13 Mart 2018 11:57

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson görevden alındı

ABD Başkanı Donald Trump, Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'u görevden aldı. Tillerson'un yerine CIA Başkanı Mike Pompeo getirildi.

Paylaş

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'un görevine son verildiği, yerine CIA Başkanı Mike Pompeo'nun geleceği açıklandı. ABD Başkanı Donald Trump, Twitter üzerinden mesajında bu haberi doğrularken Tillerson'a hizmetleri için teşekkür etti.

ABD Başkanı Donald Trump, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'un görevine son verildiğini, yerine CIA Başkanı Mike Pompeo'nun geleceğini açıkladı. Trump, The Washington Post’a yaptığı açıklamada Pompeo ve Haspel’i övdü ve Tillerson hakkında şunları söyledi: “Rex Tillerson’a da hizmetlerinden dolayı teşekkür etmek istiyorum. Son ondört ay boyunca çok büyük başarılar elde edildi, kendisine ve ailesine iyi dileklerimi sunuyorum”

Beyaz Saray yetkililerince verilen bilgilere göre uzun bir süredir Tillerson ile çatışma halinde olan Trump Tillerson’u “fazla düzen adamı” olarak değerlendiriyor ve Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti Lideri Kim Jong-un ile görüşmeye ve ticaret anlaşmaları cephesinde sıkı pazarlıklara hazırlandığı bir süreçte değişiklik yapma ihtiyacı hissetti.

TİLLERSON VEDA KONUŞMASI YAPTI

ABD Başkanı Donald Trump'ın, görevden alındığını duyurduğu Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, kameraların karşısına geçerek veda konuşması yaptı. Heyecanlı olduğu ve sesinin zaman zaman titrediği gözlenen Tillerson, veda konuşmasında, Başkan Trump'ın adını anmazken, sık sık 'dürüstlük' ve 'saygı' kavramlarına vurgu yaptı. 

Görevden alındığından Başkan Trump'ın attığı Twitter mesajı ile haberdar olduğu öne sürülen Tillerson, Dışişleri Bakanlığı'nda yaptığı açıklamada, "ABD Başkanı, bugün öğle saatlerinde Air Force One uçağından aradı. Kendisiyle ve Beyaz Saray Genel Sekreteri John Kelly ile konuştum. Ülkemizin siyasi ve ulusal güvenlik sorunlarıyla yüz yüze kaldığı şu günlerde sorunsuz bir geçiş döneminin olması son derece önemli" dedi.

Tillerson, tüm yetkilerini en üst düzey bakan yardımcısı konumundaki John Sullivan'a devredeceğini, kendisinin Dışişleri Bakanı olarak görevinin 31 Mart tarihinde son bulacağını söyledi.  

ABD'nin uluslararası ilişkileri konusunda da mesajlar veren Tillerson, Suriye'de ateşkes anlaşması sağlanmasının çok sayıda sivilin hayatının kurtarılmasını sağladığını ancak Suriye konusunda daha yapılması gereken çok şeyler olduğunu söyledi. Tillerson,  Suriye'de IŞİD'e karşı mücadelede başarılar elde edildiğini, Afganistan'da ilerlemeler kaydedildiğini belirtti. Tillerson ayrıca Rusya'nın sergilediği tavrı ve politikaları sürdürmesi durumunda uluslararası toplum tarafından daha da çok dışlanacağını söyledi ve Rusya'nın adımlarını atarken Rus halkının ve tüm dünyanın çıkarlarını düşünerek hareket etmek zorunda olduğunu belirtti.

Tillerson, ABD'nin, Kuzey Kore'ye karşı uyguladığı 'maksimum baskı' politikasının sonuç verdiğini ve bu baskıların sürdüğünü de kaydetti. 31 Mart tarihi itibariyle kendisinin sivil hayata geri döneceğini söyleyen Tillerson, gazetecilerin sorularını yanıtlamadan, el sallayarak toplantı salonundan ayrıldı.

 

TRUMP TİLLERSON'IN YARDIMCISINI DA GÖREVDEN ALDI

ABD Başkanı Trump, dışişleri bakanlığından aldığı Tillerson'ın yardımcılarından birinin de görevine son verdi. Müsteşar Goldstein'ın kovulma nedeninin, Trump'ın kararıyla ilgili yaptığı yorumlar olduğu tahmin ediliyor.

ABD Başkanı Donald Trump'ın Rex Tillerson'ı dışişleri bakanlığından almasından sonra yaptığı açıklamalarla gündeme gelen kamu diplomasisi müsteşarı Steve Goldstein'ın da görevine son verildi.

Dışişleri Bakanlığı bünyesinde görev yapan ve Tillerson'ın üst düzey yardımcılarından biri olan müsteşar Goldstein'ın ABD Başkanı Trump'ın kararıyla kovulduğu açıklandı.
Trump'ın Tillerson hakkındaki kararı sonrası tweetler atan Goldstein, görevine son verilen dışişleri bakanının ABD Başkanı ile konuşmadığını ve neden kendisiyle yolların ayrıldığını bilmediğini belirtmişti. Hatta Goldstein Tillerson'ın "kritik ulusal güvenlik konularında sağlanan somut ilerleme nedeniyle görevinde kalma niyetinde olduğunu" söylemişti.

Goldstein daha sonra gazetecilere yaptığı açıklamada ise Tillerson'ın kendisiyle ilgili kararı Trump'ın tweetinden öğrendiğini ifade etmişti. Ancak Goldstein'ın bu sözleri, Tillerson'ın geçen Cuma'dan beri alınan karardan haberdar olduğu yönündeki Beyaz Saray açıklamalarıyla çelişti.

Trump da "uzun süredir Tillerson'la ele aldığı" bu konudaki kararın karşılıklı olduğunu söylemişti.

AP'ye konuşan ABD'li yetkililer, sadece üç aydır görevde olan Goldstein'ın yerine geçici olarak Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert'in getirilmesinin beklendiğini belirtti.
 

Rex Tillerson Twitter ile görevden alınan ilk ABD Dışişleri Bakanı, Gina Haspel ilk kadın CIA başkanı oldu.

ABD'NİN YENİ DIŞİŞLERİ BAKANI MIKE POMPEO KİMDİR?

ABD Başkanı Donald Trump tarafından Dışişleri Bakanı olarak görevlendirilen Mike Pompeo, 9 Şubat 2017'de CIA başkanlığına getirilmişti. Mike Pompeo, ABD Başkanı Donald Trump’a benzer, sağcı-muhafazakar dünya görüşüne sahip bir isim olarak tanınıyor.  (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Dink davasında dönemin İstanbul Jandarma görevlisi dinlendi

SONRAKİ HABER

Bir aydır kalorifer yanmayan okulda ders yapıyorlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...