27 Aralık 2017 20:47

2017'de spor gündeminde öne çıkanlar

2017'nin son sayısında spor sayfamızda geçtiğimiz bir yıl spor gündeminde öne çıkanlara yer verdik.

Paylaş

KAEPERNİCK'İN SESİ

2017'nin en fazla öne çıkan isimlerinden biri Colin Kaepernick oldu desek yanılmış olmayız. Aslında 2016 yılında başladığı ırkçılık ve polis şiddeti karşıtı protestosu, Donald Trump'ın ve diğer ırkçı çevrelerin kendisini hedef almasından ve NFL (Amerikan Futbolu Ligi) kulüplerinin hemen hepsinin Kaepernick'e sözleşme uzatmaktan çekinmesi üzerine 2017 yılında tepkiler yayıldı ve çoğu NFL kulübünün, sporcularının ve diğer spor branşlarından oyuncuların protestoya katılmasına sebep olmuştu. Kaepernick, ırkçılığa, polis şiddetine ve eşitsizliğe karşı milli marş sırasında diz çökerek bir protesto dalgası başlatmış ve aldığı büyük destekle Sports Illustrated'ın en önemli ödülü Muhammed Ali Mirası Ödülü'ne layık görülmüştü.


LEBRON JAMES-TRUMP ATIŞMASI

Amerikan Basketbol Ligi (NBA)'nin son şampiyonu Golden State Warriors'ın yıldız oyuncusu Stephen Curry'nin şampiyon takımların Beyaz Saray ziyaretine karşı çıkması ve Trump'ı ziyaret etmeyeceğini açıklaması üzerine Donald Trump sosyal medyadan Curry'ye cevap vermiş, ardından NBA tarihinin en iyi oyunculuarından biri olarak gösterilen Cleveland Cavaliers'ın yıldızı Lebron James araya girmişti. Trump'a sert eleştiriler yönelten James'in paylaşımları oldukça fazla etkileşim almış ve James her fırsatta Trump'ı eleştirmeye devam etmişti. En son Charlottesville’deki Neonazi saldırısında 1 kişinin hayatını kaybetmesi üzerine Trump için “sözde başkan” ifadelerini kullanan James, “Nefret Amerika’da hep var oldu. Bunu biliyoruz ama Trump’la yeniden moda haline geldi” demişti. James’in ve aynı günlerde kulüpsüz bırakılmasıyla gündeme gelen Kaepernick’in cesur çıkışları farklı spor çevrelerini bir araya getirmiş ve sporun birleştirici gücü açısından önemli bir dayanışma örneği oluşturmuştu.


İLK EUROLEAGUE ZAFERİ

Fenerbahçe Erkek Basketbol Takımı Türkiye spor tarihinin en önemli zaferlerinden birine imza attı. Üst üste üçüncü kez katıldığı Final Four'da (turnuvada kalan son 4 takımının oynadığı mini turnuva) ikinci kez final oynayan ve İstanbul'da Olimpiakos'u 80-64 yenerek Euroleague Şampiyonu olan Fenerbahçe Türkiye basketbol tarihinde Avrupa'nın 1 numaralı kupasını kazanan ilk takım oldu. Sırp antrenör Zeljko Obrodoviç, dokuzuncu kez bu kupayı kaldırarak, Avrupa tarihinin en iyi koçlarından biri olduğunu bir kez daha gösterdi. Ancak Fenerbahçe’nin bu tarihi şampiyonluğu elde ederken kadrosunda yalnızca 4 Türkiyeli oyuncunun olması ve Final Four ilk 5’inde hiç Türkiyeli oyuncunun bulunmaması, bu şampiyonluğun Türkiye basketbolu açısından ne ifade ettiği sorusunu gündeme getirmişti.


EFSANE REKABETİN GERİ DÖNÜŞ YILI

Üç aşağı beş yukarı bizim jenerasyonda tenise dair bir şeyler duymuş hemen herkesin bildiği iki büyük isim vardır: Roger Federer ve Rafael Nadal. Bu ikilinin rekabeti onları canlı izleyebilenler için büyük bir spor zevkiydi. Tenisin, izlemesi sabır isteyen bir spor olduğunu düşündüğümüzde Federer ve Nadal ikilisinin rekabeti bir nesli tenis-sever hale getirmişti. Geçmiş zamanla bahsediyoruz çünkü her ne kadar aktif spor hayatlarına devam etseler de ikilinin artık zirvedeki yerlerini yeni tenisçilere (Djokovic, Murray, Cilic vs.) bıraktığını düşünüyorduk. Sadece biz değil tüm tenis çevreleri böyle düşünüyordu. Federer son Grand-Slam’ini (Uluslararası Tenis Federasyonu tarafından düzenlenen dört büyük tenis turnuvasından her birine verilen isim) 2012 yılında kazanmış, Nadal ise tarihin en iyisi olarak nitelendirildiği toprak sahada (Fransa Açık) 3 yıldır final dahi göremiyordu. İşte 2017 yılı tenis açısından tarihi bir yıl oldu. Tüm zamanların en büyük rekabeti geri dönüyor, iki efsane, yıl içerisindeki 4 Grand Slam’i de dostça paylaşıyor, 2’şer şampiyonluk daha kazanıyorlardı. Federer 36 yaşında kariyerinin en iyi dönemlerinden birini yaşayarak 19 Grand Slam şampiyonluğuyla ulaşılması zor rekorunu geliştiriyor, Nadal ise 16 şampiyonlukla “idol”ünü takip ederek dünya sıralamasında 1 numaraya tekrar yükseliyordu.



FIFA 2017 FUTBOL ÖDÜLLERİ

En iyi erkek futbolcu: Cristiano Ronaldo

En iyi kadın futbolcu: LiekeMartens

En iyi erkek teknik direktör: ZinedineZidane

En iyi kadın teknik direktör: SarinaWiegman

En iyi kaleci: GianluigiBuffon

En güzel gol (Puskas Ödülü): OlivierGiroud (CrystalPalace - Arsenal / 1 Ocak 2017)

En iyi taraftar: Celtic

En iyi 11:Buffon, Daniel Alves, Ramos,Bonucci, Marcelo, Modric, Kroos, Iniesta, Messi, Neymar,Ronaldo


EFSANELERDEN VEDA

Kaka, Didier Drogba, PhilippLahm, Frank Lampard, XabiAlonso, Xavi, FrancescoTotti, AndreaPirlo gibi birçok yıldız 2017 yılındafutbolculuk kariyerlerini noktaladı.


 

ÖNCEKİ HABER

Türkiye'de evrim neydi, ne oldu?-1

SONRAKİ HABER

Çocuk şüphelileri darbettiği iddia edilen polise soruşturma

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...