29 Kasım 2017 06:59

Yeti efsanesi bilim insanları tarafından çözüldü

Bilim insanları sözde 'yeti' kalıntılarını inceledi. (Fotoğraf: 1951'de Everest Dağı yakınında çekilen ve yetiye ait olduğu iddia edilen ayak izi.)

Paylaş

Bilim insanları farklı coğrafya ve kültürlerde “Dağ adamı”, “Kar adamı”, “Yeti”, “Kocaayak” gibi isimlerle anılan yaratığın efsanevi bir yarı insan değil ayı olduğunu açıkladı.

Royal Society Journal Proceedings B’de yer alan çalışmaya göre efsanelerin oluşturulmasına katkı sağlayan ayı türleri Asya kara ayısı, Kahverengi Tibet ayısı ve Kahverengi Himalaya ayısı.

Bilim insanları bu 3 alt türün de farklı zamanlarda bir şekilde insanlar tarafından farklı bir canlı olarak algılandığını ve bunun “Vahşi kar adamı” mitine katkı sunduğunu söylüyor.

Buffalo Koleji Üniversitesi’nden bilim insanı Charlotte Lindqvist, “Bulgularımız Yeti efsanesinin biyolojik dayanaklarının güçlü bir şekilde yerel ayı türlerine dayandığını gösteriyor” dedi.

Kahverengi Himalaya ayısı
Kahverengi Himalaya ayısı

Çalışma, “Yeti” efsanesinin ayılara dayandığını öne sürme bakımından bir ilk değil ancak konuya dair zengin bir genetik delil yelpazesi sunmasıyla öne çıkıyor. Bu yelpazede kullanılan örnekler, esrarengiz yaratıklara ait olduğu iddia edilen kemik, diş, cilt, tüy ve dışkı örneklerine dayanıyor.

Dünya genelindeki bireysel koleksiyonlar ve müzelerde yer alan objelerin 23 ayrı ayı türüne ait olduğu belirlendi.

Lindqvist ve ekibinin çalışması farklı ayı türlerinin evrimsel arka planı hakkında da önemli bilgiler içeriyor. AFP’ye konuşan Lindqvist, “Tibet’te yüksek rakımlarda yaşayan kahverengi ayılarla, Batı Himalaya dağlarındaki kahverengi ayıların iki farklı tür olduğu gözüküyor. İki türün ayrışması 650 bin yıl öncesine dayanıyor” dedi.

Günümüzde Himalaya kahverengi ayısı Uluslararası Doğayı Koruma Birliği’nin kırmızı listesinde nesli tükenme tehlikesi altında olan türler arasında yer alıyor.

‘YETİ’ EFSANESİNİN ORTAYA ÇIKIŞI

ABD ve Britanya merkezli yayılan “Yeti” efsaneleri 20. yüzyıl boyunca ilgi çekti.

1950'lerdeki keşif gezilerindeki tanıklıklara dair yapılan bir ilüstrasyon
1950'lerdeki keşif gezilerinde yaşandığı iddia edilen tanıklıklara dair yapılan bir ilüstrasyon

1921’de Everest Dağı yakınlarındaki Lhagba La’daki yürüyüşünü kitaplaştıran Yarbay Charles Howard-Bury, “çıplak ayaklı insan ayağına aitmiş gibi duran izler” olduğunu yazmıştı. Howard-Bury, izlerin büyük bir kurda ait olduğunu düşünmüş ancak rehberliğini yapan yerel halktan bir kişi bunların “Metoh-Kangi” ya da “Yarı insan yarı ayı kar adamına ait olduğunu” söylemişti.

1925’te Royal Geographical Society’de yer alan ve yüksek rakımlı karlı bölgede insana benzer bir figüre değinen rapor iddiaları güçlendirdi.

1950’lerde esrarengiz yaratıkları bulmak üzere en az 2 keşif gezisi yapıldı. Bazı ayak izi ve tüy örnekleri toplandı. Kocaayağı gördüğünü iddia edenler oldu.

Lindqvist, “Yeti gibi efsanelere dair gerçekler bilimsel çalışmayla ortaya çıkarılabilir. Nesli tükenmiş böyle bir tür olduğuna dair bir kanıt olmasa da yaşadıkları iddiasını tamamen yanlış saymak da mümkün değil. İnsanlar gizemi seviyor” dedi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Kanada Senatosu marihuananın yasallaşmasını oylayacak

SONRAKİ HABER

İsveç, zorla evlendirilecek kız çocuğunu sınır dışı ediyor!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...