13 Aralık 2017 13:26

Özel bütçeli kuruluşlardaki taşeron işçiler ne olacak?

KİT olmayan ancak KİT’lere benzer bir yasal statüde bulunan özel bütçeli kuruluşlarda çalışan işçilerin durumu ne olacak?

Paylaş

Taşeron işçiler için hazırlanan yasa tasarısı hâlâ kamuoyu ile paylaşılmadı. Ancak hükümet cephesinden gelen açıklamalar, çok sayıda taşeron işçinin kapsam dışında kalacağına işaret ediyor. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in KİT’lerdeki işçilere kadro verilmemesi yönündeki açıklaması KİT’lerde çalışan taşeron işçilerden büyük tepki çekerken, KİT olmayan ancak KİT’lere benzer bir yasal statüde bulunan özel bütçeli kuruluşlarda çalışan işçilerin durumunu da belirsizliğe sürükledi. 

ÇALIŞMA BAKANI DA 5018’İ ESAS ALMIŞTI 

Çalışma Bakanı Jülide Sarıeroğlu, “Merkezi yönetimde genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri, özel bütçe kapsamındaki idareler, düzenleyici ve denetleyici kurumlar ile sosyal güvenlik kurumlarında alt işveren işçisi olarak çalışan tüm kardeşlerimizi, sürekli işçi kadrosuna alıyoruz” demişti. Bakanın bu açıklamasında saydığı kurum ve kuruluşlar, 5018 sayılı Kamu Yönetimi ve Mali Kontrol Kanunu’nda sayılan merkezi kamu kuruluşları ile birebir örtüşüyor. 

Bu kanun kapsamında iki farklı özel bütçeli idare yer alıyor. Birincisi YÖK ve üniversiteleri, ikincisi ise Devlet Tiyatroları, Karayolları, DSİ gibi özel bütçeli diğer kuruluşları kapsıyor. Bakanın yaptığı açıklamaya göre, 5018 sayılı Kanunun 2 sayılı cetvelinde yer alan bu özel bütçeli kuruluşlar, kadro kapsamında olacak. Ancak özel bütçeli kuruluşlar bunlarla sınırlı değil. Kamu iktisadi teşebbüslerinin (KİT) yanı sıra 5018 sayılı Kanun kapsamında olmayan birçok özel bütçeli kuruluş da mevcut. 

Eğer sadece 5018 sayılı Kanun kapsamındaki özel bütçeli kuruluşlar çıkarılacak taşeron yasasının kapsamına alınırsa, bu kanunun kapsamı dışında bulunan özel bütçeli kuruluşta çalışan binlerce taşeron işçiye kadro yolu kapacak. Devlet Personel Başkanlığı’nın internet sitesindeki listeye göre KİT’lerin dışında 5018 sayılı Kanun kapsamında bulunmayan 35 farklı özel bütçeli kuruluş var. Bu kuruluşlarda binlerce taşeron işçi çalışıyor. 

5018 SAYILI KANUN KAPSAMINDA OLMAYAN ÖZEL BÜTÇELİ KURULUŞLAR 

1) Anadolu Ajansı, 2) Atatürk Orman Çiftliği, 3) Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı, 4) Basın İlan Kurumu Genel Müdürlüğü, Borsa İstanbul Anonim Şirketi Başkanlığı, 5) Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı, 6) Darülaceze Başkanlığı, 7) Doğal Afet Sigortaları Kurumu Başkanlığı, 8) Ereğli Kömür-Havzası Amele Birliği Biriktirme ve Yardımlaşma Sandığı Başkanlığı, 9) Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı Genel Sekreterliği, 10) EXPO 2016 Antalya Ajansı Genel Sekreterliği, 11) EXPO 2020 İzmir Yönlendirme Kurulu Başkanlığı, 12) İller Bankası, 13) Kalkınma Ajansları, 14) Kefalet Sandığı Başkanlığı, 15) Merkezi Finans ve İhale Birimi Başkanlığı, 16) Merkezi Kayıt Kuruluşu, 17) Milli Piyango İdaresi Genel Müdürlüğü, 18) Milli Savunma Bakanlığı Akaryakıt İkmal ve NATO POL Tesisleri İşletme Başkanlığı, 19) Spor-Toto Teşkilat Başkanlığı, 20) Sulama Birlikleri, 21) Şeker Kurumu Başkanlığı, 22) T.C. Ziraat Bankası, 23) Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Başkanlığı, 24) Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu Başkanlığı, 25) Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı, 26) Toplu Konut İdaresi Başkanlığı, 27) Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, 28) Türkiye Halk Bankası, 29) Türkiye İhracat Kredi Bankası A.Ş, 30) Türkiye İhracatçılar Meclisi Genel Sekreterliği, 31) Türkiye Kalkınma Bankası, 32) TRT, 33) Türkiye Sanayi Sevk ve İdare Enstitüsü Başkanlığı, 34) TÜRKSAT, 35) Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanlığı (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

KT Deri’de sözleşme imzalandı

SONRAKİ HABER

Suudi Arabistan yine Yemen’i vurdu, en az 39 ölü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...