11 Temmuz 2018 09:05
Son Güncellenme Tarihi: 11 Temmuz 2018 14:36

NATO Zirvesi sonuç bildirisi açıklandı: Önlemleri artıracağız

Belçika'nın başkenti Brüksel'de gerçekleşen NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesinde sonuç bildirgesi açıklandı: Önlemleri artıracağız.

Fotoğraf: Kayhan Özer/ AA

Paylaş

NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi, Belçika'nın başkenti Brüksel'de gerçekleşti. Zirve sonrası sonuç bildirgesi yayımlandı. 

NATO Brüksel Zirvesi'nin ilk gününün ardından yayımlanan sonuç bildirisinde, "(Türkiye'ye yönelik) Suriye'den kaynaklanan balistik füze tehdidini izlemeye ve değerlendirmeye devam ediyoruz." denildi.

Bildiride, Suriye'nin önemli bir kısa menzilli füze envanterine sahip olduğu ve bu füzelerin NATO topraklarının ve ortaklarının bir kısmına ulaşabildiği belirtilerek, "Suriye bu füzeleri kendi nüfusuna karşı çokça kullanmıştır. Türkiye'nin, son 4 yılda üç kez Suriye'den fırlatılan füzelerin hedefi olmasından endişe duyuyoruz. Suriye'den kaynaklanan balistik füze tehdidini izlemeye ve değerlendirmeye devam ediyoruz." ifadeleri kullanıldı.

"Güneyden kaynaklanan ve giderek artan güvenlik tehditlerine yanıt vermek için Türkiye'ye uyarlanmış güvence tedbirleri esasen tüm ittifakın güvenliğine katkıda bulunmaktadır ve bu tedbirler bütünüyle uygulanacaktır." değerlendirmesinde bulunulan bildiride, NATO Mukabele Kuvveti'nin gücünün artırıldığı ve Çok Yüksek Hazırlık Seviyeli Müşterek Görev Gücü'nün (VJTF) kısa sürede hazır olacak durumda olduğu aktarıldı.

ERDOĞAN MERKEL İLE GÖRÜŞTÜ

Zirveye Türkiye'yi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katıldı.

Erdoğan, ikili görüşme gerçekleştirdi.

Başkan Erdoğan, ikili görüşmesini yaptığı odasına geçerken koridorda ABD Başkanı Trump ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile karşılaştı ve bir süre sohbet etti.

Erdoğan, Trump ve Macron ile yaptığı kısa sohbetin ardından Almanya Başbaşkanı Angela Merkel ile 40 dakika süren bir görüşme gerçekleştirdi.

Emine Erdoğan, NATO Zirvesine katılan Devlet Başkanları eşleri ile Queen Elizabeth Musical Chapel Binasında düzenlenen konser programına katıldı. 

NATO ZİRVESİ ÖNCESİ KONUŞAN TRUMP: SAVUNMA HARCAMALARI ARTIRILMALI

NATO Zirvesi kapsamında çalışma kahvaltısında NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile bir araya gelen ABD Başkanı Donald Trump, Almanya ve genel olarak Avrupa ülkelerinin savunma harcamalarını artırmamasını ve Almanya'nın Rusya'yla yürüttüğü enerji iş birliğini eleştirdi.

Trump, "Avrupa'yı Rusya'dan korumamız gerektiği söyleniyor. Öyleyse neden NATO ülkeleri enerji için Rusya'ya milyarlarca dolar ödüyor?" açıklamasında bulundu.

Almanya'nın Rusya ile petrol ve gaz anlaşmaları yapmasının "çok uygunsuz" olduğunu savunan Trump, "Almanya enerji için Rusya'ya yüksek düzeyde ödemeler yapıyor. Bu nedenle Almanya Rusya'nın bir esiri." dedi.

Almanya'nın Rusya ile bir boru hattı üzerine de anlaşma sağladığını anımsatan Trump, böylelikle Rusya'nın doğal gaz sayesinde Almanya'nın yüzde 70'ini kontrol edeceğini söyledi. 

Trump, NATO müttefiklerinin 10 yıl içinde değil "anında" savunma harcamalarını artırması gerektiğini belirterek, "Bu kabul edilemez. Biz Almanya'yı, Fransa'yı, herkesi koruyoruz. Çok fazla para ödüyoruz. Yıllardır da bu şekilde devam ediyor. Başka ABD başkanları da bunu gündeme getirdi ama bu konuda hiç birşey yapmadı. Ya anlamadılar ya da müdahil olmak istemediler. Ama bu bizim ülkemiz için büyük haksızlık." diye konuştu.

Özellikle Almanya'nın savunma harcamalarının çok düşük seviyede olduğunu öne süren Trump, "Almanya çok zengin bir ülke. Savunma harcamalarını anında, hemen yarın artırabilirler ve hiçbir sıkıntı olmaz." açıklamasında bulundu.

STOLTENBERG: ÖNEMLİ KARARLAR ALINACAK

NATO Zirvesi öncesinde basına açıklamalarda bulunan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, müttefiklerin "terörle mücadele" ve "külfet paylaşımı" konusunda önemli kararlar alacağını kaydetti.

Irak'taki eğitim misyonunun başlatılacağını anımsatan Stoltenberg, Afgan güvenlik güçlerine sağlanan fonlamanın sürdürülmesi yönünde de karar alınacağını ifade etti.

Stoltenberg, "Daha önce görülmemiş güvenlik tehditleri ve müttefikler arasında görüş ayrılığının bulunduğu bir dönemde, NATO Zirvesi ittifakın görevini yerine getirmeye devam ettiğini gösterecek." diye konuştu.

ABD Başkanı Donald Trump'la zirve öncesinde çalışma kahvaltısında bir araya gelen Stoltenberg, görüşmede zirvede ele alınacak konular hakkında konuştukları bilgisini paylaştı.

Trump'la daha önce de birçok kez bir araya geldiğini ve "açık ve dürüst" tartışma şekline alışkın olduğunu dile getiren Stoltenberg, "ABD Başkanı'nın özellikle savunma harcamaları konusunda doğrudan bir iletişim dili var. Ancak hepimiz savunma harcamalarının artırılması gerektiği konusunda hemfikiriz." ifadelerini kullandı.

Stoltenberg'le görüşmesinde Trump, "Almanya enerji için Rusya'ya yüksek düzeyde ödemeler yapıyor. Bu nedenle Almanya Rusya'nın bir esiri." açıklamasını yapmıştı.

NATO Zirvesi, Stoltenberg'in liderleri resmi karşılaması, yeni karargah girişinde kısa bir gezi ve aile fotoğrafının ardından düzenlenen açılış töreniyle başlayacak. Liderler ilk oturum olacak Kuzey Atlantik Konseyi Toplantısı'na TSİ 15.30'da katılacak.

ÇAVUŞOĞLU: NATO'DAN UZAKLAŞMIYORUZ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, NATO zirvesinde yaptığı açıklamada Rusya’dan S-400 savunma sistemlerine ilişkin, “Önümüzdeki yıl sonuna doğru ilk bataryalar gelecek. Neticede artık bunun sorgulanmasına da gerek yok” dedi.

Çavuşoğlu, NATO Zirvesi için geldiği Brüksel’de basının sorularını yanıtladı.

Rusya’dan S-400 aldıktan sonra sadece ABD’den değil bazı NATO üyelerinden de bunu sorgulayan açıklamalar geldiğine işaret eden Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

“Teknik kısmını anlayabiliyoruz. Örneğin S-400’ün NATO’yu ve NATO sistemlerini, müttefikleri düşman olarak tanımlayıp tanımadığını sormaları ya da bunu anlamaya çalışmaları normal. Bu konuda biz de zaten hassasız. Alırken de bu konudaki şartlarımızı ortaya koyduk. Bu bizim acil bir ihtiyacımızdı. Bu ihtiyacımızı müttefiklerimizden karşılayamadığımız için Rusya’dan aldığımızı, en iyi teklifi de Rusya’nın verdiğini, sonuçta da Türkiye’nin bağımsız ve özgür bir ülke olduğunu, kendi kararını kendisi verebileceğini söyledik.”

‘Türkiye’nin Rusya’dan S-400 alarak NATO’ya kâbus yaşatacağı haberi komik’ diyen Çavuşoğlu, “Acaba Türkiye NATO’dan uzaklaşıyor mu” türü sorgulamaları kabul etmediklerini belirtti. Çavuşoğlu, “Hayır, Türkiye NATO’dan uzaklaşmıyor” dedi. Çavuşoğlu ayrıca, “Önümüzdeki yıl sonuna doğru ilk bataryalar gelecek. Neticede artık bunun sorgulanmasına da gerek yok” dedi. (Brüksel/AA)

ÖNCEKİ HABER

Çorlu'daki tren kazasının yaşandığı hatta seferlere başlandı

SONRAKİ HABER

'Durumu Alaattin Çakıcı’dan ağır olan tutuklular var'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa