaki ilk iki maçını kazanarak son müsabakalar öncesi gruptan çıkmayı garantileyen Fransa'nın, 0-0 sona eren Danimarka karşılaşmasında sergilediği futbol ise tribündekilerin tepkisini çekmişti. 

Son 16 turunda Arjantin ile erken final tadında bir maç oynayan Fransa, güçlü rakibini 2-1 geriye düşmesine rağmen 4-3 mağlup etti.

Çeyrek finalde Uruguay'ı 2-0 yenen Fransa, yarı finalde ise Samuel Umtiti'nin kafa golüyle Belçika'yı eledi ve adını finale yazdırdı.

HIRVATİSTAN'IN FİNAL YOLU

2018 FIFA Dünya Kupası'nda D Grubu'nda şampiyonluk adaylarından Arjantin'in yanı sıra Nijerya ve İzlanda ile mücadele eden Hırvatistan, 3 maçını da kazanarak son 16 turuna çıktı. 

Hırvatların 3-0'lık Arjantin galibiyeti, turnuvadaki iddialarını herkese gösterdi. Grup maçlarında 7 gol atan Hırvatistan, sadece 1 gol yedi. 

Hırvatistan, son 16 turu, çeyrek ve yarı final maçlarında ise normal sürede turu geçemedi. Son 16 turunda Danimarka ve çeyrek finalde Rusya'yı penaltı atışları sonucunda eleyen Hırvatlar, yarı finalde ise İngiltere'yi uzatma bölümünde bulduğu golle saf dışı bıraktı. 

{{356846}}

İKİ TAKIMIN GOLCÜLERİ

Hırvatistan ile Fransa'nın turnuvadaki gol dağılımları dengeli oldu. 

Hırvatistan'da 3 futbolcu 2'şer kez fileleri havalandırdı. Mario Mandzukic, Luka Modric ve Ivan Perisic, attıkları gollerle turların geçilmesinde önemli rol oynadı. 

Fransa'da da Antoine Griezmann ve Kylian Mbappe, attıkları 3'er golle takımlarının gol yükünü çekti. 

HIRVATİSTAN'IN GALİBİYETİ YOK

İki ülke A milli futbol takımları arasındaki rekabette 6. maç, bugün oynandı. Rekabette şampiyon Fransa'nın büyük üstünlüğü bulunuyordu. 

Geride kalan 5 karşılaşmada Fransa 3 kez kazanırken, Hırvatistan galibiyetle tanışamadı. İki maç ise beraberlikle sona erdi.

Önceki 5 karşılaşmada Fransa'nın 9 golüne, Hırvatlar 3 golle yanıt verebildi. 

İLK ÜÇ MAÇ FRANSA'NIN

Fransa, Hırvatistan karşısındaki 3 galibiyetini de oynadıkları ilk 3 maçta elde etti. 4'üncü galibiyet bugün geldi.

İki takım, ilk kez 8 Temmuz 1998'de karşı karşıya geldi. Fransa'nın ev sahipliğinde düzenlenen 1998 FIFA Dünya Kupası'ndaki yarı final mücadelesinde kazanan 2-1'lik sonuçla ev sahibi ekip oldu ve adını finale yazdırdı. 

Hırvatlar o maçta şu anki federasyon başkanları Davor Suker'in golüyle öne geçse de Fransa, Lillian Thuram'ın 2 golüyle sahadan galip ayrıldı. 

Fransa, söz konusu turnuvanın finalinde de Brezilya'yı 3-0 mağlup ederek tarihindeki ilk ve tek dünya şampiyonluğunu kazandı. 

EN FARKLI SKOR

İki ekibin rekabetinde en farklı galibiyet de 1998 FIFA Dünya Kupası'ndan bir yıl sonra oynanan maçta ortaya çıktı. 

Fransa'da oynanan hazırlık maçını ev sahibi takım, 3-0 kazandı. Bu iki takım arasındaki en farklı galibiyet olarak kayıtlara geçti. 

SON MAÇ 8 YIL ÖNCE

Hırvatistan ile Fransa, son olarak 29 Mart 2011'de oynanan hazırlık maçında karşılaşmıştı. Fransa'da oynanan hazırlık mücadelesi, başladığı gibi 0-0 sona erdi. 

HIRVATİSTAN 23. MAÇINI YAPTI

Katıldığı ilk Dünya Kupası olan 1998 Fransa'da üçüncülük elde ederek adından söz ettiren Hırvatistan, ardından katıldığı 3 turnuvada grup aşamasını geçemedikten sonra Rusya'da bu şanssızlığını kırdı.

Dünya Kupası'nda bugüne kadar oynadığı 22 maçta 11 galibiyet, 4 beraberlik ve 7 mağlubiyet alan Hırvatlar, 33 gol atarken, kalelerinde 22 gol gördü.

FRANSA 66. KARŞILAŞMASINDA ŞAMPİYON OLDU

Fransa, Rusya'daki turnuva ile birlikte 15. Dünya Kupası'nı yaşadı. Fransızlar, 1998'de ev sahibi oldukları turnuvayı kazanarak dünya şampiyonu unvanını elde etmişti.

O günden sonra üst üste katıldığı 4 turnuvada da çeyrek finalden yukarısını göremeyen Fransa, Rusya'da ise finale kalarak bu gidişatı bozdu.

Dünya sıralamasında 7. basamakta bulunan Fransa, turnuva tarihinde çıktığı bundan önceki 65 maçta 33 galibiyet, 13 beraberlik ve 19 yenilgi aldı. Söz konusu müsabakalarda 116 gol atan Fransa, kalesinde ise 75 gol gördü.(SPOR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Kenan Sofuoğlu Lamborghini'yle 'mesaj vermiş': Gelebilen gelsin

SONRAKİ HABER

'Kağıtta kur sabitlensin, gazetecilik güvence altına alınsın'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...