27 Kasım 2017 00:20

Akkim direnişi nasıl ve niye başladı? 

İstanbul'da işten atıldıktan sonra direnişe geçen Akkim işçileri Evrensel'e direnişin başlama nedenlerini yazdı.

Paylaş

İşten atılan Akkim işçileri 
İstanbul

Arkadaşlar bilindiği üzere Akkim direnişi 31 Temmuz 2017 itibari tarihi itibariyle resmen başladı. Direnişin başlama sebeplerini kısaca özetleyecek olursak.

Birincisi Akkim işçisinin iş sağlığı ve hat da can güvenliğinin bile tam olarak olmaması, içeride çok tehlikeli kimyasallarla çalışan işçiye doğru düzgün bir gaz maskesi bile verilmemesi. Forkliftlere doğru düzgün önlem alınmadan ağır yükler kaldırılıp o yüklerin altında bakım onarım yapmak maksadıyla işçi çalıştırılması.

İkinci olarak ücretlerin insanların geçinemeyeceği seviyelere indirilmesi, işe alınırken söz verilmesine rağmen prim ve yıllık kıdem zammı gibi bazı hakların işçiye sorulmadan alınması. işçi sesini çıkarınca işçiyle adam gibi konuşup durumu izah etmek, işçiyi anlamaya çalışmak yerine işçiyi bir yerde toplayıp “1 milyon Suriyeli var. Biner lira verir bin işçi çalıştırırız. Akkim’in 70 tane kapısı var işine gelmeyen çeker gider” diyerek işçiye tehdit uygulanması.

Ve son olarak da bu baskılara karşı sendikadan başka çözüm bulamayan işçiyle konuşarak anlamaya çalışmak, sorunu çözmek yerine işçiyi işten yaka paça güvenlikle çıkararak ekmeği ile oynaması. Akkim işçisi 120 gündür bu direnişi sürdürmektedir ve Petrol-İş Sendikası sözleşmeyi imzalayana kadar da sürdürmeye devam edecektir. Çünkü haklı olan Akkim işçisidir. Haksızlar yenilmeye mahkumdur. Yaşasın onurlu mücadelemiz.

ÖNCEKİ HABER

Enflasyon kayıpları taslağa yansıtılmalı

SONRAKİ HABER

Taşeron işçilerin gündemi: Kadro, kaygı ve stres

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa