22 Ocak 2018 00:47
Son Güncellenme Tarihi: 23 Ocak 2018 15:21

Sendikacılardan çağrı: Savaş emekçinin ekmeğini küçültür

Türkiye'nin Afrin'e yönelik operasyonuna karşı barış çağrısı yapan KESK yöneticileri, savaşın her zaman emekçinin ekmeğini küçülteceğine vurgu yaptı.

Paylaş

Afrin’e yönelik TSK’nin başlattığı operasyona tepkiler geldi. Sendika temsilcileri açıklamalarında, savaşın her zaman emekçinin ekmeğini küçülteceğine vurgu yaptılar.

KESK Genel Merkez Yöneticisi Elif Çuhadar, Afrin’e yönelik başlatılan operasyonla ilgili Evrnesel'e konuştu. Çuhadar, Afrin’e yapılan saldırın içeride ve dışarıda gerilim politikasının dışa vurulması olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın iç  politikada sıkıştıkça içeride ve dışarıda çatışmacı üslubunu fiiliyata geçirdiğin ifade eden Çuhadar, “Ortadoğu’nun kaderini belirleyecek olan Ortadoğu halklarıdır. Buradaki çatışmalı süreç uzun yıllar bizleri sınırımızın dışında bir harekatla bataklığa sokacaktır. Biz içeride ve dışarıda barışı savunmaya, halkların kardeşliğini savunmaya devam edeceğiz. Savaş, ırkçı, yayılmacı politikalar yerine insancıl demokratik bir toplum ve değerlerin yaşama geçmesini istiyoruz. Biz barıştan yana, savaştın her zaman ekmeğini küçülttüğünü bilen emekçiler olarak tüm emek ve demokrasi güçleriyle savaşa karşı barış demeyi sürdüreceğiz” dedi.

KESK Kocaeli Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü ve Tüm Bel-Sen Şube Başkanı Erdal Karakuş, emperyalist unsurların Ortadoğu’yu terk etmesini istediklerini belirterek, “Bölgede halkların lehine olacak bir barışı istiyoruz” dedi. Karakuş, “Toplumsal barışın sağlanması adına barış dinamiği geliştirilmeli ama barışı önce ülke içerisinde sağlayalım ki, Ortadoğu’ya dair bir şeyler diyelim. Ortadoğu, Türkiye’de dahil olmak üzere bu bölgede sürekli bir emperyalist dayatma içerisinde. Söylenenler hep militarist dille anlatılıyor. Bu dilin yerini barış diline yöneltirsek emekçilerin ve halkların lehine olacaktır. O yüzden bize düşen barışa dair umutların öne çıkarılmasıdır” ifadelerini kullandı. Kocaeli Demokrasi Girişimi adına gazetemize konuşan Ali Buğdacı, savaşa karşı olduklarını belirterek, “Bu Cumhurbaşkanının Kürtlere ve Alevilere karşı yürüttüğü bir savaştır. Ülkenin girdiği çıkmaz sokağı biraz olsun kitlelerin gözünden kaçırmak için savaşa girdiler. Ekonomik, sosyal ve siyasal tıkanmışlık onları bir duvara dayadı, bunu örtmeye çalışıyorlar” dedi.

SODAP da yaptığı açıklamada, “Afrin’deki hesaplaşmaları Kürt halkına ve onun Rojava’da bin bir bedellerle hayata geçirdiği devrimin kazanımlarına yöneliktir. Ve Türkiye halklarına yapılan demagojilerin aksine bombalanan Afrin halkları ve onların barış umududur” denildi.  
Afrin’de savaşa hayır denilen açıklamada, “Savaşa karşı barışı savunmak için sokağa, alanlara” çağrısı yapıldı

SES: OPERASYON BARIŞ VE KARDEŞLİĞE SALDIRI

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Afrin’e yönelik askeri operasyonun barışa ve kardeşliğe saldırı anlamı taşıdığını belirterek, operasyonun durdurulmasını istedi. Yapılan yazılı açıklamada, operasyonun, Kürt sorununda barışçı çözüm olanaklarını kaldırmaya yönelik olduğu belirtilerek, tüm toplumun sağlığı için barışta ısrar etmenin gerekliliği vurgulandı. Açıklamada, “Emperyalist güçlerin Ortadoğu’daki yeniden paylaşım savaşında iki emperyalist güç arasında kendine yer edinmeye ve Ortadoğu’da pozisyon tutmaya çalışan siyasi iktidar, IŞİD başta olmak üzere sınırlarında her türlü gericiliğe tahammül etmiştir. Ama IŞİD’in Ortadoğu halklarının başına daha fazla bela olmasına engel olmakta büyük payı bulunan Kürt halkına karşı düşmanca tutumunu sürdürmektedir” denildi. 

Savaş politikalarının yıllardır Türkiye ve Ortadoğu halklarına ölüm ve gözyaşından başka bir şey getirmediği belirtilen açıklamada, milliyetçiliğin körüklendiğini, medyanın kara propagandası ile ülkenin büyük bir savaşa sürüklendiği vurgulandı. Açıklamada, AKP’nin iç politikada işçileri, emekçileri ve tüm halkları ayrıştırdığı, iktidarını sağlamlaştırmak için çatışmaları derinleştirdiği, düşmanlıklar yaratarak savaşçı politikalar uygulamayı sürdürdüğü ifade edildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Dün IŞİD çetelerine karşı kılını kıpırdatmayanlar ve yol verenler,bugün de ÖSO çetelerine yol açmaktadır. Bu savaş, Türkiye halklarının savaşı değildir, bizim savaşımız değildir. Tüm Ortadoğu halkları kardeştir. Siyasi iktidar, savaş politikalarından vazgeçmelidir”.

KESK ANKARA ŞUBELER PLATFORMU: HALKLARA KARŞI AÇILAN BU SAVAŞI DURDURUN

KESK Ankara Şubeler Platformu

KESK Ankara Şubeler Platformu yaptığı açıklamayla Afrin’e yönelik askeri operasyonunun durdurulmasını istedi. Tüm Bel-Sen Genel Merkezi’nde yapılan basın toplantısına KESK Eş Genel Başkanı Aysun Gezen, çok sayıda KESK üyesi ve yöneticisi ile EMEP Ankara il Başkanı Fikret Aslan ve EHP Ankara İl Başkanı Can Ersoy katıldı. Eğitim Sen Ankara 2 No’lu Şube Başkanı Nusret Sulkalar tarafından yapılan açıklamada, barışa dair yapılan tüm çabalar ve eylemlerin yaşamsallığına dikkat çekilerek, halkları düşmanlaştıran savaşta ısrarın ülkeyi büyük bir fekalete sürükleyeceği vurgulandı. Sulkalar, kimsenin ölmesini istemediklerini belirterek, “Bizden kimse insanlarımızın öldürülmesine seyirci kalmamızı beklemesin. Bizim görevimiz insanları yaşatmaktır. Savaş naraları atanların çocukları sefa sürerken yoksul çocuklarımızın kanı akıtılmaktadır” dedi. 

‘MEDYA SAVAŞ ÇIĞIRTKANLIĞI YAPIYOR’

Medyanın haber ve yorumlarıyla savaş çığırtkanlığı yaptığını söyleyen Sulkalar, barışın simgesi zentin dalının Türk ve Kürt halkların arasında düşmanlığı körüklemek ve Türkiye’yi bölgesel savaş bataklığına sürüklemek için  kirletildiğini söyledi.

'BARIŞ İSTEYENLER TEHDİT EDİLİYOR’

Ülkesinde ve bölgesinde daha fazla kan, acı ve gözyaşı istemeyenlerin hedef alındığına dikkat çeken Sulkalar, emekçiler ve ezilen halklar geçmişten bugüne barışı savunurken emperyalistlerin kan dökmekten vazgeçmediğini söyledi. Sulkalar, “Altıncı kez uzatılan OHAL ve ‘terörle mücadele’ adı altında iktidar yandaşlarına getirilen yargı muafiyeti demokrasi ve barış isteyen tüm kesimlere karşı tehdit olarak kullanılmaktadır. Siyasal iktidar, Afrin operasyonunu ülke bekası için değil, kendi bekası için zorunlu görmektedir” dedi. 

‘ASIL TEHDİT EMPERYALİSTLER VE İŞBİRLİKÇİLERİ’

AKP’nin bugüne kadar politikalarıyla Ortadoğu’nun yaşamsal ihtiyacı barışı sağlamak gibi bir derdinin olmadığını vurgulayan Sulkalar, operasyon ile Türkiye’nin daha büyük tehdit ve tehlikelerle karşı karşıya bıraktığını ifade etti ve Türkiye için asıl tehdididin ezilen halklar arasında düşmanlığı körükleyen emperyalistler ve bölgedeki işbirlikçileri olduğunu söyledi.

Sulkalar, savaşın değil barışın tarafında olduklarını belirterek, “Ülkeyi emperyalist planların bir parçası haline getiren bu savaş bizim savaşımız değildir” dedi.

Basın toplantısı “Savaşa Hayır Barış Hemen Şimdi” sloganlarıyla sona erdi.(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Bölge halkı Afrin'e yönelik operasyona karşı

SONRAKİ HABER

Hatay demokrasi güçleri: Bizlerin değil Erdoğan'ın savaşı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...