09 Temmuz 2018 16:17

NATO Zirvesi’nde gerilim bekleniyor

Brüksel’de 11-12 Temmuz'da gerçekleşecek NATO zirvesinin gergin geçmesi bekleniyor. Gerilimin merkezinde ABD Başkanı Donald Trump var.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Brüksel’deki NATO merkezinde 11-12 Temmuz tarihleri arasında yapılacak zirve öncesinde, Avrupa ülkelerini ABD Başkanı Trump tedirginliği sarmaya başladı. Zirveye katılmak için çarşamba günü Belçika’nın başkenti Brüksel’e gelecek olan Trump’ın zirvede alınacak kararlardan, Kanada’da yapılan G 7 Zirvesi’nden sonra olduğu gibi geri çekilebileceği tartışılıyor.

TRUMP LİDERLERİ MEKTUPLA UYARDI

G7 Zirvesi’nde yaşanan gerilimin gölgesinde yapılacak NATO Zirvesi’nde asıl olarak ABD’nin üye ülkelere dayattığı askeri harcamaların yüzde 2 artırılmasının damgasını vurması bekleniyor. Trump, zirve öncesinde bu kriteri yerine getirmeyen ülkelere bir mektup yazarak en kısa zamanda yerine getirmesini istedi. Mektubun gittiği ülkeler arasında Almanya da bulunuyor.

Almanya şu anda toplam bütçesinin yüzde 1’ininden biraz fazlasını (36 milyar avro) savunma harcamalarına ayırmış durumda. Ülke içindeki yoğun tepkilerden ötürü hükümet askeri harcamaların artırılmasını kısmen ağırdan alıyor. Bu nedenle zirvede Trump’un Almanya Başbakanı Angela Merkel’i hedefe koyabileceği ifade ediliyor.

Ayrıca Almanya ve Fransa’nın NATO’dan ayrı bir askeri birlik kurmak için yaptığı anlaşma da ABD’nin hedefinde. Yine Belçika, Norveç ve Kanada’nın de hedefteki ülkeler arasında yer alacağı tahmin ediliyor.

ZİRVENİN DİĞER GÜNDEMLERİ

AB adına Konsey Başkanı Donald Tusk, Komisyon Başkanı Jean Claude Junker ve Dış İlişkiler Yüksek Komiseri Federica Mogherini’nin katılacağı zirvenin resmi gündeminde “askeri hareketlilik, siber güvenliği, hibrid tehditleri, terörle mücadele ile kadınlar ve güvenlik” bulunuyor.

Öte yandan Trump’un zirveden sonra Rusya Devlet Başkanı Putin ile de biraraya gelebileceği açıklanmıştı. Putin ile görüşmenin 16 Temmuz’da Finlandiya’nın başkenti Helsinki’de olacağı duyurulmuştu.

Bu arada Zirveye Türkiye’den Cumhurbaşkanı Erdoğan katılacak.

Zirve gününde Brüksel’de çeşitli protesto gösterilerin yapılması planlanmış durumda. Cumartesi günü ilk protesto eylemi yapılmıştı. (Köln/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İsveçli gözlemciler: Gözaltına alındık, takip edildik

SONRAKİ HABER

Fransa: ABD ile ticari savaş çoktan başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...