27 Kasım 2017 15:35
Son Güncellenme Tarihi: 29 Kasım 2017 01:26

Reza Zarrab'ın suçlarını kabul ettiği belge yayımlandı

ABD'de süren davanın savcısı, Reza Zarrab'ın suçunu kabul ettiğini ve Atilla'ya karşı tanıklık yapmak üzere mahkemeye getirileceğini açıkladı.

Paylaş

New York’ta tutuklu olarak yargılanan ve hakkındaki iddianameyi hazırlayan New York Güney Bölgesi Başsavcılığı ile işbirliği yaparak itirafçı olmayı kabul ettiği öne sürülen Reza Zarrab'ın, hakkındaki suçlamaları kabul ettiğini gösteren belge üzerindeki gizlilik kararı kaldırıldı. İran ve Türkiye vatandaşı Zarrab'ın, hakkındaki suçlamaları kabul ettiği belgeyi 26 Ekim'de imzaladığı görülüyor.

Öte yandan davaya bakan hakim Richard Berman yaptığı açıklamada davada yargılanan tek ismin eski Halkbank yöneticisi Mehmet Hakan Atilla olduğunu belirtti. Daha önce 'ABD Zarrab'a karşı' olan dava adı da 'ABD Atilla'ya karşı' olarak değiştirildi.

Reza Zarrab
Reza Zarrab'ın suçlarını kabul ettiği belge

Amerikanın sesi (VOA), Amerika Adalet Bakanlığı'na bağlı elektronik işlemlerin gerçekleştiği sistemde "gizlilik" kaydı bulunan 366 sıralı dosyadaki belgeler üzerindeki gizlilik kararının, hâkim Richard Berman tarafından kaldırıldığını duyurdu.

Belgede Zarrab, kendisine yöneltilen tüm suçlamalar ve karşı karşıya kalabileceği ceza hakkında bilgilendirildikten sonra, suçlamaları kabul ettiğini belirtiyor.

Belgede ayrıca "Suçlarımı itiraf etme kararını hür olarak ve kendi isteğimle aldım. Suçlarımı hiçbir baskı, güç uygulama ya da korkutma olmadan kabul ediyorum." ifadesi de yer alıyor.

Suçlarını kabul eden Zarrab, mahkemede savcılık adına tanıklık yapacak.

İhsan Çaralan'ın "Zarrab itirafçı oldu; Davası 'Yeni bir safhaya' geçti!" yazısına ulaşmak için tıklayınız.

DAVADA JÜRİ SEÇİMİ TAMAMLANDI

Reza Zarrab davasına bakan Yargıç Richard Berman, 12'si asil 6'sı yedek üyelerden oluşan jüri seçiminin tamamlandığını ve davanın önceki gün ABD saatiyle 09.15'te görülmeye başlanacağını duyurdu. Jüri seçiminin ardından Hakan Atilla’nın avukatları, davanın asıldan görüşülmesinin iki hafta ertelenmesi talebinde bulundu.

OSMAN ZEKİ CANITEZ İLE AYKAN ERDEMİR HAKKINDA YAKALAMA KARARI ÇIKARILDI

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talebi üzerine, "Türkiye'den ABD'deki davaya sahte delil ve belge götürdüğü" iddiasıyla Bankalar Yeminli Murakıbı Osman Zeki Canıtez ile CHP eski Milletvekili Aykan Erdemir hakkında yakalama kararı çıkarıldı.

İstanbul Cumhuriyet Başavcılığı yakalama talepli yazısında şu ifadelere yer verildi:

"FETÖ/PDY silahlı terör örgütünün taşeronluğunda Türkiye Cumhuriyeti Devleti Hükümeti ve Anayasal Düzenine yönelik gerçekleştirilmeye çalışılan 17/25 Aralık yargısal darbe teşebbüsünün başarıya ulaşmaması üzerine Amerika Birleşik Devletleri üzerinden yürürlüğe konulan aynı kurgu/planın işbirlikçiliğini yürüten ve bu minvalde hazırladığı dosya içerisinde örneği bulunan 28 Ocak 2014 tarihli sözde sahte raporu yurtdışına götürerek Newyork bölge mahkemesine ulaştırmak suretiyle yargılamada delil olarak kullanılmasını sağlayan , bununla birlikte açık kaynaklardan elde edilen bilgiler hakkında Cumhuriyet Başsavcılığımızca soruşturma yürüten Newyork Bölge Savcısı Joon H.Kim ve savcılık bürosu tarafından terör örgütüne üye olmak suçu yönünden yakalama kararları ile aranmakta olan firari Osman Zeki Canıtez ve aynı tanık listesinde ismi bulunan Aykan Erdemir hakkında TCK 326 /1 maddesi gereğince ‘Devletin Güvenliğine ilişkin belgeleri tahrip etme', 'Amacı dışında kullanma' ve “Hile ile alma çalma' suçlarından haklarında soruşturma yürütülmektedir.  Yürütülen soruşturma kapsamında şüphelilerin hali hazırda firari durumda oldukları gerek açık kaynaklardan elde edilen bulgular gerekse dosya içerisine örneği sunulan rapor içeriğinden de anlaşılacağı üzere atılı suçu işlediklerine dair yeterli bulgulara ulaşılmış olup, şüphelilerin kaçmakta olmaları nedeniyle çağrı yapılamadığı ve kendilerine ulaşılamamıştır"

Şüpheliler hakkında yakalama çıkarılması istenen savcılık yazısında, şüphelilerin  ifadelerinin alınmasının ardından serbest bırakılmaması, tutuklamaya sevk edilip edilmeyeceği hususunun soruşturmayı yürüten savcının takdirine bırakılması talep edildi.    

Savcılığın talebini değerlendiren İstanbul 7. Sulh Ceza Mahkemesi, şüphelilerin firari oldukları, elde edilen bulgluar ve dosyaya sunulan rapor içeriğinden de anlaşılacağı üzerinde atılı suçları işlediklerine dair yeterli bulgulara ulaşılmış olup haklarında, "Devletin güvenliğine ilişkin belgeleri tahrip etme", "Amacı dışında kullanma", "Hile ile alma ve çalma" suçlarından yakalama emri çıkarılmasına karar verdi.

OSMAN ZEKİ CANITEZ KİMDİR?

Bankalar Yeminli Murakıbı ve halen "FETÖ soruşturması" kapsamında firari sanık olarak yargılanan Osman Zeki Canıtez imzasıyla 24 Ocak 2014 tarihli bilirkişi raporu yayınlanmıştı.

17/25 Aralık soruşturmaları sırasında “Komisyon oranlarının düşürülmesi, rüşvet ilişkisi ve sahte evrakla işlem yapılmasına göz yumulması gibi” suçlamalarla ilgili olarak talep edilen bilirkişi raporunda dikkati çeken ifadeler, hayli uzun bir dizi suçlama ve uyarıyı da içeren “Halbank’ın İran yaptırımları ile ilgili rolünün suç vasfının ve bu durumun yaratacağı olası etkilerin” anlatıldığı bölümde dile getirilmişti.

“İran’a yaptırımlar ve Halkbank’ın rolü ile ilgili olarak,” ifadeleriyle başlayan söz konusu bölüm “… özellikle ABD’nin İran’a karşı yaptırım kararlarına muhalif işlemler gerçekleştirilmesini” bir suç olarak tanımlıyor. Murakıp Canıtez’ın raporun devamında dile getirdiği “Başta USD olmak üzere yabancı para işlemlerinin kısıtlanması, yurt dışındaki muhabir banka ilişkilerinin dondurulması” gibi işlemler suç olarak tanımlanıyor ve bu suçun önlenmemesi halinde Halkbank’ın ve dolayısıyla Türkiye’nin başına gelebilecekler sıralanıyor.

DURUŞMA 2 SAAT GEÇ BAŞLADI

Geçtiğimiz Pazartesi yapılması beklenen jüri seçimi bir hafta ileriye ertelenmişti. Duruşmanın ABD saati ile 09.15’te başlaması planlanıyordu. 12 kişilik jüri için 82 adayın salona gelmesi beklendi. Bu yüzden duruşma 2 saat geç başladı. Aday jürilerin sayısının fazla olması nedeniyle gazeteciler ve diğer izleyiciler duruşmayı başka bir salonda video konferans yoluyla takip etti.

'DAVADA SADECE HAKAN ATİLLA YARGILANACAK'

Yargıç Richard Berman jüri, seçim sırasında adaylara bilgi verirken tek sanığın Halkbank Uluslararası Bankacılıktan Sorumlu eski Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla olduğunu belirterek, jüri adaylarına "Sizin jürilik yapacağınız davada bir tek Mehmet Hakan Atilla yargılanacaktır" dedi.

Yargıcın bu açıklaması Reza Zarrab'ın savcılıkla işbirliği yaptığı ve anlaşmaya vardığı iddialarını güçlendirdi.

Berman ayrıca, jüri adaylarına; yaptıkları işlerin adil olmalarına gölge düşürecek yani olup olmadığını, davayla ilgili kendilerinin ya da yakınlarının ABD'nin İran'a karşı uyguladığı yaptırımlarla ilgili bilgileri olup olmadığını, bu yaptırımlardan direk ya da dolaylı olarak etkilenip etkilenmediklerini, Müslümanlara Türkiyeli ve İranlı kişilere yönelik olumlu ya da olumsuz keskin bir yaklaşımları olup olmadığını, dinsel, moral ve etik açılardan adil yargılama için jüri üyeliklerini etkileyebilecek bir durumlar olup olmadığını, fiziksel ya da kişisel olarak bu davada jüri üyeliği yapmalarına engel olacak durumları olup olmadığını sordu.

Yargıç Berman ayrıca jüri adaylarına Türkçe bilip bilmediklerini sordu. Berman, jüri adaylarına davayla ilişkili olma olasılıkları bulunan kişi ve kurumların listesini de sundu.

Daha sonra Hakim Richard Berman, Atilla'nın ABD'nin İran'a uyguladığı yaptırımları yasa dışı yollarla delmek, ABD kurumlarını aldatmak ve kara para aklamakla ilgili suçlarını 6 madde halinde okudu.

Davaya seçilecek jüri üyelerinin ad ve soyadları gizli tutuldu, jüri üyeleri numaralarla tanımlandı. Duruşmaların 2, 3 veya 4 hafta seri olarak devam edeceğini söyleyen Berman, hafta içi her gün başlangıç saati olarak 09.15'i verdi.

12'si asil 6'sı yedek üyelerden oluşan jüri seçimi tamamlandı. 

Hakan Atilla, bu duruşmaya da jüri seçimi yapılması öngörülen geçen haftaki duruşmaya olduğu gibi mahkum üniforması yerine takım elbiseyle katıldı.

NEW YORK TIMES MUHABİRİ: ZARRAB'IN ADI POTANSİYEL TANIK LİSTESİNDE

New York Times muhabiri Benjamin Weiser, Twitter hesabından Zarrab'ın 'potansiyel tanık listesinde suç ortağı zanlısı' olarak yer aldığını duyurdu.

Weiser, Atilla davasının jüri üyesi adaylarına bir liste dağıtıldığını 'bu listenin davanın potansiyel tanıkları ve yargılama sırasında geçebilecek isimler, yerler ve kurumlardan' oluştuğunu aktardı.

Bu listede Zarrab, 'suç ortağı zanlısı' olarak yer alıyor.

ATİLLA'NIN AVUKATLARI DAVANIN İKİ HAFTA ERTELENMESİNİ TALEP ETTİ

Reza Zarrab davasında jüri seçiminin tamamlanmasının ve jürili yargılama sürecine karar verilmesinin ardından Hakan Atilla’nın avukatları, davanın asıldan görüşülmesinin iki hafta ertelenmesi talebinde bulundu.

"Mahkemeye sunulan belgeler altında gömülü kaldıklarını" savunan Atilla’nn avukatları, davaya bakan Yargıç Richard Berman’a ilettikleri dilekçede dava başlangıcının iki hafta ertelenmesini istedi.

Yargıç Berman’ın "acil olarak yanıtlanması gerek" başlığıyla dava dosyasına eklediği belgeye savcılıktan itiraz geldi ve davanın ertelenmemesi gerektiğini belirtti.

Savcılık, avukatların isteğinin "kurallara uygun olarak haksız zaman kazanma girişimi" olduğunu savundu ve davanın ertelemesine itiraz etti.

