09 Nisan 2018 23:16

Bağlar Belediyesinde işten çıkarılan işçiler eylem yapıyor

Taşeron yasasıyla Diyarbakır Bağlar Belediyesinde işten atılan işçiler eyleme başladı. Evrensel'e konuşan işçiler, 'Suçumuz ne?' diyor.

Paylaş

Serpil BERK
Diyarbakır

Diyarbakır’da Bağlar Belediyesine bağlı olarak çalışan 255 taşeron işçi, taşerondan kadroya geçişte işsiz kalmaları üzerine işlerine dönmek için belediye önünde eylem yapıyor. Evrensel’e konuşan işçiler güvenlik soruşturmasıyla tazminatsız olarak işten çıkarılmalarına tepki göstererek, güvenlik sıkıntısı varsa yıllarca sigortalı olarak nasıl çalıştırıldıklarını sordu. İşten çıkarılmalarını ‘keyfi’ olarak nitelendirilen işçiler, “Yıllarca sorunsuz çalıştık, ama şimdi hiç bir şey denmeden işimizden olduk. Peki suçumuz ne” diye sordu. 

Diyarbakır’da Bağlar Belediyesinin temizlik, kültür, zabıta, fen ve park bahçe birimlerinde çalışan 255 taşeron işçi işlerine dönmek için cuma gününden bu yana belediye önünde oturuyor. Yaptıkları eylemden bu yana çeşitli kesimler tarafından işçilere ziyaretler gerçekleştirilirken, içerisinde HDP, PSK, ÖSP, PAK, Azadi Hareketi işçileri ziyaret edip, dayanışma dileklerinde bulundular. 

‘KEYFİ BİR ŞEKİLDE İŞTEN ÇIKARILDIK’

Sezen Mercan

Cuma gününden bu yana belediye önünde oturma eylemi yapan işçilerle konuştuk. 9 yıldır kültür biriminde çalışırken işten çıkarılan işçilerden olan Sezen Mercan, yaşadığı süreci şöyle anlatıyor: “Herhangi bir güvenlik soruşturmasından geçtiğimize inanmıyorum tamamen keyfi bir şey. Hepimiz Cumhuriyet Başsavcılığından temiz kağıdı aldık. İşlediğimiz herhangi bir suç yok, soruşturma, gözaltı yok. Güvenlik sıkıntım olsa zaten 9 yıl sigortalı olarak çalışamazdım.” Mercan, CHP’li belediyelerde bazı işçilerin işe alındığını, emsal karar olduğunu belirterek, işlerine dönmek istediğini dile getirdi. 

KAMİL TEKİN SÜREK: GÜVENLİK SORUŞTURMASI

‘SABIKA KAYDIMIZ YOK İŞTEN ÇIKARILDIK’

Faruk Güneş

Faruk Güneş (43) 7 yıldır temizlik kontrol şefi olarak çalışıyor. 255 kişinin işten çıkarılmasına dikkat çeken Güneş, “Sabıka kaydı bile yok arkadaşlarımızın, güvenlik soruşturmasında sadece ‘uygun değildir’ diyor. Suçumuz varsa gelip bizi tutuklasınlar. Yetkili biri gelip bize açıklama yapmıyor. Bize desinler ki suçunuz bu, sizi bu yüzden işe almıyoruz ama bu bile yapılmadı biz de eyleme başladık” diye konuştu.

‘PEKİ SUÇUMUZ NE?​’

Bayram

Bayram (32) temizlik işçisi olarak çalıştığı işinden olmuş. Bayram şunları dile getirdi: “5 yıldır sorunsuz çalıştık ama şimdi hiç bir şey denmeden işimizden olduk. Kimse bize nedenini bile söylemiyor güvenlik soruşturması, peki suçumuz ne? Ne yaptık? Madem suçluyuz 5 yıl nasıl çalıştırıyor beni?​”

ÖNCE EŞİ SONRA KENDİSİ İŞİNDEN OLDU

Eylem Birtane

Eylem Birtane (27) 4 yıldır çalıştığı hukuk biriminden çıkarılmış 9 aylık çocuğuyla beraber oturma eyleminde. İşten çıkarılma gerekçelerini bilmediğini söyleyen Birtane, “Resmi hiçbir ağızdan açıklama yapılmadı. Sadece güvenli soruşturmamızın olumsuz geldiği söylendi. Güvenlik soruşturmasının neye dayanarak yapıldığını bilmiyoruz. Güvenlik soruşturmasının hukuksuzluğuna dikkat çekmek için buradayız. Çocuğum 9 aylık ve ben 2. defa bu sorunu yaşıyorum. Bebeğim 1 aylıkken eşim KHK ile ihraç oldu, şimdi ben işten çıkarıldım. Emziren bir annenin yasal olarak işten çıkarılmaması gerekiyor. İşimize geri dönmek istiyoruz ve hükümetten bu uygulamaya son vermesini istiyoruz” diye anlattı yaşadıklarını.

ÖNCEKİ HABER

Beyaz Saray: Rusya kimyasal silahlardaki sorumluluğuna ihanet etti

SONRAKİ HABER

10. Metin Göktepe Futbol Turnuvası başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...