02 Aralık 2017 00:23

Emekli metal işçisi: En öndeydi ama ulaşılmaz değildi

Emekli metal işçisi Hülya Özdemir, işçi sınıfının mücadele liderlerinden Memet Kılınçaslan'ı yazdı: En öndeydi ama ulaşılmaz değildi

Paylaş

Hülya ÖZDEMİR
Emekli Metal İşçisi

Ne yazık ki, erken bir zamanda ve aniden aramızdan ayrılanlardandır Memet Başkan. İnsanın ne kadar yaşadığının önemi yok derler. Arkada bıraktıklarıdır önemli olan diye bir düşünce vardır ya. 

İnsanın ne kadar yaşadığının elbette önemi var ve bu yaşanan yaşamın nasıl ve ne için yaşandığının da... Bize biz işçilere öğretti, yol gösterdi. Ama daha bize öğretecekleri, gösterecek yolları vardı. 

Bu erken ayrılışın ardında bile, bir dolu yaşanmışlık, işçi sınıfı içerisinde gerçek bir işçi önderi nasıl olmalı sorularına cevap vererek ayrıldı aramızdan aslında.

Kendi doğallığı, ifadelerindeki sadelik, biz işçilerin anlayabileceği bir dilde konuşması, defalarca aynı şeyleri sorsak bile, yeniden yeniden ilk sefer anlatıyormuşçasına bıkmadan cevaplaması… Farklıydı…

Kendisi işçiydi. İşçi olduğunu da hiç unutmadı. Fabrika tezgahlarından, sendika yöneticiliğine, sınıfın partisinin kuruculuğundan, yöneticiliğine kadar uzanan bir yolda, her zaman işçi kaldı Memet Başkan..

Memet Başkan, işçi önderiydi… Öndeydi… Ama ulaşılmaz değildi. Her daim ona ulaşabilir, sohbet edebilirdiniz. Sizi sanki ilk defa dinliyormuş ve hiç bilmiyormuş gibi dinlemesi, size değer verdiğini hissettirmesi “bizden biri” düşüncesinin tüm benliğinize hakim olup rahatlamanızı sağlayan ender insanlardan, yöneticilerden biriydi. Babacan, sevgi dolu gözlerle bakar sıcacık sarardı sizi… Onun yanında güvende hissederdiniz kendinizi.

Tok sesiyle, heybetli duruşuyla, konuşmasındaki yalınlıkla, coşkusuyla sarıp sarmalardı. Onu tanıdıkça tüm işçilerin Memet Kılınçaslan gibi olmasını ister, ama onun gibi olabilmenin de inançla, coşkuyla, birikimle hayatın içindeki mücadelesi ile olduğunu da anlardınız. Bizler işçiydik… Biz işçilerin sağcısı solcusu olmazdı onun için, nerede bir işçi mücadelesi varsa Memet Başkan oradaydı.

Aramızdan ayrılmadan, kıymeti bilinenlerdendi kuşkusuz. 2006 kışında, 1 Aralık günü ansızın bırakmasıyla oluşmadı bu duygular ve düşünceler… Yaşarken bıraktıklarıdır, bende, bizde kalan. O, biz işçilerin, halkın, yoksulun, kadının, gencin, çocuğun yanında olan gerçek bir önder, öğretileriyle, duruşuyla, sosyalizme olan inancıyla her daim aydın, her daim yanımızda olacak.

ÖNCEKİ HABER

Adalet ve hakikat için Kadıköy’deyiz

SONRAKİ HABER

Taşerona kadro sözleri boş vaat

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa