30 Kasım 2017 00:34

Direnişteki Akkim işçileri: Hangi yüzle oy isteyeceksiniz?

4 ayı aşkın süredir direnişte olan Akkim işçileri, vergi kaçırma iddialarını Evrensel'e değerlendirdi: Hangi yüzle oy isteyeceksiniz?

Paylaş

Vedat YALVAÇ
İstanbul

Önce Başbakan Binali Yıldırım’ın çocukları, ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çocukları ve yakınlarının yurt dışındaki şirketlere milyonlarca dolarlık para transferi yaptığı iddiaları... Ortaya dökülen belgeler, dekontlar... Vatandaşın beli, artırılan vergilerle bükülürken Türkiye’yi yönetenlerin vergi ödememek için milyonları paravan şirketlere yatırdığı iddiaları. Peki vatandaşlar bu tartışmalara ne diyor. CHP Lideri Kılıçdaroğlu’nun açıkladığı belgelerle birlikte yeniden Türkiye’nin bir numaralı gündemi olan konuyu Petrol-İş Sendikasında örgütlendikleri için işten atılan ve 4 ayı aşkın süredir işlerine dönme mücadelesi veren Akkim işçileriyle direniş çadırlarında konuştuk. Aralarında kurulduğu günden beri AKP’ye oy verenlerin de olduğu işçiler, AKP’ye tepkililer. 

‘BENİM KARNIM AÇ KARDEŞİM’

Gündüz Erdönmez
Gündüz Erdönmez

Akkim’de 4 yıldır çalışan ve sendikalı olduğu için işten atılan 27 yıllık işçi Gündüz Erdönmez, son seçime kadar AKP’ye oy veren bir işçi. Direnişe başladıktan sonra birçok şeyi görmeye başladığını söyleyen Erdönmez, “Mesela ben Kars’a gidip geliyorum yollar süper, demiryolu süper. Ben diyordum her şey böyle güllük gülistanlık gidiyor. Ama işin içine bir girdik ki keşke her şey yolla, gemiyle, vapurla olmuş olsa. O yolu da senin benim paramla yapıyor yine. Tamam Allah razı olsun yol, gemi yaptırıyor ama benim karnım aç kardeşim” dedi. Erdönmez, ortaya atılan iddialarla ilgiliyse şunları söyledi: “Yeni öğrendim. Bunlar ortaya çıktıktan sonra hangi yüzle çıkıp oy isteyecekler. Bak beni işten çıkardılar.Benden vergi kesiyorlar.Yav kardeşim zaten ben mağdur olmuşum.”

VERGİ ÖDEYECEĞİZ Kİ ONLAR RAHAT ETSİN!

Yılmaz Kılıç
Yılmaz Kılıç

Yılmaz Kılıç da, son referandum hariç diğer seçimlerin hepsinde AKP’ye oy veren işçilerden. 

İşçinin emekçinin vergi kaçırma diye bir lüksünün olmadığını söyleyen Kılıç, “Büyük şirketler her vergi zamanı geldiğinde araçlarını değiştirir. Özellikle patronlar çok lüks araçlar alırlar. Şirkete hizmet aracı diye alıyorlar ama amaç vergiden muaf kalmak için. Bunları kimse görmez. Çünkü kendileri de aynı şeyleri yaptığı için, hani it iti ısırmaz derler ya, onun gibi bir muhabbet oluyor burada. Çünkü hepsi birbirileriyle bağlantılı.Ama şimdi bize gelse biz bir şey yapamıyoruz. Biz emekçiler olarak vergi ödeyeceğiz ki onlar rahat etsinler” diye konuştu. 

İNSANLARI BİR ŞEKİLDE KANDIRIYORLAR

AKP’nin insanları bir şekilde kandırdığını söyleyen Kılıç, “Bir kısmını dini vasıtalarla, bir kısmını milliyetçilik damarını kullanarak kandırıyorlar. Sağ olsun devlet büyükleri çok dindarlar. Hz.Ömer’in adaletinden bahsederler. Allah’tan kitaptan bahsederler. Fakat Allah’la kitapla uyuşmayan bir dünya iş yaparlar.Ha bunu söylediğin zaman da sen suçlu oluyorsun. Ya da devlet düşmanı olursun, vatan haini olursun, bayrak düşmanı olursun. Vatan için en çok emek harcayanlar işçiler emekçiler. Bunun en son örneği 15 Temmuz’dur. Sokağa çıkanlar yine fakirler, garibanlar, işçiler oldu. Fakat bunlar hiçbir zaman görmezler” diye konuştu.  

HER ŞEYİ İŞÇİDEN BEKLEMEYE ALIŞMIŞLAR

Ali Gündüz
Ali Gündüz

Ali Gündüz ise iddialara, “Birisi vergi vermesin şirketi Malta’da göstersin. Gemileri var, gemilere 1 lira mazot ama çiftçiye 5 lira” diye tepki gösterdi.Türkiye’nin yükünü halkın sırtladığını söyleyen Gündüz, “Her şeyi halk, işçi, köylü yapıyor.Köylü askere gitsin, işçi askere gitsin, şehit olsun,vergisini versin.Devletimizi ayakta tutsun.Ama kendilerine gelince ne askerlik yapsınlar, yaparlarsa da İzmir’de yapsınlar” diye konuştu.

‘YALAN DOLAN ALMIŞ BAŞINI GİDİYOR’

Ahmet Turan
Ahmet Turan

Ahmet Turan Başbakan Binali Yıldırım’ın çocuklarının Malta’daki şirketlere para yatırmasına tepkili: “Yıldırım’ın sözlerine bakınca bu ülkeyi çok seven, çok sayan, halka sahip çıkan biri sanıyorsun.Ama evlatlarının parasını nerede olduğunu da bilmeyen bir adam. Lafa geldiği zaman ben bilmiyorum diyor. Biz bunların farkındayız. Arkadaşlara da anlatıyoruz. Gerçi bunları dile getirince de direk terör örgütü üyesi oluyorsun. Yok efendim ülkeye başkaldırıyoruz.Ülkeyi yönetenlere isyan ediyorsun.” 

“Bu ülkeyi yönetenlerin hesaplarında dünya kadar para var.Ama değişik ülkelerde. Bunların götürdüğü para halkın parası, bizim emekçilerin parası” diye devam eden Turan, hiçbir şeyin halka doğru anlatılmadığını dile getirdi.“Siyasette yalan dolan almış başını gidiyor.Medyanın yüzde 99’u bunları görmezden geliyor” diyen Turan şöyle devam etti: “Hiç emekçinin, ezilenin bir haberini göremiyoruz.Televizyonlar ülkenin sorunları gündeme getirmekten çok  dizi, yarışmalar gösteriyor.Tutturmuşlar bir dış politika.Yok şu bizim düşmanımız, bu bizim düşmanımız. Şu bize şunu yapıyor, şu ülke bize silah vermiyor, öbürüne veriyor. Şunun bizden daha fazla silahı var. 

Zenginler vergi kaçırırken işçi ve emekçilerden alınan vergilere de tepki gösteren Turan şöyle devam etti: “Asgari ücretlinin yaklaşık 2 bin lira brütü var.Vergiler çıkarıldığı zaman  1400 liraya kadar düşüyor.Sonra da bu parayla geçinin diyorlar. Onun üzerine bir de harcadığın suyun, elektriğin, doğalgazın ekstra vergisini veriyorum. Bu da yetmezmiş gibi bir de dünyanın hiçbir yerinde olmayan değişik değişik vergiler var. Adamın bir filmi vardı. Adam soruyor bugün zam var mı diye. Yok cevabını alınca kafayı yiyor. Biz de o hale geldik.Sabah çadıra gelince direk bir şeye zam yapılıp yapılmadığını konuşuyoruz.” 

ÖNCEKİ HABER

Sevgilim, ben üyesi değilim ama FETÖ ve DHKP-C harikadır(!)

SONRAKİ HABER

BES Genel Başkanı: Yargı emekçilerinin intiharı politiktir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...