17 Ocak 2018 12:38

Aynı döngü içinde her gün

Okul ihtiyaçları, giyinme, barınma derken ekonomik olarak yetişemediğiniz anlar gelir ve çalışmak zorunda kalırsınız.

Paylaş

 

 

İstatistik Bölümü 4. Sınıf öğrencisi

Çukurova Üniversitesi

 

Merhaba, sizlere üniversite hayatımdaki hem kadın hem de öğrenci olmamdan kaynaklı yaşadıklarımı kısaca anlatmak istiyorum. Üniversiteye gelmeden önce ailemle yaşadığım için toplumdaki “kadın olmak” kelimesinin pek farkında değildim. Yaşantımdaki bilinçsizlik ve baskı altında olmam bunun farkında olamama engel oluyordu. Zaman ilerlerken gerek okuduklarım gerek gördüklerimle farkındalığım artmaya başladı, sorgulamaya başladım.

Kadın olmanın toplumdaki yeri günden güne değişiyordu. Geçmişten gelen bu baskı nereye gitsek kadınların omuzlarında yük olarak taşınmaya devam ediyordu.

Yaşam koşulları oldukça zor. Hele bir de kadın öğrenciyseniz vay halinize ...

Oturduğunuz evden, kaldığınız yurttan, giydiğiniz kıyafetten, bindiğiniz arabadan, gezdiğiniz arkadaşlarınıza kadar bir şey deme hakları vardır! Mesela ev sahipleri, kadın öğrenciyseniz evi vermeye çekinir. Evi kiralarsanız ekonomik anlamda da birçok sorunla karşı karşıya kalırsınız.

HAFTANIN BELLİ GÜNLERİ İŞE KALAN ZAMANDA OKULA

Okul ihtiyaçları, giyinme, barınma derken ekonomik olarak yetişemediğiniz anlar gelir ve çalışmak zorunda kalırsınız. İşte ben de bu sebeplerden dolayı tekstil atölyesinde işe başlamak zorunda kaldım. Haftanın belirli günleri işe, kalan zamanımda da okula gidiyorum. İş ararken bulduğunuz yerler ya öğrenci istemez ya da kadın çalışana ihtiyaç duymazlar. Çoğu işlerde kadın olduğunuz için uygun değildir size. Akşam geç saatlere kadar çalışamazsınız. İşveren az ücret ödeyerek sizden çok şey bekler. Çalışırsınız, aynı yerde çalıştığınız iş arkadaşlarınızla eşit değilsinizdir. Erkeklere ödenen ücretle kadına ödenen arasında fark vardır. Oysaki akşama kadar aynı işi yapmışsınızdır. Akşam işten çıkarsınız. Gideceğiniz yere kadar otobüsün içinde ayrı bir savaş verirsiniz. “Acaba arkama biri takılır mı? Bu saatte başıma bir şey gelir mi?​” derken gideceğiniz yere ulaşırsınız. Sabah kalkıp okula gitmeniz gerekmektedir. Döngü böyle devam eder.

DAYANIŞMA İÇİNDE OLMALIYIZ

Kadın olmak öğrenci olmakla birleşince taşıdığınız yük artar ve soru işaretleri oluşmaya başlar.

Toplumda kadına yüklenen gereksiz bir çok şeyi anlamaya çalışırsınız. Ataerkil toplumun baskısından sıyrılmak için farkındalık oluşturma yoluna gidersiniz. Bu noktada biz kadınlar olarak bu baskıyı yıkmak için bir araya gelmeli daha çok okumalı, tartışmalı, dayanışma içinde olmalı ve bizi her alanda sömüren bu erkek egemen sisteme karşı mücadele etmeliyiz.

 

ÖNCEKİ HABER

Zara, Türkiye’den çıkıyor iddiası

SONRAKİ HABER

İran’da ne oluyor?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...