20 Ağustos 2012 09:18

Okuluma dokunma

İstanbul’un Kartal ilçesinde Öğretmen Zekeriya Güçer İÖO’da  bir öğrenci velisiyim.Şu sıralarda gündemden düşmeyen okulların imam hatibe dönüştürülmesi kapsamından (bizim okul içindeki ek binamızı alıyorlar) bizim okulumuz da nasibini alıyor.Yetkilileri yanlışından döndürmek

Okuluma dokunma
Paylaş
Yasemin Fidanoğlu

Şu sıralarda gündemden düşmeyen okulların imam hatibe dönüştürülmesi kapsamından (bizim okul içindeki ek binamızı alıyorlar) bizim okulumuz da nasibini alıyor.
Yetkilileri yanlışından döndürmek için biz günlerdir yasal haklarımızı kullanarak imza topluyor, yürüyüşler, basın açıklamaları, basın toplantıları düzenliyoruz. Siyasi parti yöneticileri, milletvekilleri, sanatçı dostlarımız da bu eylemlerimizde bize desteğe geliyor.
Sayın kaymakam okulumuzun dönüşümü ile ilgili yaptığı basın toplantısında “Kartal’da araştırma yaptık en uygun okul sizin okulunuz başka okul yok.” diyor. “Arkadaşlarımız güzel bir çalışma yaptılar” diyor. Mevcut okulların hiçbirine dokunmamak  kaydıyla potansiyel ortaokul beklentisini de dikkate alarak iki tane boş okul tespit ettik. Yeni okul yıkmayı planladığımız bir bölümdü.” Şeklinde beyanda bulunuyor.
Bu ilçede yaşayan kişiler olarak yardım isteme, talep etme hakkımız var. Buna dayanarak  Sayın kaymakama okulumuzun imam hatibe dönüştürülmesi kararındaki yanlışlıkları anlattık.
Okulumuz bölgedeki tek ilköğretim okuludur. Okulda 1500 öğrenci var ve sadece 3 tane servis aracı var. Okulumuz elimizden alınırsa beş buçuk yaşındaki, altı yaşındaki çocuklarımız da dahil olmak üzere, çok uzaklardaki okullara gönderilecek. Yüzlerce liralık servis ücreti ödemek zorunda kalacağız dedik. Okulun fiziki şartları yeterli değil bu bahçe bize bile yetmiyor dedik.
Cevizli Lisesi, Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesinin boş binalarını alın değerlendirin, Bu okul etüt okuludur. Etüt okulu sıfatı kaldırılınca çalışan kadınlar ne yapacaklar, Okul içinde okul olur mu? dedik.
Boş binamızın laboratuarı,  kapalı spor salonuna, kütüphaneye ve okulumuza çok fazla talep olduğu için yeni dersliklere ihtiyacımız var. Boş binanın okulun diğer ihtiyaçlarına tahsis edilmesini istiyoruz.
Siz o okulu yıkmayın imam hatip okulunu da boş olan başka bir okulda açın. Boş binayı bize bırakın dedik.Gerçekten ihtiyaca göre okul açılma kararı veriliyorsa Yukarı Mahalle’de, Karlıktepe Mahallesi’nde, Esentepe Mahallesi’nde  sayısı yüz bini geçen nüfuslu bu üç mahallede kaç tane lise var ? Hiç yok. Lise ihtiyacı daha öncelikli bir ihtiyaç değil midir ?
Sayın kaymakam bu okul geçici, kalıcı okul planda var diyor. Kanun öyle demiyor. “Bünyesinde ortaokul barındıran ilkokullar 3 yıl içinde ortaokula dönüştürülecek” diyor. 3 yıl içinde Zekeriya Güçer okulu kalmayacak.
Kanun çıktığında bizim sorunumuz imam hatip değil meslek okullarıdır deniyordu. Şu an İstanbul’da yaklaşık 76 tane imam hatip okulu açılıyor, Türkiye genelinde 500’ün üzerinde imam hatip okulu açılıyor, peki bu kadar imam hatip varken Kartal’da kaç tane meslek okulu açılacak, kaç tane güzel sanatlar lisesi açılmasına karar verildi. Bunlara dair ilçemizin ihtiyaçları tespit edildi mi? Bize bunun cevabını verin, biz üstün yetenekli bir sporcu, müzisyen, ressam adaylarımızı nasıl nerede yetiştireceğiz ? dedik.
“Okulumuza dokunmayın biz de vergi veriyoruz” dedik. Sayın kaymakam bize, “İmam hatipte çocuklarını okutacaklar da vergi veriyor” diyor. Bizleri imam hatiplerde okutacaklar veya okutmayacaklar diye bölmeye mi çalışıyorlar. Onlar bizim kardeşimiz, komşumuz, akrabamızdır.
Lütfen itirazları dikkate alın yanlışlıkları dikkate alın dedik. İkna edemedik.
İstanbul’da yurdun birçok yerinde  okul dönüşümleri ile ilgili kararlar hızla değiştiriliyor, 200-300 imzayla dönüşüm kararları iptal ediliyor. Yetkililerin bu ısrarları niye ? Neden hâlâ ilçemizdeki sorunu tırmandırıyorlar?
“Din adına bir şey yapıyorsanız helallik esastır. Bizden helallik alınmadı.” Eğer Hukuk adına bir şey yapıyorsanız da tüm kesimlerin görüşü ve onayının alınması demokrasinin gereğidir. Hangi gerekçeyle olursa olsun bu sorun bir an önce çözülmelidir.
Toplumla ilgili çok önemli değişikler oldu bittiye getirilmeden, uzmanlarla, muhalefet partileriyle, eğitimcilerle, işin muhataplarıyla, akademisyenlerle, tüm sivil toplum kuruluşlarıyla görüşülüp konuşularak yapılır, yapılmalıdır. 4+4+4 adlı yasanın, bu usullere uygun olarak yapılmaması nedeniyle bir çok sorunlara yol açacaktır. Belirlenen yasa en önemli varlıklarımız olan çocuklarımıza yönelik yaşamsal düzenlemeler içermesi durumunda daha da dikkatli olunmalıydı. Bizler hepimizi ilgilendiren bu büyük sorunla ilgili olarak yasal haklarımızı kullanarak yaklaşık 2 aydır hiç susmadık. Susmayacağız.
Tüm yerel ve ulusal basın bizi gördü, duydu, bizi anladı.Sadece bu konunun asıl muhatapları sesimizi duymak istemiyor. Evrensel gazetesine ve Hayat TV’ye bu konudaki duyarlılıklarından dolayı Öğretmen Zekeriya Güçer İ.Ö.O velileri adına teşekkürlerimizi iletmek istedim.  İyi ki varsınız.               

*Öğrenci Velisi

ÖNCEKİ HABER

Dinçer’den ‘etüt beslenme okulları’ açıklaması

SONRAKİ HABER

Yoksulların kolay öldüğü bir ülkede bir başka sene-i devriye

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa