13 Nisan 2018 14:06

28 Şubat davasında 21 müebbet, 68 beraat

28 Şubat'a ilişkin 103 sanıklı davada 21 kişi müebbet cezasına çarptırıldı. 68 kişi hakkında ise beraat kararı verildi.

Paylaş

28 Şubat'a ilişkin, 'FETÖ'den tutuklu eski savcı Mustafa Bilgili tarafından açılan ve 5 yıl süren 28 Şubat davasında karar açıklandı. Ankara 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın son celsesine, bir kısım sanık, taraf avukatları, müştekiler ve sanık yakınları katıldı. Mahkeme heyeti, aralarında dönemin Genelkurmay Başkanı Emekli Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı, dönemin simge ismi Genelkurmay İkinci Başkanı Çevik Bir, emekli Orgeneral Çetin Doğan'ın da aralarında bulunduğu 21 sanığa müebbet hapis cezası verdi. 68 sanığın beraatine karar veren mahkeme, ölüm nedeniyle 4 sanığın, zamanaşımı nedeniyle de 10 sanığın hakkındaki davanın düşürülmesine hükmetti.

Mahkeme Başkanı Mustafa Yiğitsoy, duruşmanın ilk bölümünde mahkemeye gelen evrakları okuduktan sonra sanıklara son sözlerini sordu. Son sözlerin ardından mahkeme duruşmaya ara verdi. Aranın ardından karar açıklanırken, ilk bölümde duruşmaya katılan sanıklardan, aralarında Çevik Bir'in de bulunduğu bazı sanıkların duruşma salonuna gelmedikleri görüldü.

SALON KÜÇÜK GELDİ, TARTIŞMALAR YAŞANDI

Davanın karar duruşmasına müştekiler, sanık yakınları, sanık ve müşteki avukatları, basın mensupları ve izleyiciler katılınca salon yetersiz kaldı. Tıklım tıklım dolan salonda yer sorunu nedeniyle tartışmalar yaşandı. Salonda görev yapan polis ekipleri bu nedenle zor anlar yaşadı.

KARAR OYBİRLİĞİYLE VERİLDİ

Salondaki düzenin sağlanmasının ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanıklar Ahmet Çörekçi, Aydan Erol, Cevat Temel Özkaynak, Çetin Doğan, Çetin Sarı, Çetin Dizdar, Çevik Bir, Erdoğan Öznal, Erol Özkasnak, Fevzi Türkeri, Hakkı Kılıç, Halil Kemal Gürüz, Hayri Bülent Alpkaya, Hikmet Köksal, İdris Koralp, İlhan Kılıç, İsmail Hakkı Karadayı, Kenan Deniz, Mühittin Erdal Şenel, Vural Avar ve Yıldırım Türkeri'nin 'Türkiye Cumhuriyeti icra vekilleri heyetini cebren ıskat veya vazife görmekten men' suçunu işlediklerini sabit görerek önce ağırlaştırılmış müebbet hapse çarptırdı.

İNDİRİM YAPILDI

Mahkeme, sanıkların yargılama süresince, duruşmalardaki tutum ve davranışları lehlerine kabul ederek cezadan indirime giderek, cezalarını müebbet hapse çevirdi.

TUTUKLAMA KARARI YOK

Sanıkların yaşları ve sağlık durumlarını dikkate alan mahkeme heyeti, sanıklara yurt dışına çıkış yasağı ve her ayın 1'inde en yakındaki karakola imza verme şartı uygulayarak, tutuklama kararı vermedi. Ceza alan sanıklardan 19 askerin rütbelerinin söküleceği belirtildi.

68 SANIK BERAAT ETTİ

Mahkeme heyeti, 68 sanık hakkında ise 'sanıkların yüklenen suçu işlediği suçun sabit olmaması' nedeniyle beraat kararı verdi.

Sanıklar Aytaç Atılan, Ersin Yılmaz, Kamuran Orhun, Köksal Karabay, Metin Yaşan Yükselen, Orhan Yöney, Refik Zeytinci, Şevket Turan, Şükrü Sarıışık ve Yücel Özsır hakkındaki davanın zaman aşımı; Eser Şahan, Salih Eryiğit, Teoman Koman ve Tevhik Özkılıç hakkındaki davanın ise ölüm nedeniyle düşürülmesine karar verildi.

Kararın ardından sanık yakınlarından bazılarının ağladığı görüldü.

YARGILAMA GİDERİ ÖDEYECEKLER

Öte yandan, yine hükmün kesinleşmesi halinde haklarında mahkumiyet kararı verilen sanıklardan sebep oldukları yargılama giderleri ayrı ayrı tahsil edilerek, Hazine'ye irat kaydedilecek. Aynı sanıklar, davaya müdahil olup kendilerini avukatla temsil ettiren kişilere de Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi uyarınca 4 bin 360'ar lira ödeyecek.

REVZA KAVAKÇI: ADALET KARŞINDA HESAP VERDİLER

AKP Genel Başkan Yardımcısı Ravza Kavakçı ve AKP Burdur Milletvekili Reşat Petek, 28 Şubat davasında 21 sanığa verilen müebbet hapis kararına ilişkin Ankara Adliyesi önünde açıklama yaptı. Ravza Kavakçı, konuşmasında şunları söyledi:

"Bugün Türkiye Cumhuriyeti tarihi açısından çok önemli bir gün. Türkiye demokrasi tarihi açısından çok önemli bir gün çünkü Türkiye'de ilk defa darbeciler, adalet karşısında hesap verdiler. 28 Şubat'ta Sincan'da tankları yürütenler, insanları 'irticacı' diye etiketleyenler, genç kızların eğitim hayatlarının önüne set çekenler, insanları başörtülü-başörtüsüz diye ayıranlar, imam hatiplerin önünü kesenler, seçilmiş bir hükümetin istifasını gerçekleştirenler ve toplumu kutuplaştırmaya çalışanlar, fiilleriyle, adalet karşısında hesap verdi.

Bugün çok önemli bir gün, sadece Miraç gecesi değil, demokrasi tarihimiz açısından çok önemli bir gün. 21 kişi hakkında ki o dönemin genelkurmay başkanı ve onun ekibi, ikinci başkanı da bu kişiler arasında, hapis cezası verildi ve Yargıtay onayladığında yapmış oldukları fiilin cezasını çekmeye başlayacaklar. Bugün buna şahit olduğumuz için demokrasimiz adına çok mutluyuz."

REŞAT PETEK: ADALETİN TECELLİ ETTİĞİNİ GÖRÜYORUZ

AKP Milletvekili Reşat Petek ise şöyle konuştu:

"Verilen mahkumiyet cezasının sadece evde hapis veya adli kontrolle geçirileceği gibi bir yanlış anlaşılmayı düzeltmemiz lazım. Mahkumiyet kararı 21 sanık hakkında verildi, temyiz aşamasına oradaki incelemeye fırsat vermek için, tutuklama tedbiri yerine adli kontrol tedbirleri uygulanmasına karar verildi. Yurt dışı yasağı uyguladı. Ayrıca ayda bir defa imza vermek suretiyle adli kontrol uygulaması kararı verdi.

Şunu ifade edeyim; 27 Mayıs 1960 darbecilerini millet mahkum etmişti, 12 Eylül 1980 darbesi yapanları yine Türk adaleti mahkum etti. 28 Şubat darbesine, darbe denilmesini bile hazmedemeyenlere, tahammül edemeyenlere bugün bağımsız ve tarafsız Türk yargısı mahkumiyet kararı verdi.

Burada Cumhuriyet Başsavcılığı'nın istemiş olduğu mahkumiyet aynı oranda çıkmamışsa da iddia makamının takdiriyle temyiz aşamasında yüksek mahkemede bu da değerlendirilecektir, bunun da altını çizmemiz lazım.  Zira 60 sanık hakkında mahkumiyet istenmişti, bugün 21 sanık hakkında mahkumiyet kararı verildi. Ama sonuç olarak biz parmak sayarak bir yere varmak istemiyoruz. Kim Türkiye'de milletin iradesiyle seçilmiş, siyasi iktidara zorla, silahla, cebirle, şiddetle el koymaya, iktidarı devirmeye kalkıyorsa artık Türk yargısı buna fırsat vermiyor, mahkumiyet kararı veriyor ve adaletin tecelli ettiğini birlikte görüyoruz.

Türk demokrasi ve Türkiye'nin hukuk devleti olarak devamı açısından son derece önemli kararı birlikte gördük. Milletime böyle bir kararın hayırlı olmasını temenni ediyorum ve insan haklarının, adaletin tecellisi için hep birlikte ayrım yapmadan çalışmanın ne kadar elzem olduğu bir kez daha ortaya çıktı."

BEKİR YILDIZ: YILLAR GEÇSE DE ŞÜKÜRLER OLSUN

28 Şubat sürecinde tutuklanan dönemin Sincan Belediye Başkanı Bekir Yıldız, 28 Şubat davasında verilen karara ilişkin, "Yıllar geçse de şükürler olsun bir karar çıkmış oldu. Bu karar, bundan sonra böyle şeylere tevessül edilmemesi açısından çok önemlidir. Bir daha böyle olayların yaşanmayacağını düşünüyoruz. Olacak diye de bir kuşkumuz ve endişemiz yok" değerlendirmesinde bulundu.

BAKAN KAYA: GEREKEN CEZAYI ALDILAR

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya ise karara ilişkin, "Adalet önünde gereken cezayı sanıklar aldılar, alacaklar. Bu milletin öz evlatları, başörtülü kızlarımız, sadece ve sadece inançlarından ötürü okullarından atıldılar, kapı önüne konuldular. İnancını yaşamak isteyen erkeklerimiz, beyefendiler, 'Pantolonunda kırışıklık var, öyleyse bu namaz kılıyor' denilerek fişlendiler" dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Zeytinburnu'daki lüks rezidans inşaatında çalışan işçiler yol kapattı

SONRAKİ HABER

Where in the War is Turkey?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...