16 Nisan 2018 10:12

Tes-İş Şube Kongresi: İşçiler gereken cevabı sandıklarda verecektir

Tes-İş İzmir 1 No’lu Şube Genel Kurulunda hükümete tepki öne çıktı: İşçiler, taleplerine kayıtsız kalanlara sandıklarda gereken cevabı verecektir.

Paylaş

Tes-İş İzmir 1 No’lu Şube Genel Kurulunda, şeker fabrikalarının özelleştirilmesine ve kadro düzenlemesinin içeriğine yönelik tepkiler öne çıktı.  Genel kurulda “İşçiler, taleplerine kayıtsız kalanlara 2019’daki sandıklarda gereken cevabı verecektir” uyarısı yapıldı.

Ege Bölgesindeki Devlet Su İşleri Müdürlüklerinde, Sulama Birliklerinde, Balçova Jeotermal’da ve İzmir Gaz’da çalışan işçiler arasında örgütlü olan Türk-İş’e bağlı Türkiye Enerji, Su ve Gaz  İşçileri Sendikası (Tes-İş) İzmir 1 No’lu Şube 11. Olağan Genel Kurulu, Balçova Termal Otelde yapıldı. Genel kurula 111 delegenin tamamı, sendikanın genel merkez yöneticileri, diğer şube başkanları, Türk-İş Ege Bölge Temsilcisi Süleyman Yıldırım, Türk-İş’e bağlı sendikaların şube başkanları ve yöneticileri katıldı. Salona “Kıdem tazminatını geriye götüren her düzenlemeye karşıyız”, “İnsan onuruna yakışır bir adalet için gelirde ve vergide adalet istiyoruz”, “İşyerinde barış ve huzur için kadro-taşeron ayrımına son” yazılı pankartlar asıldı.

‘3 KONFEDERASYON YAN YANA GELMELİ’

Kongrenin açılışında konuşan Şube Başkanı Muharrem Ekin, özelleştirmelerin ekonomiye ve halka olan zararlarını hatırlattı. Sendikaların topyekün tepki veremediği, satılan yerde hangi sendika örgütlüyse sadece o sendikanın karşı çıktığını dile getiren Ekin “Çocuklarımızın geleceği için 3 konfederasyon yan yana gelmeli ve çalışmalara başlamalı. Ben merkezli olmaz. Türkiye’nin geleceği için en büyük sorumluluk biz sendikacılarda. Yoksa başarılı olmayız. Küçük olsun benim olsun anlayışından kopmalıyız. Hepimizin olmalı. Yoksa satışlar, özelleştirmeler, emperyalizmin saldırıları devam edecek. Şu anda şeker fabrikalarının satışı basın açıklaması ile durdurulacak değil. Örgütlü gücünüzü eyleme yansıtamıyorsanız bir işe yaramaz” dedi.

‘KAMUDA HÂLÂ TAŞERON VAR’

Tes-İş Genel Başkanı Mustafa Şahin de yaptığı konuşmada Türkiye’deki genel durumu ve başta taşeron işçilerin kadroya alınması olmak üzere çalışma hayatı ile değerlendirmelerde bulundu. Şahin önce Afrin operasyonu üzerinden hükümete verdiği desteği açıkladı ardından kadro düzenlemesinin içeriğinden dolayı eleştirilerini dile getirdi.

Şahin, kadroya geçirilen işçiler için uygulanacak olan TİS’e değinerek şunları söyledi:

“Aynı toplu iş sözleşmeden faydalanmak umuduyla kadroya geçtik. Cumhurbaşkanı ‘Aracı kalmayacak’ dedi ama hâlâ başta KİT’ler olmak üzere taşeronlar duruyor. Düzenlemenin içeriğinde bir çok yanlışlık var. Bir çok birimdeki işçiler kapsam dışı kaldı. Bu eksikler giderilmeli ve bu eksiklikler KHK ile getirildiği için oldu. 2020’de TİS bitene kadar bir çok belirsizlik var. Yardımcı iş kolundaki işçiler asıl iş kolunda sayılması hükmü uygulanmalı. Türk-İş olarak bu süreci takip edeceğiz.”

‘SANDIKTA GEREKEN CEVABI VERECEĞİZ’

Türk-İş Ege Bölge Temsilcisi Süleyman Yıldırım da “Şeker fabrikalarının özelleştirilmesine karşı görüşlerimizi yazılı ve sözlü olarak Cumhurbaşkanına iletmiş olmamıza rağmen biz şu ana kadar bir arpa boyu yol alamadık. Şeker fabrikalarının özelleştirilmelerine karşı durabilir miyiz bilmiyorum ama bizi dinlemeyenleri bundan sonra biz de dinlemeyeceğiz. Bizi dikkate almayanları biz de dikkate almayacağız. İşçiler, taleplerine kayıtsız kalanlara 2019’daki sandıklarda gereken cevabı verecektir. Örgütlenme ve TİS’le ilgili devasa sorunlarımız var. Bu sorunları görmezden gelenler cezasını görecektir” diye konuştu.

3 BAŞKAN ADAYI VE 2 LİSTE İLE SEÇİM YAPILDI

Yönetim kurulu faaliyet raporlarının okunmasının ardından seçimlere geçildi. 3 başkan adayı ve 2 listenin yarıştığı seçimde Oyların tamamına yakınını Mevcut Başkan Muharrem Ekin’in hazırlamış olduğu liste aldı. 5 kişilik yönetimde 2 kişi değişti.

Önceki gün yapılan Tes-İş 2 No’lu Şubenin Genel Kurulunda ise tek liste ile seçime gidildi ve Mevcut Başkan Hüseyin İnal ve yönetim kurulu, 4 yıllığına yeniden greve getirildi. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Silaha ulaşmak işte bu kadar kolay!

SONRAKİ HABER

Ayşe Öğretmen bebeğiyle cezaevine giriyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...