10 Mart 2018 01:32

Eski hükümlü taşeron işçiler: İkinci kez cezalandırılıyoruz

Adana’da daha önce hüküm giydikleri için belediye şirketlerinde geçici işçi kadrosuna alınmayan işçiler 'Neden ikinci kez cezalandırılıyoruz?' dedi.

Paylaş

Volkan PEKAL
Adana

Adana’da daha önce hüküm giydikleri için belediye şirketlerinde geçici işçi kadrosuna alınmayan işçiler Hükümete “Kiramız var, okuyan çocuğumuz var. Geçmişte yaşadığımız bir suç nedeniyle neden ikici kez cezalandırılıyoruz” diye soruyor. Beklentilerinin daimi kadro olduğunu belirten işçiler şimdi taşerona razı hale getirildiklerini ifade etti. 

KHK DÜĞÜNÜ ERTELETTİ

Seyhan Belediyesinde taşeron işçi olarak çalışırken eski hükümlü olduğu için birden bire işsiz kalan 34 yaşındaki Emirhan Özcan, evlilik hayallerini de ertelemek zorunda kalmış. Ağustos ayında düğün yapmayı planladıklarını ifade eden Özcan, “Düğün salonu tutma aşamasındaydık ama şu anda her şeyden vazgeçmiş durumdayız. Düğün yapabilmemizin olanağı da kalmadı çünkü işsiz kalıyoruz” dedi.

‘DEVLET ELİYLE İŞTEN ÇIKARILIYORUZ’

Geçmişte işlemiş oldukları suçlardan dolayı cezalarını çektiklerini ifade eden Özcan, KHK ile işlerinden edilerek kendilerine ikinci bir ceza verildiğini söyledi. Hapishanelerin ve cezanın bir mantığının suç işleyen kişiyi topluma geri kazandırma olduğunu dile getiren Özcan, “Bizi toplumdan dışlıyorlar. Burada kesinlikle bir mağduriyet var” dedi. Haksızlığa uğradıklarını dile getiren Özcan, işle ilgili bir hatamız olsa patron da kendisine verilen hakkı kullanabilirdi. Ama burada hiçbir gerekçe yok. KHK ile çıkmış bir yasa. Dava açıp itiraz da edemiyoruz. Bunun haksız olduğunu düşünüyoruz” dedi. Sosyal devlet ilkesinde devletin vatandaşına iş sağlaması gerektiğini ifade eden Özcan, “Ama aksine biz devlet eliyle işten çıkarılıyoruz” dedi.

‘OHAL BUNUN İÇİN Mİ İLAN EDİLDİ?​’

32 yaşındaki Hüseyin Akpolat, “Biz mutluyduk, kafamız rahattı. Ama şimdi kara kara düşünüyoruz. OHAL FETÖ için ilan edilmişti, mağdur olan biz olduk. Bu KHK’nin FETÖ ile hiçbir alakası yok. Hakkımız olanı versinler” dedi. 5 yaşında bir çocuğu olduğunu ifade eden Akpolat, “İşe gidiyorum kafam yerinde değil, eve gidiyorum kafam yerinde değil. Çocuğun da dikkatini çekmiş. Çocuğum diyor ki ‘Baba niye konuşmuyorsun?​’ Ne konuşayım? Düşün düşün nereye kadar düşüneceksin?​” Geçmişte yaşadığı bir kavga sonucu aldığı 1 yıl ceza nedeniyle işinden olduğunu dile getiren Akpolat, bundan dolayı insanların işinden edilmemesi gerektiğini söyledi. 

‘BİZİ YENİDEN YARGILAYIP DIŞARI ATIYORLAR’

Nasırlaşmış elini gösteren Akpolat, “Ben beş buçukta kalkıyorum. Asfalt çizgisi yapıyorum, tırmık çekiyorum, yeri geliyor kürek yapıyorum. Bir günde üç iş yapıyorum. Biz emeğiyle geçinen insanlarız. İşimize gücümüz bakan insanlarız. Zamanında işlenen bir suçtan dolayı sen bizi yeniden yargılayıp dışarı atıyorsun. Sen git potansiyel suçlu ol diyorlar” dedi. Devletin ekmek vermesi gerekirken kendilerinin ekmeğini ellerinden aldığını ifade eden Akpolat, “İşsizliği düşürdük diyorlar. İşsizlik nasıl düşüyor?​” diye sordu. Yıllık ev kirasının yarısını verdiğini diğer yarısını iki ay sonra vermesi gerektiğini söyleyen Akpolat, “İşsiz kalırsam iki ay sonra evin kirasını nasıl vereceğim? Sonumuz ne olacak bilmiyoruz. Şartsız şurtsuz devrim yaptık dediler. Bu muydu?​” diye konuştu.

‘BU SAATTEN SONRA EZİLMEK İSTEMİYORUZ’

45 yaşındaki Ramazan Mutlu, 3 yıldır Çukurova Belediyesi Temizlik İşleri Müdürüğünde katı atık toplama işinde, engelli kadrosunda çalışıyor. Biri üniversite olmak üzere 3 çocuğunun da okuduğunu söyleyen Mutlu, “İşimize dönmek istiyoruz. Devlet bizi bataklığa itmesin. Biz evimize bakan insanlarız. Kiracı insanlarız. Geçmişte yaptığımız hatalar yüzümüze vurulursa çoluğumuzu çocuğumuzu nasıl geçindireceğiz?​” dedi. Yıllarca ezildiklerini bu saatten sonra da ezilmek istemediklerini ifade eden Mutlu, “Bize yaşama şansı versinler” dedi. 

Seyhan Belediyesi Park Bahçelerde çalışan 55 yaşındaki Mustafa Kuşkanat, genç yaşlarından itibaren çalışmasına rağmen emekli olamamamış. 80’den 89’a 9 yıl bir fabrikada hamallık yapan Mutlu, 9 yıl boyunca 23 gün sigortasının yatırıldığını söyledi. 55 yaşında hâlâ çalıştığını dile getiren Kuşkanat, “Onun haricinde beton döktüm işinde çalıştım, tuvalet temizledim, ekmeğim için. Çocuklarımızın mağdur olmaması için her işi yaptım. Yüzümüz gülmedi. Bize memurmuşuz gibi muamele yapıyorlar ama koşularımız öyle değil. Biz park bahçede çalışıyoruz” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Sibaş Gıda işçileri: Kapı oradaysa sendika burada

SONRAKİ HABER

İhraç edilen kadın öğretmene tebliğ 8 Mart’ta geldi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa