14 Mayıs 2018 13:26
Son Güncellenme Tarihi: 14 Mayıs 2018 16:05

Filistin halkına yönelik saldırılara siyasi partilerden tepkiler geldi

ABD'nin İsrail Büyükelçiliğini Kudüs'e taşıması sonrası Filistin halkına yapılan saldırılara Türkiye'deki siyasi partilerden tepki geldi.

Fotoğraf: Ashraf Amra/AA

Paylaş

ABD Büyükelçiliğinin Kudüs'e taşınması sonrası yaşanan protestolarda en az 52 kişinin yaşamını yitirmesi ve binlerce insanın da İsrail askerleri tarafından yaralanması sonrası Türkiye'deki siyasi partilerden tepki geldi.

CHP: BARIŞA HANÇER SAPLANMIŞTIR

CHP Sözcüsü Bülent Tezcan, CHP Genel Merkezi’nde basın toplantısı düzenledi. İsrail’in Filistinlere yönelik saldırısına tepki gösteren Tezcan, ABD Büyükelçiliği’ni Kudüs’e taşıyan Donald Trump’ı da eleştirdi. Tezcan, “Gazze’de katliam var, bu katliamı kınıyoruz. 1700 yaralı var, 500’ü mermi ile yaralanmış. Ölü sayısını takip etmeye imkan yok. En son buraya çıkarken 37 ölü haberini aldık. Bu büyük utancı insanlık ve halklar hak etmiyor. Trump ve İsrail, Orta Doğu’nun bağrına hançer saplamıştır. Bu uygulamalar barışa değil, savaşa davetiye çıkaran uygulamalardır” dedi.

KILIÇDAROĞLU: ABD VE İSRAİL YÖNETİMLERİNİ KINIYORUM

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Gazze'de yaşanan katliamı lanetliyor, ABD ve İsrail yönetimlerini kınıyorum. Şehitlere rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum. Mazlum Filistin halkı ile beraberiz." ifadesini kullandı.

Kılıçdaroğlu, sosyal paylaşım sitesi Twitter'daki hesabından, Gazze'deki protestoda Filistinlilerin öldürülmesine yönelik değerlendirmede bulundu. 

Kılıçdaroğlu, "ABD yönetiminin gözü önünde, İsrail yönetiminin Ortadoğu'da uyguladığı zulüm insanlığa karşı işlenen bir suçtur. Gazze'de yaşanan katliamı lanetliyor, ABD ve İsrail yönetimlerini kınıyorum. Şehitlere rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum. Mazlum Filistin halkı ile beraberiz." ifadelerini kullandı.

MUHARREM İNCE'DEN HÜKÜMETE GAZZE ÇAĞRISI

CHP'nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, ABD'nin Filistin'e İsrail Büyükelçiliği'ni açmasına tepki gösterdi. İnce, hükümete Türkiye'nin Washington Büyükelçisi'ni çekme çağrısında bulundu.

Konya mitinginde konuşan CHP'nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, ABD'nin Kudüs’e İsrail Büyükelçiliği'ni açmasına tepki gösterdi. İnce, hükümete Türkiye'nin Washington Büyükelçisi'ni çekme çağrısında bulundu.

HDP: KATLİAMI EN SERT ŞEKİLDE LANETLİYORUZ

HDP'den de Eş Genel Başkanlar Sezai Temelli ve Pervin Buldan tarafından yapılan yazılı açıklamada Gazze'deki katliam lanetlendi.

Yapılan yazılı açıklama şu şekilde:

"ABD Hükümeti’nin Büyükelçiliğini Tel Aviv’den Kudüs’e taşımasını protesto eden Filistinli göstericilere karşı kullanılan şiddet, katliam boyutlarına ulaşmış ve 40’ın üzerinde Filistinlinin ölümüne ve 1000’e yakın Filistinlinin yaralanmasına sebep olmuştur. 
Hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet ve yaralılara acil şifalar dilerken, bu vahşete sebep olan İsrail Hükümetini en sert şekilde kınıyor ve protesto ediyoruz. Filistinliler için “Büyük Felaket” olarak tanımlanan Nakba’nın yıl dönümüne denk getirilen Kudüs’ü başkent yapma girişimi tam anlamıyla bir provokasyondur. Bu çok tehlikeli provokasyona karşı başta Birleşmiş Milletler olmak üzere uluslararası kamuoyunu ve tüm sorumlu hükümetleri acilen göreve çağırıyoruz.Birleşmiş Milletler’in bugüne değin sorumluluk sahibi olduğu Filistin sorununda her zamankinden daha fazla inisiyatif geliştirmesi ve bu vahşetin derhal durması için önleyici rolünü oynaması gerekmektedir. İsrail Hükümetini, Filistin ve İsrail halklarının barış içinde yaşayabilmeleri için bu tür provokatif girişimlerden uzak durmaya çağırıyoruz. Filistin Halkının özgürlük mücadelesi ve haklı direnişi ile dayanışmamızı bu vesileyle bir kez daha vurguluyoruz."

DEMİRTAŞ: BÜYÜK BİR MİTİNG ÇAĞRISI YAPIYORUM

HDP'nin tutuklu Cumhurbaşkanı Adayı Selahattin Demirtaş da sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımlarında, Filistin halkı ile dayanışmak için İstanbul'da büyük bir miting çağrısı yapılması gerektiğini vurguladı

Demirtaş, saldırılara ilişkin şu açıklamaları yaptı:

"İsrail hükümetinin sınır tanımayan barbarlığını lanetliyorum. Mazlum Filistin halkının katledilen evlatlarına Allah’tan rahmet, yaralılarına şifa diliyorum. İsrail hükümetinin vahşetini bir an önce durdurabilmek için güçlü bir ses, ortak bir duruş gösterilmesi gerekir."

"Türkiye toplumu bu vahşet karşısında sessiz kalmadığını ve kalmayacağını dünyaya en güçlü şekilde göstermelidir."

"Bir Cumhurbaşkanı adayı olarak, tüm Cumhurbaşkanı adaylarına ve demokrasi güçlerine, bu vahşeti protesto etmek ve Filistin halkı ile dayanışmak için sivil toplum öncülüğünde, İstanbul’da büyük bir miting çağrısı yapıyorum."

"İstanbul’da toplanacak milyonların çığlığı bu katliamı durdurabilir. Çok geç olmadan Filistin’e ses verelim."

EMEP: BARBARCA SALDIRILAR SON BULSUN

Emek Partisi, Filistin halkına yönelik saldırılarla ilgili açıklama yaptı: Partimiz, Filistin halkının haklı mücadelesinin yanındadır. Filistin halkına yönelik barbarca saldırıların son bulması için başta işçi sınıfımız olmak üzere bütün halkımızı Filistin halkıyla dayanışmaya ve her yerde kanlı saldırıları protesto etmeye çağırıyoruz.”

Açıklamada ayrıca AKP hükümetinin süslü laflar etmek yerine adım atması gerektiği söylenerek, “ABD ve İsrail ile bütün askeri antlaşmalar derhal iptal edilmelidir” ifadeleri kullanıldı. 

‘İNSANLIK BU KANLI GÜNÜ UNUTMAYACAK’

“Bütün dünyanın gözü önünde cereyan eden olaylarda mazlum Filistin halkı ölü ve yaralılarını taşırken açılış törenine katılmak için İsrail’e gelen emperyalist şefler ve işbirlikçileri utanmadan kameralara gülücükler saçıyor. Bölge halkları ve insanlık elbette bu kanlı günü ve Filistin halkına reva görülen zulmü unutmayacak” ifadelerinin kullanıldığı açıklamada, Erdoğan-AKP hükümetinin somut bir tek adım atmayarak katliamın seyircisi olduğu ifade edildi. “Oysa gün süslü laflarla zevahiri kurtaracak gün değildir” denilen açıklamada atılması gereken adımlar şöyle sıralandı: 

‘AKP HÜKÜMETİ ADIM ATMALIDIR’

*ABD ve İsrail ile bütün askeri antlaşmalar derhal iptal edilmelidir.
*İsrail ile tank ve silah modernizasyonuna dair bütün antlaşmalar yırtılıp çöpe atılmalıdır.
*ABD ve İsrail ile bütün ikili antlaşmalar dondurulmalı ve ekonomik ilişkiler askıya alınmalıdır.
*Bütün emperyalistlerle birlikte bölge gericilikleri Ortadoğu'dan çekilmeli, bölgenin geleceğine halklar karar vermelidir.

EMEP açıklamasının devamında şu ifadeler yer aldı: 

“Filistin halkı kadar, bölgenin ezilen diğer halklarının da Türkiye’den atmasını istedikleri adım budur. Aksi halde, kapı önü basın toplantılarında efelenip kapı arkasında pazarlıklara girişenlerin halk nezdinde yeri yoktur.

'HER YERDE PROTESTO'

Partimiz, Filistin halkının haklı mücadelesinin yanındadır. Filistin halkına yönelik barbarca saldırıların son bulması için başta işçi sınıfımız olmak üzere bütün halkımızı Filistin halkıyla dayanışmaya ve her yerde kanlı saldırıları protesto etmeye çağırıyoruz.”

EMEK GENÇLİĞİ: TÜM TÜRKİYE GENÇLİĞİNİ DAYANIŞMAYA ÇAĞIRIYORUZ

"ABD yönetimi, Ortadoğu’da kendi çıkarları doğrultusunda kanlı bir adım daha attı. Tel Aviv’de bulunan Büyükelçiliği’nin, Kudüs’e taşınması üzerine Filistinlilerin ulusal haklarını talep etmek için düzenlediği gösterilere, silahlarla karşılık veren işbirlikçi İsrail Devleti, katliamlarına bir yenisini daha ekledi. Onlarca Filistinli katledildi, bini aşkın kişi yaralandı.

Üstelik Trump açılışta yaptığı konuşmada utanmadan “Büyükelçimize şans ve başarı diliyoruz; Ayrıca İsrail'e, Filistinlilere ve bütün komşulara barış diliyoruz.” demiştir. Dünya halkları emperyalistlerin ‘barış’ temennilerinin mazlum halklarının kanını akıtmaktan başka bir anlam taşımadığını biliyor. Trump bu açıklamaları yaparken mazlum Filistin halkı tüm dünyanın gözü önünde ölü ve yararlılarını taşıyordu! Filistin halkı ölü ve yaralılarını taşırken, açılış töreninde kameralara gülücükler saçan emperyalistleri ve onların işbirlikçilerini de unutmayacağız! Erdoğan-AKP hükümeti ise karar için “yok hükmündedir” demekten, hamaset yapmaktan başka tek bir adım atmıyor. 

Atılması gereken adımlar somut ve nettir:

-         ABD ve İsrail ile bütün askeri antlaşmalar derhal iptal edilmelidir.

-         İsrail ile tank ve silah modernizasyonuna dair bütün antlaşmalar iptal edilmelidir.

-         ABD ve İsrail ile bütün ikili antlaşmalar dondurulmalı ve ekonomik ilişkiler askıya alınmalıdır.

-    Bütün emperyalistlerle birlikte bölge gericilikleri Ortadoğu'dan çekilmeli, bölgenin geleceğine halklar karar vermelidir. 

Emek Gençliği olarak mazlum Filistin halkının yanındayız. 

Tüm Türkiye gençliğini, barbarca saldırıların son bulması için Filistin halkıyla dayanışmaya ve her yerde bu saldırıları protesto etmeye çağırıyoruz. "

ÖDP: KATİL İSRAİL, FİLİSTİN'DEN DEFOL!

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump'ın aldığı kararla ABD Büyükelçiliği'nin Kudüs'e taşınmasıyla beraber başlayan protestolarda İsrail askerinin Filistinlilere açtığı ateşle en az 41 kişi yaşamını yitirdi. Her dakika ölü sayısının arttığı katliama ilişkin Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) bir yazılı açıklama yayınlayarak katliamı kınadı.

SYKP: İSRAİL SİYONİZMİNİ KINIYORUZ

ABD’nin Büyükelçiliği’ni Kudüs’e taşımasıyla başlayan protestolara saldıran İsrail’e tepki gösteren Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP), yaptığı açıklamada “ABD’den güç alarak Filistin halkına her türlü saldırıyı düzenleyen İsrail Siyonizmini kınıyoruz” dedi.  (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Meşe ağacı

SONRAKİ HABER

Romanyalı finans emekçileri geleceklerine sahip çıkıyorlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...