01 Aralık 2017 00:36

Topçu: Bugün Kılınçaslan gibi işçi önderlerine ihtiyaç var

Emek Partisi Genel Yönetim Kurulu Üyesi Sabri Topçu, hayatını işçi sınıfının mücadelesine adamış Memet Kılınçaslan'ı anlattı.

Paylaş

Memet Kılınçaslan’ın gerçek bir işçi önderi olduğunu ifade eden Emek Partisi Genel Yönetim Kurulu Üyesi Sabri Topçu, “Bugün Memet gibi işçi önderlerine çok ihtiyaç var” dedi.

Memet Kılınçaslan’ı 1987 yılında tanıdığını belirten Sabri Topçu şunları anlattı: “O Deri-İş’in ben TÜMTİS’in örgütlenme sekreteriydim. Kazlıçeşme ve Ambarlı grevi vardı. O dönem tanıştık. O bir işçiydi ve sendika yönetimine yeni seçilmişti. İşçi önderi olarak Maga direnişinde 40 gün boyunca direniş çadırında gördüm. Kazlıçeşme grevinde gördüm. Memet’le ilişkimiz ise ‘87 1 Mayısı’nda başladı. Tertip Komitesi oluşmuştu. Petrol-İş, Hava-İş, TÜMTİS, Deri-İş, Lastik-İş ve Otomobil-İş. Evlere gitmedik, gözaltına alınacağımızı biliyorduk. O zaman Lastik-İş’in Mecidiyeköy’deki binasına gittik. Tertip Komitesi vazgeçtiğini söyledi, biz tepki gösterdik. Petrol-İş, Otomobil-İş örgütlenme sekreterleri ve Memet’le ben bu işi yapacağımızı söyledik. Biz saat 10’da 1 Mayıs’ı başlatmak için aşağıya indik. Petrol-İş ve Otomobil-İş’in örgütlenme sekreterleri gözaltına alındılar. Memet’le ikimiz kaldık, 1 Mayıs’ı başlattık. İnsanlar da orada bekliyormuş, iyi geçti. Memet’le ilişkimiz aslında o zaman başladı.”

sabri Topçu
Emek Partisi Genel Yönetim Kurulu Üyesi Sabri Topçu

 {{339412}}

‘EMEP’İN KURULUŞUNDA YER ALDIK’

Memet Kılınçaslan’ın gerçek bir işçi önderi olduğunu dile getiren Sabri Topçu, “Sendikalar işçilerin değişip dönüşmesinde çok önemli bir kurum. Ancak sınıfı siyasallaştırmadığımız sürece, işçi sınıfının iktidarına yönelen politik bir yapıya kavuşturmadığımız sürece önemli bir yanı eksik kalır. Sermaye iktidarlarının ne yaptıklarını, işçilerin aleyhine nasıl yasal düzenlemeler yaptıklarını anlatmak, bunları konuşarak işçi sınıfının örgütlü, politik, kendisini iktidara taşıyacak kanalları açmak lazım. Bu da partiyle mümkündür diye düşündük. Ondan sonra da biz Emek Partisinin kuruluşunda beraber yer aldık” dedi.

Kılınçaslan gibi işçi önderlerine bugün daha çok ihtiyaç olduğunu dile getiren Topçu, “Sendika bürokratı olup, yüksek ücretle sendika bürolarında oturanlar değil, işçilerin içerisinde, evlerinde, direniş çadırlarında olmak lazım. Memet’i tanıdığım dönem işçiler ‘Memet Abi’ diye dolaşıyorlardı. İşçilerle sohbet ettiğimizde sürekli Memet’ten bahsediyorlardı” dedi. (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Memet Kılınçaslan: Bir kitle önderi

SONRAKİ HABER

Memet Başkan sana söz veriyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...