15 Ağustos 2012 09:19

Unutulan Kardeşler

KAYIP Taşlar yazar Asuman Bayrak’ın ilk kitabı.  Ayrıntı Türkçe Edebiyat Dizisi’nden yayınlanan kitap temmuz ayında raflarda yerini aldı. Anlatılan hikaye ilk başta kulağa hayli tanıdık gelebilir. Kutsal kitaplarda türlü versiyonları yer alan Habil ve Kabil’in hikayesi oldukça bilindik. Ancak kitabı okumaya başlayınca daha &ou

Unutulan Kardeşler
Paylaş
Bahar Çelik Omur

KAYIP Taşlar yazar Asuman Bayrak’ın ilk kitabı.  Ayrıntı Türkçe Edebiyat Dizisi’nden yayınlanan kitap temmuz ayında raflarda yerini aldı. Anlatılan hikaye ilk başta kulağa hayli tanıdık gelebilir. Kutsal kitaplarda türlü versiyonları yer alan Habil ve Kabil’in hikayesi oldukça bilindik. Ancak kitabı okumaya başlayınca daha önce belki de hiç duymadığınızı zira çok az kaynakta ismi geçen iki kişi ile tanışıyorsunuz; Aklima ile Lebuda. Kutsal kitaplarda anlatılan hikayeye göre Kabil ile Aklima, Adem ve Havva’nın cennetteyken,  Lebuda ve Habil ise dünyaya gönderilmelerinden sonra  meydana getirdikleri çocukları. Aklima Kabil’in, Lebuda ise Habil’in kız kardeşi. Adem ve Havva, çocukları ergenlik çağına geldiğinde ikizlerin diğer ikizlerle evlenmelerini buyurur. Buna göre Aklima ile Habil, Lebuda ile ise Kabil evlenecektir. Aklima ve Kabil buna şiddetle karşı çıkarlar. Birbirlerini tutku ile seven iki kardeş başka biri ile evlenmeyi asla kabul etmeyecektir. Habil ise Allah’ın buyruğu diyerek duruma razı olurken, Lebuda olanlar karşısında sessiz kalmayı yeğlemiştir. Sonunda hikaye bildiğimiz sona ulaşır ve Kabil, kardeşi Habil’i öldürür.
Asuman Bayrak’ın romanı Kayıp Taşlar bu “ilk” cinayetin öncesinde ve sonrasında olanları farklı bir bakışla yeniden örüyor. Buna göre Aklima ve Kabil başlarına gelenleri tevekkül ile karşılamak yerine bitmeyen bir direnç gösteren asilerdir. Yazar, tüm anlatılarda lanetlenen Kabil’i yeniden ele alarak, aslında her şeyin başka türlü de görülebileceğini bizlere aktarıyor. Anlatılarda her daim masumiyeti öne çıkarılan Habil, olanlar karşısında tam bir teslimiyet içerisindeki insandır. Üstelik anne babasının seçimi onun işine de gelmiştir. Zira Aklima Lebuda’ya göre daha güzel ve gösterişlidir. Lebuda anne ve babasının sözünden çıkmayan, kendi halinde olan kızkardeştir. Olanları eleştirmekte ancak susmaktadır. Suskun Lebuda daha sonra olanları bizlere aktaracak olandır.
Adem ve Havva cennetten kovulmuş, ilk itaatsizler olmalarına rağmen çocuklarından itaat beklemiş, onların düşüncelerine kıymet vermemiştir. Zira daha büyük bir kural koyucu vardır ve olması gereken ikizlerin bir diğer ikiz ile evlenmesi gerektiğidir. Bu nedenle tanrıya kurbanlar sunulur. Ancak hesaba katmadıkları şey düşünen, eleştiren, itaatsiz çocukları olduğudur. Olanlar sonrasında Aklima ile Kabil dünyanın başka bir yerine sürülür. Ancak davalarının peşini bırakmamış ve aşkları kazanmıştır. Bu uğurda tüm düzenlerini kaybetmişlerdir.
Kuşkusuz romanda anlatılan Kabil ile Aklima aslında itaatsizleri simgeler.  Ve itaatsizlerin bugüne kadar bizlere nasıl da farklı şekilde anlatıldığın gösterir. Yüzyıllardır değişmeyen resmi tarih algısı ve aktardıkları, unutturdukları.
Kayıp Taşlar, Asuman Bayrak’ın sade ve akıcı dili ile okunması gereken yeniden yazılmış bir efsane. Farklı gözle bakmayı,  her şeyin göründüğü gibi olmayacağını yeniden sorgulamaya yol verecek bir roman. Ve en önemlisi Aklima ile Lebuda’yı yeniden hatırlatan.

Asuman Bayrak, Kayıp Taşlar, Ayrıntı Yayınları, Temmuz 2012, 192 s.

ÖNCEKİ HABER

Maydanoz mizah dergisine ödül

SONRAKİ HABER

Kürtlerin beyaz mendilini görün artık!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...