31 Ocak 2018 12:26

Aydın Efeler’de kurulmak istenen JES protesto edildi

Aydın Çevre Platformu Derneği basın açıklaması yaparak Aydın Efeler’de kurulmak istenen JES'i ve tarım arazilerinin ranta açılmasını protesto etti.

Paylaş

Aydın Çevre Platformu Derneği üyeleri, Sevgi Yolunda yaptığı basın açıklamasında Aydın Efeler’de kurulmak istenen jeotermal santral ve Toprak Koruma Kurulu yönetmeliğinde yapılan değişiklikle tarım arazilerinin ranta açılmasını protesto etti. Eyleme sendika, siyasi parti ve demokratik kitle örgütü temsilcileri de destek verdi.

Kitle adına basın açıklamasını okuyan AYÇEP Yönetim kurulu Başkanı Mehmet Vergili Aydın’ın Efeler ilçesinde Karizma şirketine jeotermal arama sondaj izni verildiğini ve Aydın valiliğinin 02.01.2018 tarihli ilanıyla ÇED süreci başlattığını belirterek “Yani Aydın’ın tepesi ve 280 bin insanın 50 yıllık su ihtiyacını karşılayacak olan İkiz dere barajının insan hayatını tehlikeye sokacak şekilde kirletilme riski vardır. Bu projenin bu bölgeye zarar vereceğini söylüyoruz. Bölgemizin tek su havzası ve birinci sınıf tarım topraklarımızın yok olması tehlikesinden dolayı yetkilileri sağduyulu olmaya çağırıyoruz. 

'AYDIN HALKININ YAŞAM ALANINA ZARAR VERECEK'

Çünkü hali hazırda faal olan jeotermal santrallerinin havzamıza, suyumuza , topraklarımıza verdiği zararlar ortadayken , yeni açılacak olan her jeotermal santral ve sondajın bu bölgede ikamet eden Aydın halkının yaşam alanlarına zarar verecektir” dedi. 

Aydın’ın JES’lerin atıkları nedeniyle çevresel etkiye bağlı ölümlerin olduğu il sıralamasında Türkiye' de 2. sırada olduğunu vurgulayan Vergili şunları söyledi: “Ne yazıktır ki intihar olaylarının yaşandığı illerin başında gelirken kalp, solunum, dolaşım sistemleri ve kanser ölümlerinin en fazla yaşandığı iller arasındadır. Gene valiliğimizin yaptığı açıklamaya göre Aydın’da doğan her 100 bebekten 5 inin daha doğmadan anasının karnında öldüğünü biliyoruz. 

Buradan Devlet Su İşleri, Aydın Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü. Tarım ve Hayvancılık ll Müdürlüğü, Aydın Büyükşehir, Efeler ve İncirliova Belediyelerini görev yapmaya çağırıyoruz. ikizdere Barajı'nın Jeotermal saha içinde olması biz telaşlı vatandaşları olduğu kadar sizleri de ilgilendiriyor. Bu hassas konuda sizleri göreve çağırıyor, yasal haklarınızı kullanın diyoruz.”

'ŞİRKETLER PARA KAZANACAK HALK MAĞDUR OLACAK'

Aydın Valiliği'nin, çiftlik jeotermal sahasıyla ilgili 10 milyon dolara muayyen bedelle resmi kurumlar dışındaki özel şirketlere elektrik elde etmek için ihaleye çıkardığını ifade eden Vergili: “Bu konuda daha önceden planlanan ve konut ısıtması ile seraların ısıtmasında kullanılmasıyla ilgiliydi. Bu son şekliyle ihaleye çıkarılması halinde hiçbir belediye ve resmi kurum yararlanmayacak, şirketlere ihale edilecek olması Aydın Halkı için büyük kayıptır. Hani nerede kamunun kullanımı toplumsal kalkınma? Şirketler para kazanacak halk hem mağdur olacak hem de sağlığını kaybedecek. Bu konuda valiliğimizi göreve çağırıyoruz. 
Bu yapılacak olan ihale ile zaten jeotermal tesisler tarafından kuşatılmış Efeler llçesi sakinleri temelli sağlığından olacaktır. Ayrıca Büyük Menderes Nehri ve Çine çayı kirletilecektir. Aydın tarım topraklarının yok olmasıyla karşı karşıyadır. Enerji bir şekilde elde edilir ama kaybedilen, kirlenen, verimsizleşen toprakları geri kazanmamız yüzlerce yılımızı alır” dedi.

'TARIM TOPRAKLARI RANTA AÇILIYOR'

Toprak koruma kurullarının işlevsiz ve görevlerini yapamaz hale getirildiğine dikkat çene Vergili “Tarım topraklarının ranta açılması, yağmalanmaya müsait hale getirilmesi günümüzde ne yazıktır ki iki kişinin imzasıyla mümkündür. Bunu Yılmaz Köyünde gördük. Tarımın enerji ve betonlaşmaya kurban edilişidir bu olay.  Bugün burada anlattığımız konularla ilgili tüm Aydın’lı milletvekillerimize de çağrımızdır. Aydın geçmiş kuşaklardan bize emanet ve gelecek kuşaklara da mirasımızdır. Aydına birlikte sahip çıkalım diyoruz” diye konuştu. (Aydın/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

‘Sendikalaştıkları için işten atılan işçiler geri alınsın’

SONRAKİ HABER

Batman’da ‘İndia bankası’ oyununa yasak 

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...