28 Şubat 2018 09:26
Son Güncellenme Tarihi: 28 Şubat 2018 14:15

Bölgede 8 Mart etkinliklerine Valilik yasağı

Diyarbakır ve Van'daki 8 Mart etkinliklerine Valilik tarafından yasak geldi. Kadınlar taleplerini yasağa rağmen dile getireceklerini söyledi.

Paylaş

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kapsamında birçok etkinlik düzenlenecek olan kentlerden biride Diyarbakır’dı. Dicle Amed Kadın Platformu (DAKP) tarafından “Vardık, Varız, Var Olacağız” sloganıyla kentte 10 gün boyunca gerçekleştirilecek olan programda açık hava etkinlikleri valilik yasağına takıldı. 

Alınan yasak kararından önce Mezopotamya Ajansı’na konuşan Dicle Amed Kadın Platformu Üyesi Avukat Gülşen Özbek, OHAL’le birlikte tüm toplumsal muhalefetin sindirilmek istendiğini, ancak kadınların en dinamik yapı olarak sokaklarda seslerini yükselmeye devam edeceklerini söyledi. Özbek, “Kadınlar, savaşa karşı sokaklardaydı, çocuk istismarı yasasını Meclisten geçirmemek için sokaktaydı, 8 Mart’ta da tüm engelleme ve yasaklara karşı taleplerini dile getirmek için sokaklarda olacak” mesajı verdi.

‘ENGELLEMELERE RAĞMEN ALANLARDA OLACAĞIZ’

 Hak ve özgürlükler bakımından geçmiş yıllara nazaran olumlu hiçbir gelişmenin yaşanmadığını vurgulayan Özbek, “OHAL baskı rejiminin etkileri devam ederken ülkede tüm hızıyla bir savaş politikası sürdürülüyor. Biz kadınlar olarak 8 Mart’ı var olan baskı ve şiddeti durdurmak, toplumda yaşanan hak ihlallerinin önünü almak için mücadele edeceğiz. Kadınlar olarak sürdürülen savaş politikalarını kabul etmiyoruz ve savaşın karşısında durmaya devam edeceğiz. Hayatımızın her alanında uğradığımız hak ihlallerini kabul etmiyoruz. Kadının emeğinin sömürülmediği, örgütlenme hakkının gasbedilmediği bir yaşam için mücadele edeceğiz ve tüm baskı rejimine rağmen alanlarda olacağız” dedi.  

‘SAVAŞI KADINLARIN BİRLİK VE BERABERLİĞİ DURDURACAK’

OHAL ve yasakların ötesinde bölgede adeta sıkıyönetim uygulamalarının hakim olduğu bir atmosferde 8 Mart’a hazırlandıklarına dikkat çeken DAKP bileşenlerinden Büro Emekçileri Sendikası (BES) Üyesi Serap Kılıç da, kadının sesinin kısılmak istendiğini kaydetti. 

OHAL’le birlikte kaybolan, bastırılan haklarını geri almak için 8 Mart’ta alanlarda olacaklarını söyleyen Kılıç, kadın şiddetine ve cinsel istismar gibi suçlarda iktidarın çözüm olmamasından kaynaklı Diyarbakır’da bir kadın platformu kurduklarını söyledi. OHAL’le birlikte birçok kadın sığınma evi ve yaşam merkezinin kapatıldığını anımsatan Kılıç, “Bu yüzden bütün kadınların içinde bulunduğu bir oluşumu kurmak bir zorunluluk haline geldi. Savaş en çok kadın ve çocukları etkiliyor. Ortadoğu bir savaş bataklığında ve Türkiye de bu anlamsız savaşa dahil oldu. Biz çocuklarımızın ölmesini kadınların hayatlarının kararmasını istemiyoruz. Bu ağır koşullara rağmen kadınlar, 8 Mart’ı kadınların birlik, beraberlik ve aydınlanmayla beraber kenetlenme olarak kutlayacağız” dedi. 

VAN’DA DA 8 MART ÖNCESİ AÇIK HAVA EYLEM YASAĞI

Van'da 8 Mart Dünya Emekçi Günü öncesi her türlü etkinlik ve eylem Valilik kararıyla bir ay boyunca yasaklandı.

Van Valiliğinden yapılan açıklamada, “Gerçekleştirilmesi izin şartına bağlanılan her türlü toplantı ve etkinliğin huzur ve güven ortamını bozmaya teşebbüs edecek şahıslar ile işlenmesi muhtemel suçların tespitine yönelik izletilmesi ve kamera gibi araçlarla kayıt altına alınabilmesine izin verilmiş, basın açıklaması, çadır kurma, stant açma, oturma eylemi, anma töreni vb. türdeki eylem ve etkinlikler de 28.02.2018 tarihinden geçerli olmak üzere otuz 30 gün süreyle yasaklanmıştır” ifadeleri kullanıldı. 

TACİZ, TECAVÜZ, İSTİSMARA KARŞI SÖZLERİNİ HAYKIRACAKLAR

 8 Mart programını hazırlarken Diyarbakır’ı 10 gün boyunca kadın kentine dönüştürmeyi hedeflediklerini aktaran Özbek, hayatın birçok alanına dokunarak kadınların ve çocukların yaşamış oldukları hak ihlallerini duyurmak ve durdurmak için mücadele edeceklerini dile getirdi. Özbek, “Gün geçtikçe artan kadın cinayetleri ve çocuk istismarlarının yanı sıra kadınlar, özellikle ülkede hakim olan şiddet ortamının daha da arttığı kadın cinayetlerine, kadına yönelik şiddete, taciz, tecavüz ve cinsel saldırılara karşı sözlerini 8 Mart alanlarında haykıracak. Kadınlar etkin yasal düzenlemelerin uygulamada da geçerli olması için önlemler alınmasını, haksız tahrik indirimi ya da iyi hal indirimlerinin cinsiyetçi bir biçimde uygulanmamasını, çocuk istismarının son bulması için devletin üzerine düşen görevleri yerine getirmesini talep ediyor” ifadelerini kullandı.
Özbek, sokağa çıkma yasakları ve bölgede süren operasyonlar nedeniyle yakınlarını kaybeden, yerlerinden edilen, göçe zorlanan, yoksullaştırılan kadınların barış içinde özgürce yaşayabilmek için 8 Mart alanlarında sözlerini söyleyeceklerini de vurguladı. Özbek, bu konuda şunları söyledi: “İç savaş tehdidiyle değil, birbirimizi dinleyerek. Nefret ederek değil, yüzleşerek gelecek kurmak istiyoruz. Huzurun başkalarını veya bizleri yok sayarak mümkün olmadığını biliyoruz. Savaştan daha çok savaşla korunacağımıza, güvenliğin hayatlarımızı bir adamın insafına bırakmayı gerektirdiğine inanmayı reddediyoruz.” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Hayatın Sesi Televizyonu davasının üçüncü duruşması yarın

SONRAKİ HABER

İzmir'de 23 mera ve fidanlık kiraya çıkarıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...