17 Ocak 2018 13:28

Hepimiz birer karıncayız

Her ay belirlediğimiz bir kitabı okuyup tartıştığımız Kitap Okuma Kulübümüz iki sene önce kuruldu.

Paylaş

 
Özgür KIRCA

Halil Akkanat Çok Programlı Anadolu Lisesi

 

Her ay belirlediğimiz bir kitabı okuyup tartıştığımız Kitap Okuma Kulübümüz iki sene önce kuruldu. Bu ayın kitabı ise Yaşar Kemal’in “Filler Sultanı ile Kırmızı Sakallı Topal Karınca”. Yaşar Kemal “Dünya böyle gelmiş, böyle mi gider?​” sorusuna karıncaların mücadelesinden cevap vermiş.

Kitapta bir halk masalından yola çıkılarak güç ve haklılık arasındaki ilişki ile ele alınır. Filler, sultanın gücüne güvenerek karıncalara savaş açar. Ancak bir araya gelen karıncalar beklenmedik bir güç olarak ortaya çıkarlar.

KARINCALAR FİLLERE KARŞI

Kitapta filler sultanı, aç gözlülüğü yüzünden karıncalar ülkesine baskın verip onları boyunduruğu altına almaya çalışır, kendi yiyeceklerini karıncalara toplattırıp yan gelip yatmak isterler. Fakat demir ustası kırmızı sakallı karınca sultana karşı çıkar, karıncalara savaşmak gerektiğini söyler. Ancak fillerin bir baskını esnasında topal kalır ve geri dönmek üzere dağa çıkar. Bu sırada karıncalar sultana karşı yenilip onu emirlerine itaat eder. Karıncalar içinden sarıca karıncalar, sultana olan biteni anlatır. Bunu öğrenen karıncalar ise sarıcaları öldürür. Böylelikle karıncalar ikiye ayrılır: İşbirlikçi karıncalar ve eski hayatlarını isteyen karıncalar. Filler sultanı ise karıncalardan saraylar, bahçeler, elmaslı koltuklar ister. Karıncalar bir yıl boyunca sultana çalışıp durmuştur fakat kendileri için yemek toplamadıkları için kışı aç geçirirler ve filler sultanına karşı ayaklanma başlatmak isterler. Filler sultanı ise onların ülkelerine bir kere daha baskın yapıp binlerce karıncayı öldürmüştür. Bu sırada kırmızı sakallı topal karınca da dünyadaki bütün karıncalara bir mektup yollayarak onlara “Yeryüzündeki bütün karıncalar birleşin.” diyerek mücadele çağrısı yapar. Ancak bir yandan da karıncaların “Biz fillerden bin kat küçüğüz.” diyerek geri durmalarına karşı da mücadele eder. Velhasıl açlıktan, sefaletten ve baskıdan bıkan karıncalar birleşip fillerin “Her karınca bir fildir. Ancaaak karınca kadar fildir. Çok çalışırsanız karıncalıktan kurtulup fil olursunuz. Özgürlük bu dünyadadır. Hepimiz özgürüz, kardeşiz.” propagandalarına kulak asmaz ve fil şehrini alttan oymaya başlar. Uzun uğraşlar sonucu filleri alt etmeyi de başarırlar.

BİR YERLERDEN TANIDIK

Bu hikaye size de bir yerden tanıdık geldi mi? Tıpkı bir avuç patronun milyonlarca işçiyi sömürdüğü kapitalizm değil mi? Patronlar da tıpkı filler gibi işçileri kendilerini doyurmak için bir kaç kuruşa çalıştırıyorlar. Patronlar da tıpkı filler gibi işçileri birleşmesinler diye dil, din, ırk, mezhep diye ayırıyorlar. Tıpkı filler gibi bilinçlenmesin diye kendi yandaş kanallarında kendi propagandalarını yaptırıyorlar. Kapitalizm sırf insanlar bilinçlenmesin diye okullardaki müfredatların içini boşaltıp hiç birşeyi sorgulamayan gençler yetiştirmeye çalışıyor.

O halde bizde kırmızı sakallı karıncalar gibi baskılara, gericiliğe karşı birleşip, bizleri sömüren geleceksizliğe mahkum eden bir avuç kapitaliste karşı savaşmalıyız.

 

ÖNCEKİ HABER

Eğitim sisteminde neler değişse?

SONRAKİ HABER

Okul, okumamaya teşvik ediyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...