07 Aralık 2017 03:29

'İşçi örgütlü değilse, sendika komik zamlara imza atıyor'

MESS'in yüzde 3.2'lik zam ve 3 yıllık sözleşme dayatmasını değerlendiren Federal Mogul işçileri, 'Sendikacıların ensesinde olmalıyız' diyor.

Paylaş

Gözde TEKİN
Kocaeli

Türk Metal Sendikasının örgütlü olduğu Federal Mogul’da çalışan işçiler MESS’in yüzde 3.2 zam ve 3 yıllık sözleşme dayatmasına tepkili. Patronların bu cesareti hükümetin ilan ettiği OHAL’den aldığına dikkat çeken işçiler, Türk Metal’in aldığı eylem kararlarını yeterli bulmuyor. İşçi örgütlü olup müdahale etmezse masada komik zamlara imza atıldığına dikkat çeken işçiler, “Sendikacıların ensesinde olmalıyız” dedi. 

Gündüz vardiyasında, yemekhanelerde “çatal bıçak eylemi” yapıldığını dile getiren bir işçi, “Ama kesinlikle yeterli değil. Bizim daha ciddi, üretime etki eden işlere ihtiyacımız var. Sendika işverenlere etki etmeyecek eylemlerle kalmamalı, eylemlerin düzeyini arttırmalı” dedi. MESS’in işçiyle dalga geçen tutumunun Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın patronlara hitaben yaptığı “OHAL’i biz iş dünyamız daha rahat çalışsın diye yapıyoruz. Grev tehdidi olan yere biz OHAL’den istifade ederek anında müdahale ediyoruz” açıklamasının sonucu olduğunu söyleyen işçi “^Bu açıklamanın ardından MESS’in bu tutumu kaçınılmaz oldu” dedi. 

Bir başka işçi ise “Şu an sendikanın eylem çağrısına sahip çıkmalı ve işçiler olarak birlikte hareket etmeliyiz. Eylemlerin dozu artmalı ama işçiler de birlik içinde hareket etmeli” dedi. İşçi MESS’in dayatmasına ilişkin ise şunları söyledi: “Onlar istedikleri kadar kırmızı çizgi çizsin. Biz eylemlere başladık. İşçi MESS’e karşı dik duruş sergilemeli. OHAL işçinin elini kolunu bağlıyor, sendikanın bu koşullar altında aldığı eylem kararını önemli buluyorum. MESS zaten OHAL’e dayanarak bu kadar alaycı bir tutum sergiliyor” diye konuştu.

Eylemlerin yeni başladığını, işçiler olarak kendi aralarında bundan sonra ne yapılması gerektiğini tartıştıklarını anlatan bir başka işçi ise şöyle devam etti: “Eylemlerin dozunun artması için sendikanın ensesinde olmamız şart çünkü daha öncede gördük işçi örgütlü değilse, sendika masada işçi adına komik zamlara imza atıyor. Kaldı ki MESS’in açıklaması kabul edilemez. Patronlar bizim sırtımızdan milyonlarca dolar kazanırken; 3 yıllık, hatta daha uzun süreli sözleşme yapılmalı açıklaması kabul edilemez.” 

ÖNCEKİ HABER

Hamburg’da Marx - Das Kapital sergisi

SONRAKİ HABER

HABAŞ, fazla mesaiye kalmama eylemini kırmaya çalışıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...