13 Nisan 2018 00:30

Verdi’nin son eseri İstanbul’da

İstanbul’da ilk kez sahnelenen Verdi'nin Falstaff operası, Nisan ayı boyunca Kadıköy’deki Süreyya Sahnesinde sanatseverlerle buluşacak.

Paylaş

Özlem ERTAN

Opera denince ilk akla gelen bestecilerden biridir Giuseppe Verdi. Aralarında Aida, La Traviata, Nabucco, IlTrovatore ve Rigoletto’nun da olduğu onlarca eserindeki görkemli aryaları ve düetleriyle sanatseverlerin hafızasında özel ve önemli bir yere sahiptir. İtalyan sanatçının müziği anıtsaldır, akılda kalıcıdır, dinleyicinin diline yerleşir.

Giuseppe Verdi’nin 80’li yaşlarında bestelediği son operası Falstaff, 7 Nisan akşamı İstanbul’da ilk kez sahnelendi. Nisan ayı boyunca Kadıköy’deki Süreyya Sahnesinde İstanbul Devlet Opera ve Balesi sanatçıları tarafından sahnelenecek olan Falstaff’ın librettosunu, William Shakespeare’in Windsor’un Şen Kadınları ve IV. Henry adlı oyunlarından yola çıkarak Arrigo Boito yazmış. Shakespeare’i çok seven, daha önce de onun Macbeth ve Othello adlı piyeslerini opera sahnesine taşıyan Giuseppe Verdi ise üç yılda bestelemiş Falstaff’ı.

FARKLI BİR VERDİ ESERİ

Falstaff, diğer Verdi operalarından farklı olarak görkemli aryalar, düetler içermiyor. Uvertürü yani giriş müziği de yok. Ancak birbirine bağlı, konuya hizmet eden melodiler ve müzikal bütünlük var Falstaff’ta. Tam da bu yüzden Verdi’nin olgunluk dönemi eseri.

Esere adını veren Sir John Falstaff yaşlı, şişman, para ve kadın düşkünü bir karakter. Günün birinde eşlerinin servetlerinden faydalanmak gayesiyle Alice Ford ile Meg Page adlı kadınlara aynı anda kur yapmaya başlıyor. Ancak yakın arkadaş olan kadınlar, Falstaff’ın ikisine de ilanıaşk ettiğinden haberdar. Bu zeki kadınların Falstaff’a ders vermesini ve bu süreçte olup biten komik olayları konu edinen eser, İstanbul’da İtalyan Rejisör Renato Bonajuto’nun rejisiyle sahneleniyor.

SAHNELENMEYE DEVAM EDİYOR

Prömiyer akşamı izleyicilerle buluşan Kevork Tavityan, Şebnem Ağrıdağ, Deniz Likos, Özgecan Gençer, Barbora Hitay, Caner Akgün ve Caner Akın gerek sesleri gerekse oyunculuklarıyla başarılı bir performans sergiledi. Falstaff, klasik ve detayları ortaya koyan rejisi, başarılı dekorları ve icrasıyla izlenmeye değer bir eser. Müzikle dolu, renkli, eğlenceli saatler geçirmek istiyorsanız bu aralar Süreyya Sahnesine uğramalısınız. Falstaff, bu akşam, 24 Nisan Salı ve 25 Nisan Çarşamba 20.00’de; 14 Nisan ve 21 Nisan Cumartesi günleri ise 16.00’da sanatseverlerle buluşacak.

KOMİK VE RENKLİ

Şefler Roberto Gianola ile Can Okan’ın İstanbul Devlet Opera ve Balesi Orkestrasını dönüşümlü yönettiği eserde Falstaff’ı baritonlar Kevork Tavityan ile N. Işık Belen, Alice Ford’u sopranolar Deniz Yetim, Şebnem Ağrıdağ ve Ayşe Sezerman; Mrs. Quickly’yi Mezzo Sopranolar Aylin Ateş ile Deniz Likos; Nannetta’yı Sopranolar Dilruba Akgün, Özgecan Gençer ve Sevim Zerenağaoğlu; Meg Page’i Mezzo Sopranolar Barbora Hitay, Nesrin Gönüldağ ve Elif  T. Tekşık; Ford’u Baritonlar Caner Akgün, Alper Göçeri ve Murat Güney; Fenton’u Tenorlar Caner Akın ile Ahmet Baykara dönüşümlü olarak canlandırıyor.

ÖNCEKİ HABER

‘Şeker fabrikalarının özelleştirilmesi halk sağlığı sorunudur'

SONRAKİ HABER

'Zırhlı araç kaynaklı hak ihlallerinin nedeni güvenlikçi politikalar'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa