24 Ocak 2018 21:53

“Staj ücretimiz vicdana kalıyor” 

Sorunlarımızın aynı olduğu konusunda hemfikiriz. Sıkça değişen eğitim ve sınav sisteminden hepimiz muzdaribiz!

Paylaş

 

 

Meslek Lisesinden Bir Grup Öğrenci

Kayseri 

Ticaret meslek lisesinde okuyan bir grup öğrenci olarak bu mektubu yazma kararı aldık… Elbette derginin daha önceki sayılarında meslek liselerinin sorunlarına ve taleplerine ilişkin çokça yazı okuduk. Biz de bir mektup yazma ihtiyacı duyduk. 

Sorunlarımızın aynı olduğu konusunda hemfikiriz. Sıkça değişen eğitim ve sınav sisteminden hepimiz muzdaribiz! “Daha iyi bir sistem gelecek” vaatleriyle bizleri karanlığa sürükleyen sistem şaşırtmaya devam ediyor.  

Daha önceki zamanlarda da meslek liselerinin 2 yıllık üniversiteye geçiş hakkının kaldırılmasıyla büyük bir şok geçirmiştik. Meslek liselilerin üniversite sınavında sorumlu tutulacakları Türkçe, matematik gibi derslerin az gösterilmesinden kaynaklı bölüm derslerine ağırlık verilmesi sanırım üniversite okumamıza pek de gerek duyulmadığını gösteriyor!

Staj meselelerinde ise kafalar daha karışık. Dergide sıkça dile getirilen angarya işlerin yaptırılması vb. şeyler bizde de var. Ama en önemlisi staj ücretinin bizlere dönüşleri oluyor. Örneğin bir arkadaşım asgari ücretin üçte biri ücret alırken diğer arkadaşım 300 lira, başka bir arkadaşım 200 lira civarı alıyor. Almayan arkadaşların sayısı da azımsanamayacak kadar çok.

Bu durum bizi büyük bir ikilem içinde bırakıyor ve yer yer öğrenciler içersinde de tartışmalara yol açıyor. Ama görmemiz gerekir ki staj yaptığımız yerlerin “vicdanına kalan” ücret verip vermeme durumu bizleri birbirine düşürmekten başka bir şeye hizmet etmiyor! Bizim çağrımız ise ayrışmak değil birleşmek olmalıdır.

 

ÖNCEKİ HABER

“Stajyerleri görmezden geliyorlar”

SONRAKİ HABER

Sömestr bizim gibiler için çalışmak demek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...