03 Mayıs 2018 23:39

Gerçek antiemperyalizm Denizlerin mirasında

Emek Gençliği MYK Üyesi Sinancem Alikoç, Deniz, Yusuf ve Hüseyin’i idamlarının 46. yılında tüm gençleri 6 Mayıs'ta anmaya çağırdı.

Fotoğraf: Tamer Arda Erşin

Paylaş

Derya KAYA
Ankara

68 devrimci gençlik hareketinin önderleri Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın idamlarının 46. yıl dönümü vesilesiyle konuştuğumuz Emek Gençliği MYK Üyesi Sinancem Alikoç, “Emperyalistlerin paylaşım savaşlarına dahil olmak isteyen, komşu ülkelerin içişlerine karışan AKP’nin antiemperyalist olduğunu iddia etmesi, ABD’nin ve Avrupa ülkelerinin karşısında olduğunu dile getirmesi ne kadar gerçekçi?​” diye sorarak, bugün gerçek antiemperyalizmi ve mücadeleyi Denizlerin bıraktığı mirasın içinde aramak gerektiğini belirtti. 

Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan, her yıl olduğu gibi bu yıl da başta mezarları başında olmak üzere Türkiye’nin dört bir yanında bağımsızlık ve emperyalizme karşı mücadele şiarıyla anılacak. Denizlerin mücadelesini ve gençliğin bugünkü sorun ve taleplerini gazetemize değerlendiren Emek Gençliği MYK Üyesi Sinancem Alikoç, Emek Gençliğinin, 6  Mayıs’ı gençliğin en yakıcı sorunlarının dile getirildiği ve taleplerinin haykırıldığı bir mücadele günü olarak gördüğünü ifade etti. 

İŞ,BİLİM VE ÖZGÜRLÜK İÇİN

Gençliğe yönelik saldırıların had safhaya ulaştığı bir dönemde Türkiye gençliğinin hoşnutsuzluğunu birçok alanda dile getirdiğine dikkat çeken Alikoç, özellikle bu yıl 1 Mayıs’ta gençliğin geleceksizliğe karşı alanlara çıkmasının bunun önemli bir göstergesi olduğunu dile getirdi. Alikoç, “Türkiye gençliği, geleceksizliğe; yani savaşa, tek adam yönetimine, işsizliğe, üniversitelerdeki baskılara, eğitimin niteliksizleştirilmesi ve gericileştirilmesine karşı iş, bilim, barış ve özgürlük için alanlara çıktı. Bu taleplerle birlikte 6 Mayıs’ta da alanlarda olacaklar” dedi. Emek Gençliği olarak, işsiz kalan gençlerden sınav tarihi keyfi bir şekilde değiştirilen liselilere, sokaklarda rahatça yürüyemeyen genç kadınlardan hocaları ihraç edilen, okulları bölünmek istenen üniversitelilere tüm gençliği alanlarda buluşmaya davet ettiklerini söyleyen Alikoç, Denizlerden aldıkları mücadele bayrağını böylece daha ileriye taşıyabileceklerini ifade etti.

SAVAŞA VE SÖMÜRÜYE KARŞI

Alikoç, Denizlerin mücadelesinin aynı zamanda emperyalizme karşı mücadele anlamına geldiğinin altını çizerek, sömürünün ve savaşın olmadığı bir ülke ve dünya isteyen tüm gençlerin alanlarda olması gerektiğini ifade etti. Bugün Türkiye’de AKP dahil birçok siyasi parti ve oluşumun, gençliği ‘antiemperyalist’ söylemlerle yanına çekmeye çalıştığını dile getiren Alikoç, “Ama bu ne kadar gerçekçi? Bugün AKP’nin antiemperyalist bir çizgisi olduğunu iddia etmesi, ABD’nin ve Avrupa ülkelerinin karşısında olduğunu sık sık dile getirmesi ne kadar gerçekçi? Bugün gerçek antiemperyalizmi, Denizlerin bıraktığı mirasın içerisinde aramak gerekiyor” diye konuştu. AKP’nin emperyalist savaşlara, paylaşımlara ortak olmak için çabalayıp, yayılmacı bir politika izleyip antiemperyalist olduğunu iddia edemeyeceğini anlatan Alikoç “Antiemperyalizm bugün Suriye’ye yönelik herhangi bir emperyalist müdahaleye karşı sesini yükseltebilmek, Ortadoğu’nun kan gölüne çevrilmesine karşı durabilmek, sorunların çözümünde bölge halklarının, işçi ve emekçilerinin öznesi olduğu bir yaklaşımı savunmaktır.” dedi. 
AKP’nin politikalarının doğrudan emperyalistlerin politikalarına bağımlı olduğunu söyleyen Alikoç, bu nedenlerle AKP’nin antiemperyalist bir çizgisinin olamayacağını vurguladı. Alikoç, emperyalizmin ve tek adam yönetiminin gençliği geleceksizliğe iten politikalarına karşı tüm gençliği 6 Mayıs’ta kendi talepleriyle alanlarda buluşmaya çağırdı. 

ÖNCEKİ HABER

24 Haziran’a sayılı günler kala beşi bir yerdeyiz

SONRAKİ HABER

Japon Kuklası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...