13 Nisan 2018 00:11

‘Adaletli olsunlar, işçiyi, emekliyi düşünsünler’

Diyarbakır'da Hevsel bahçelerinde konuştuğumuz Hacı Aziz: ‘Bizde adalet var’ diyor hükümet. Zengini zengin, fakiri fakir yapıyorlar.

Paylaş

Fırat TOPAL
Diyarbakır

Diyarbakır'ın UNESCO Dünya mirası listesinde bulunan Dicle Nehri kenarında bulunan Hevsel Bahçeleri’ne gidiyoruz. Yılın belli dönemlerinde çeşitli sebze ve meyvenin yetiştirildiği bahçelerin birinde eşi, oğlu ve geliniyle ısırgan otu toplayan 55 yaşındaki Hacı Aziz’e rastlıyoruz. Aziz amca dışında tüm ailesi ısırgan otu toplarken eldiven kullanıyor. Kendisinin neden eldiven kullanmadığını sorduğumuzda ise “Ben yıllardır bu işi yapıyorum, artık ellerim kabuk bağlamış, bir şey olmuyor “ deyip gülümsüyor.

‘EMEKLİ MAAŞIM YETMİYOR’

Aziz amca, emekli olduğunu, geçinemedikleri için bağ bahçe işlerini yaptığını anlatıyor. Çalıştığı bahçeye ortak olmuş Aziz amca. Bahçe ortağına ait; sürmesi, ekmesi, ilaçlaması, Aziz amcaya. Ürün kaldırdıklarında bölüşecekler. Sabah erken saatte geldiklerini ve akşama kadar çalıştıklarını belirten Aziz amca “Ne yapalım” diye başlıyor söze: “Adamı olmayan bir yerde işe giremiyor. Emekli maaşım yetmiyor. 3 çocuk okutuyorum o yüzden mecburen tarlada çalışıyorum. 45 yıldır bu işi yapıyoruz. Tohum, ilaç gibi masrafları cebimizden ödüyoruz. Elimizde pek bir şey kalmıyor ama kimseye muhtaç değiliz en azından.”

Aziz amcayla sohbet ederken eşi yazmayın diyor eleştirdiği şeyleri. Oğlu ise işsiz olduğu için eşiyle beraber tarlada çalışıyor, o da babasına ‘Devletle baş edilir mi?​’ diye çıkışıyor.  Aziz amca ailesine,  “Bir şey demiyorum adaletli olsunlar, işçiyi, emekliyi düşünsünler” diye tepki gösteriyor.

Emekli maaşlarının az olmasından da yakınıyor Aziz amca “Milletvekiline verdikleri emekli maaşına bakıyorsun almış başını gitmiş. İşçiye, emekçiye daha az veriyorlar. Bayramdan bayrama 2 kilo et alabiliyorum. 1500 TL emekli maaşı alıyorum. Evimi mi geçindireyim çocuklarımı mı okutayım. ‘Bizde adalet var’ diyor hükümet. Biz bir şey görmüyoruz. Zengini zengin, fakiri fakir yapıyorlar” diyor.

Aziz amca daha önce AKP’yi desteklediğini ama şimdi destek vermediğini söylüyor. “Niye” diye sorduğumuzda ise şunları anlatıyor: “İşçiyi düşünmüyorlar. Hangi parti olursa olsun adaletli olsun ben vatandaş olarak bunu istiyorum. Bahçeden ayrılırken gülümseyerek “yazın” diye tembihliyor.

ÖNCEKİ HABER

Beyaz Saray: Suriye toplantısından nihai bir karar çıkmadı

SONRAKİ HABER

Ortaokulda, imamdan velilere aile ve çocuk eğitimi söyleşisi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...