'Süper Kanlı Mavi Ay' tutulması gerçekleşti

Ay'ın Dünya'ya en yakın konumda olduğu 'Süper Kanlı Mavi Ay' tutulması gerçekleşti.

30 Ocak 2018 13:56
Son Güncellenme Tarihi: 31 Ocak 2018 18:25
Paylaş

Bu yılın ilk önemli gökyüzü olayı, gerçekleşti. Ay'ın Dünya'ya en yakın konumda olduğu 'Süper Kanlı Mavi Ay' tutulması Türkiye'den kısmen izlendi

Ay'ın Dünya'ya en yakın konumda ve Dolunay şeklinde görüldüğü bu tutulma, 'Süper Kanlı Mavi Ay Tutulması' olarak adlandırılıyor.

Tutulma Türkiye saatiyle 13.51'de başladı ve 19.08'e kadar gözlenebildi. Süper Ay tutulması, Kuzey Amerika, Büyük Okyanus, Rusya, Asya ve İskandinavya'nın kuzeyinden gözlendi.

DÜNYADAN KANLI AY MANZARALARI

ABD'de ve Güneydoğu Asya ülkelerinde insanlar bugün oldukça ender rastlanan ve aynı anda gerçekleşen üç gökyüzü olayını izlemek için toplandı.

ABD
ABD

Süper Mavi Kanlı Ay tutulması denen bu gökyüzü olayını NASA canlı yayınladı.

Ay 152 yıl sonra ilk kez bugün her zamankinden daha parlak bir renge büründü ve hafif kırmızı gözüktü.

Ay aynı zamanda bugün Dünya'ya en yakın halini alıyor. Ay ile Dünya arasındaki mesafe 360 bin 198 kilometreye kadar iniyor. Bu nedenle "süper ay" deniyor.

Süper Ay, aynı zamanda Dünya'nın gölgesinde kaldığı için Ay'ın hafif kızıl bir renge bürünmesini sağlıyor. Bu olaya ise "kanlı ay" deniyor.

Bir ay içerisinde meydana gelen ikinci dolunay olması sebebiyle de "mavi ay" ismini alıyor

 

Çin
Myanmar

 

Endonezya
Endonezya

 

İSTANBUL'DAN KANLI AY MANZARALARI 

İstanbulda "Süper Kanlı Mavi Ay" merakla izlendi. Havanın kararmasıyla birlikte "Süper Kanlı Mavi Ay" saat 18.34 sıralarında kendini gösterdi. İstanbullular kentin birçok yerinden meraklı gözlerle izlenen "Süper Kanlı Mavi Ay", tarihi yarımada üzerinde drone ile görüntülendi.

En son 31 Mart 1866 tarihinde gözlemlenen ve "Süper Kanlı Mavi Ay" olarak adlandırılan ay tutulması İstanbul'da gerçekleşti. Akşam 18.34 sıralarında Kuleli sırtlarında doğan "Süper Mavi Kanlı Ay" İstanbul'un birçok noktasından gözlemlendi. Dolunay'ın, normalden yüzde 14 daha büyük ve yüzde 30 daha parlak görünmesinin yanı sıra Dünya'nın gölgesinde kaldığı için hafif kızıl bir renge bürünmesiyle oluşan doğa olayı dünyanın birçok noktasında da izlendi. 

MERAKLILAR ORTAKÖY'DE BULUŞTU

"Süper Mavi Kanlı Ay"ı görmek isteyenlerin buluşma noktalarından biri de Ortaköy sahili oldu. Kuleli sırtlarından doğan "Süper Mavi Kanlı Ay"ı ilgiyle izleyen bazı vatandaşlar yanlarında getirdikleri fotoğraf makineleri ile bu anı ölümsüzleştirirken, bazıları ise öz çekim yaptı.

"Süper Mavi Kanlı Ay"ı Galata Köprüsü üzerinden vatandaşlar ve turistler de bu eşsiz doğa olayını ölümsüzleştirmek için fotoğraf makinesi ve cep telefonlarıyla bol bol çekim yaptı. Üsküdar sahilinde de birçok kişi, doyumsuz manzarayı izlerken, fotoğraflar çekti.  

 

  Kanlı ay
 

 

15 ŞUBAT'TA PARÇALI GÜNEŞ TUTULMASI OLACAK

İkinci tutulma ise 15 Şubat'taki Parçalı Güneş Tutulması. Antarktika'nın büyük kısmından ve Güney Amerika'nın güneyinden gözlenebilecek bu tutulma, genel zamana göre saat 18.55'de başlayıp 22.47'de bitecek. Türkiye'den görülemeyecek olan bu tutulmada, Ay Güneş'in yüzde 60'ını örtecek.

KUZEY ÜLKELERİ GÖREBİLECEK

Üçüncü tutulma 13 Temmuz'da Parçalı Güneş Tutulması şeklinde olacak. Antarktika'nın kuzeyi ve Avustralya'nın güneyinden izlenebilecek bu tutulma, genel zamana göre saat 01.48'de başlayıp 04.13'te sona erecek. Türkiye'den izlenemeyecek bu tutulmada Ay Güneş'in yüzde 34'ünü örtecek.

AY TAMAMEN KARARACAK

Bu yılki tutulmalardan Türkiye'den izlenebilecek tek tutulma ise 27 Temmuz'daki Tam Ay Tutulması. Antarktika, Avustralya, Asya, Rusya, Afrika, Avrupa ve Güney Amerika'nın doğusundan gözlenebilecek bu tutulma, saat 20.13'te başlayıp saat 02.30'da sona erecek. Tutulmanın maksimumunun gerçekleştiği 22.30-01.13 saatleri arasında Ay tamamen karacak.

GÜNEŞ'İN YÜZDE 75'İ ÖRTÜLECEK

Yılın son tutulması ise 11 Ağustos'ta Parçalı Güneş Tutulması. Kanada'nın en kuzeyi, Grönland, İzlanda, İskandinavya, Rusya ve Kazakistan'ın büyük bir kısmı, Moğolistan ve Çin'in büyük bölümünden izlenebilecek bu tutulma, genel zamana göre 08.02-11.30 saatleri arasında gerçekleşecek. Türkiye'den görülemeyecek bu tutulmada Ay Güneş'in yüzde 75'ini örtecek.

 

Reklam
ÖNCEKİ HABER

2017’de en çok öğrenciler ve genç çalışanlar sinemaya gitti

SONRAKİ HABER

Çevre ile ilgili açıklamaya Afrin engeli!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa