30 Mart 2018 11:33

HDP iki yıldır televizyon programlarında yer bulamıyor

HDP'nin, partilerinin medyada görünürlüğüne dair hazırladığı rapora göre HDP'li isimler CNN Türk, Habertürk ve NTV'ye iki yıldır davet edilmiyor.

Paylaş

HDP’nin medyada görünürlüğüne ilişkin hazırladığı rapor, iktidarın muhalefete karşı basın üzerindeki baskı ve tekelini ortaya koyuyor. Rapora göre HDP’nin de tartışıldığı programlarda HDP’li isimler, 28 Mart tarihine kadar 650 gündür CNN Türk, 751 gündür Habertürk, 883 gündür ise NTV ekranlarına konuk edilmiyor.

EKRANDA HDP'YE AMBARGO

Halkların Demokratik Partisi (HDP) basın birimi tarafından hazırlanan “Medya Dosyası”na göre, HDP 7 Haziran 2015 seçimlerinden bu yana büyük bir ambargo ile karşı karşıya. 1 Kasım seçimleri döneminde TRT dahil 12 ulusal televizyon kanalının ekim ayı boyunca çoğu miting konuşmaları olan canlı yayınlarda dönemin Başbakan ve AKP Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu 310, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçaroğlu 44, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli 29, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ise sadece 6 saat yer aldı. Ayrıca Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 16-Eylül-31 Ekim tarihleri arasındaki konuşmaları 12 ulusal kanalda, 152 saat canlı olarak yayımlandı. Ardından 16 Nisan referandumunda da medyada muhalefeti görmeme tutumu sürdü. Referandum öncesi bir ay boyunca 12 ulusal televizyon kanalında Cumhurbaşkanı Erdoğan 806 saat, CHP 480, MHP 24.5 saat yer buldu. HDP ise bu kanallarda sadece 58 dakika yer alabildi.

SON YAYIN ‘SENİ BAŞKAN YAPTIRMAYACAĞIZ’ OLDU

Medya, Meclisin üçüncü partisi olmasına rağmen HDP’yi parlamentoda da görmedi. HDP grup toplantıları NTV, CNN Türk ve Habertürk televizyonlarında 1107 gündür canlı olarak yayımlanmıyor. HDP grup toplantısının canlı olarak yayımlandığı 17 Mart 2015 tarihinde, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın Cumhurbaşkanı Erdoğan’a “Seni başkan yaptırmayacağız” demesinden sonra medyada HDP grup toplantılarının yayımlanmasına son verildi.

Raporda yer verilen istatistikler, bugün medyada HDP’ye yönelik ambargonun boyutlarını gözler önüne seriyor. Çünkü 28 Mart 2018 tarihine kadar 1 yıl 9 ay 11 gündür (650 gün) CNN Türk, 2 yıl 21 gündür (751 gün) Habertürk, 2 yıl 5 ay 1 gündür (883 gün) NTV ekranlarına HDP’li isimler konuk edilmiyor. Durumu “Ana Akım: HDP’siz Dünya” olarak tanımlayan raporda “CNN Türk, Habertürk gibi kanalların bulunduğu bu kategoride yapılan programlarda HDP’nin konuşulduğu zamanlarda dahi HDP kimliğini, HDP politikalarını yansıtacak tek bir katılımcı yoktur. Bazı programlara diğer parti temsilcileri çağrılırken HDP, TBMM’nin üçüncü büyük partisi olmasına rağmen katılımcısı bulunmamaktadır. Bu tarz programlarda ülkede HDP yokmuş gibi bir genel havanın yanında, kritik toplumsal olaylarda HDP özellikle kriminalize edilerek havuz medyasının değirmenine su taşınmaktadır. Söz konusu kurumlar gündelik haber akışları içerisinde önemli olaylar gerçekleştiğinde baraj altında kalan ya da parlamentoda temsili olmayan siyasi partilere bile yer verirken HDP’ye karşı görmeme-duymama-bilmeme tavrını sürdürmektedir. Bu tavrın hem kurumların kendileri ile ilgili hem de siyasi iktidarın baskıları ile ilgili yönleri olduğu şüphesizdir” değerlendirmesi yapıldı. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Basın kartı iptal edilen Onaran’ın hukuk mücadelesi sürüyor

SONRAKİ HABER

Kenan Doğru: Aracı Emrah Serbes kullanıyordu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...