25 Ocak 2018 10:23

Çeşme'de jeotermal endişesi

Çeşmeliler yapılmak istenen jeotermal çalışmalarının enerji değil arazi rantı için olduğunu düşünüyor. 

Paylaş

Özer AKDEMİR
İzmir

Ülkenin en önemli turizm beldelerinden Çeşme'de yapılmak istenen jeotermal sondajlarına karşı Çeşmeliler harekete geçti. Jeotermal çalışmalarının geri planında arazi rantı olduğunu ileri süren Çeşme Kent Konseyi ve çevre platformları önümüzdeki pazar günü jeotermal sondajlarının yapılmak istendiği Ovacık Köyünde bir araya gelecekler. 

9 ADET KUYU AÇILACAK

‘Geoid Mühendislik’ adlı şirket tarafından Çeşme Ovacık Mahallesine açılmak istenen 9 adet jeotermal kuyusu için ÇED süreci 9 Ocak’ta başladı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İzmir İl Müdürlüğü internet sitesinde yayınlanan Proje Tanıtım Dosyası’na (PTD) göre sondaj çalışmaları 215,92 hektar büyüklüğündeki bir alanda gerçekleştirilecek. Çalışmalar sonrası gerekli jeotermal kaynak bulunursa burada Jeotermal Enerji tesisleri kurulacak. Sondaj için seçilen 85.812 m2'lik toplam alana sahip olan 9 farklı arazinin tamamının Milli Emlak Dairesine ait olması dikkat çekici bulunuyor.

GERÇEK AMAÇ ARAZİ RANTI

Jeotermal sondajlarına karşı çıkan Çeşmeliler burada yapılmak istenenin enerji üretmek olmadığını, gerçek amacın arazi rantı olduğunu ileri sürüyorlar. Çeşmeliler, bölgedeki arazi fiyatları göz önüne alındığında 920 bin TL'lik bir yatırımla  80–150 Milyon TL değerindeki arsalarını jeotermal alanı adı altında  ele geçirilmek istendiğini dile getiriyorlar. 
Pazar günü konuya dair basın açıklaması yapacak olan Çeşmeliler projedeki çelişkileri maddeler halinde sıraladılar; 

PROJEDEKİ ÇELİŞKİLER

1. ÇED görüşü talep edilen lokasyonlar 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı uyarınca “Tarım Arazisi” ve “ 1. ve 3. derece Doğal Sit Alanı” olarak nitelendirilmektedir.

2. Tüm sondaj lokasyonları yaşam merkezlerinin çok yakınındadır. Konutlara 30-40 metre uzaklıkta çalışmalar yapılacak. Konutlara en uzak olan sondaj 380 metre uzaklıktadır. 

4. Ruhsat sahasının kuş uçuşu yaklaşık 5 km kuzeydoğusunda dünyaca ünlü Alaçatı Mahallesi, kuş uçuşu yaklaşık 6,5 km kuzeybatısında ise Çeşme İlçe merkezi yer almaktadır.

5. Su kaynaklarının çok kısıtlı veya hiç olmadığı Çeşme’de arama ruhsatı sahası içerisinden Azmak Deresi, Büyükdere ve İnlice Deresi bulunmaktadır. 

6.  Sondaj yapacak şirket, çalışma alanı ve çevresindeki dere yatakları ve her türlü müdahaleden kaçınacağını söylemektedir. Ancak daha önceki bu tür projelerde (RES) çevrenin ne kadar acı bir şekilde tahrip edildiği acı tecrübeler ile sabittir.

7. Proje alanında fauna ve havan türleri ile ilgili bilimsel bir literatür çalışması yapılmamıştır. Neticesinde sondaj sonrası bölgedeki hayvan türleri, fauna ve tarım zarar görecektir.

8. Jeotermal kaynakları elektrik ve ısı enerji üretimi için kullanabileceklerini söylüyorlar. Çeşme termal suyu maksimum 58 derece, bu derecede bir suyla, onların deyimiyle akışkanla ne konut ısıtılır, ne sera. Hele, hele, jeotermal santral kurup elektrik üretilemez.
 

ÖNCEKİ HABER

Psikiyatrlardan savcılığa çocuk istismarı uyarısı

SONRAKİ HABER

İzmir'deki sağlık çalışanları: Sağlık barış köprüsüdür 

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa