10 Temmuz 2018 22:41

İtalyan Alplerinde bulunan 'tüm kertenkelelerin annesi': Megachirella

240 milyon yıllık bir fosil, bugünün kertenkelelerinin ve yılanlarının atası olan 'tüm kertenkelelerin annesi' olarak tanımlanıyor: Megachirella.

Ghedoghedo/Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Paylaş

240 milyon yıllık bir fosil, bugünün kertenkelelerinin ve yılanlarının atası olan “tüm kertenkelelerin annesi” olarak tanımlanmıştır. Adına rağmen, Megachirella wachtler aslında bir bukalemun büyüklüğünde küçük bir yaratıktır. Fakat bu küçük kertenkelenin günümüz sincap ve kertenkelelerin 250 milyon yıl civarında olduğunu öne süren, squamatların düzeninin en eski atası olduğu görülmüştür.

BİLİNEN EN YAŞLI FOSİLDEN 75 MİLYON YAŞ DAHA BÜYÜK

Alberta Üniversitesi Biyoloji Bilimleri Bölümü’nde baş yazar ve doktora öğrencisi Tiago Simões, “Bu örneğin, tüm dünyadaki en eski fosil kertenkeleler olduklarını düşündüklerimizden 75 milyon yaş daha büyük!” diye açıklıyor. “Bu keşif hem yaşayan hem de soyu tükenmiş squamatların evrimini anlamak için değerli bilgiler sunuyor.”

Fosil, 20 yıl önce İtalyan Alplerinde keşfedildi. Araştırmacılar bunun squamat’larla bağlantılı olduğunu biliyordu, ancak daha fazla analiz, numunenin aslında bulunan en eski akraba olduğuna karar verdi.

EN ESKİ KERTENKELE OLDUĞU İSPATLANDI

Ekip, dünyanın dört bir yanından gelen 130 kertenkele ve yılanın fosilleri ve canlı örnekleri de dahil olmak üzere, şimdiye kadar yaratılmış en büyük sürüngenler veritabanını bir araya getirerek ve dört yıl harcayarak bunu anladı. CT taramaları, fotoğrafları ve moleküler analizleri kullanarak Megachirella’nın en eski kertenkele olduğunu kanıtladılar.

Nature dergisi ortak yazarı Alberta Üniveritesi’nden Paleontolog Michael Caldwell, “Fosiller, antik geçmişe doğru bakan tek penceremizdir” dedi. “Megachirella hakkındaki yeni anlayışımız antik çağda bir noktadır, ve bize kertenkelelerin evrimi hakkında, kertenkelelerden ve yılanlardan günümüzde canlı bir şekilde öğrenemeyeceğimiz şeyleri anlatır.”

Modern squamat’lar; arasında kertenkeleler, yılanlar, amfibilerle birlikte yaklaşık 180 hüzünlü sürüngen türü bulunduran bir gruptur. Squamat, kuşların yanı sıra dünyanın en çeşitli tetrapod grubudur ve en azından Jurassic döneminden beri çok uzun zamandır etrafta bulunmuşlardır.

Ancak, squamatların tam evrimsel kökeni, çeşitli nedenlerle tartışmalıdır. En önemlisi, bilinen en eski fosiller ve bunların tahmini kökeni arasında yaklaşık 70 milyon yıllık bir fosil boşluğu vardır; bu, kökenin izini bulmayı daha da zorlaştırır. Ayrıca, squamatların kökeni ile ilgili morfolojik ve moleküler hipotezler arasında da çatışmalar olmuştur.

Megachirella bu fosil boşluğunu kapama yolunda ilerliyor ve aynı zamanda ilk erken dönemdeki squamates evrim ile ilgili morfolojik ve moleküler verileri, iguanalarla değil, gekolarla-en eski taç penguenleriyle- bizlere sunuyor.

forbes.com’dan çeviren Işıl PARLAR 

ÖNCEKİ HABER

Ali İsmail Korkmaz, Eskişehir'de heykelinin önünde anıldı

SONRAKİ HABER

Nereye kadar götürecek her gün hasta olan bedenimiz, nereye kadar?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...