REDDEDİLDİ

Yargıç Berman da, bugün yerel saatle 09:15'te başlayan duruşma öncesinde, Atilla'nın avukatlarının yaptığı başvuruyu "reddettiğini" açıkladı.

SAVCI: ZARRAB SUÇUNU KABUL ETTİ

ABD’de süren davanın Savcısı, Reza Zarrab'ın suçunu kabul ettiğini ve Halkbank eski Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla’ya tanıklık yapacağını açıkladı.

Davanın bugünkü duruşması öncesi Yargıç Richard Berman'ın, "Mahkemeye kim gelecek?" sorusunu yanıtlayan Savcı, "Reza Zarrab suçunu kabul etti ve Atilla'ya karşı tanıklık yapmak üzere bugün ya da yarın mahkemeye getirilecek" dedi.ABD hükümeti asına tanıklık yapacağı belirtilen Zarrab, dosyaya 5 numaralı tanık olarak girdi. CHP'nin ABD Temsilcisi Yurter Özcan'ın verdiği bilgiye göre, "New York Güney Bölgesi Savcılığı bu davanın yaptırımların delinerek ABD Milli Güvenliğini tehdit ettiği üzerine kurguladı. Hakan Atilla’nın avukatları ise yaptırımları delenlerin ve esas suçluların Reza Zarrab ve Halkbank eski Genel Müdürü Süleyman Arslan olduğunu" söyledi. Zarrab’ın tanıklığı kabul edip,

Hakan Atilla’nın avukatı, hayatının kalanını ABD’de geçireceğine dair bir yorum yaptı.

Atilla'nın avukatları, Zarrab'ın ABD'de tutuklu iken dahi rüşvet vermeye devam ettiğini; hapishane görevlilerine yiyecek, uyuşturucu, likör ve kadınları rüşvet olarak sunduğunu öne sürdü ve "Eski alışkanlıklar zor ölür ya da belki de ölmez" dedi.

ABD merkezli haber ajansı tarafından paylaşılan haberde davanın tutuklu sanığı eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla'nın avukatı Robert Fettweis'ın görüşüne de yer verildi. Fettweis, "Zarrab, ABD hükümetinin en önemli tanığı olacak" dedi.

Halkbank’ın eski Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla’nın avukatı Robert Fettweis, Reza Zarrab’ın savcılık lehine tanıklık edeceğini söyledi. Avukat Salı günü mahkemede Zarrab’ın ABD hükümetinin en önemli tanığı olacağını belirtti.

Davayı izleyen Law360 muhabiri Pete Brush'ın aktardığına göre, "Atilla'nın avukatları Zarrab'ı otobüsün altına atarken, Atilla'yı yalnızca bir memur olarak göstermeyi" yeğliyor.

ATİLLA'NIN AVUKATI ROCCO: YÜKSEK MAKAMLARA AYAKKABI KUTULARINDA RÜŞVET YOLLAYAN ATİLLA DEĞİL ZARRAB'TI

Atilla'nın avukatlarından Victor Rocco, "Yüksek makamlara ayakkabı kutularında rüşvet yollayan Atilla değil Zarrab'tı. Sanık sandalyesinde oturması gereken Reza Zarrab az ceza alma ya da hiç ceza almama umuduyla savcılıkla anlaştı. Savcılık Zarrab'ın sırtını sıvazlıyor" dedi.

DHA'nın haberine göre, İran'a karşı ABD'nin uyguladığı yaptırımları delme, kara para aklama, bankacılık sahtekarlığı suçlamalarından New York'ta  tutuklu olarak yargılanan Halkbank eski Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Atilla jürili davada yargıç karşısına çıktı. Savcılık, Reza Zarrab'ın kendisine yöneltilen suçlamaları kabul ettiğini ve Atilla'ya karşı tanıklık yapacağını açıkladı. Zarrab'ın savcılıkla uzlaştığı ve tanık olacağı konusunda ilk resmi açıklama New York Güney Bölgesi Başsavcı Yardımcısı David Denton'dan geldi. Denton, Zarrab'ın Mehmet Hakan Atilla'nın davasında anahtar bir tanık haline geleceğini belirtti. Denton, 2011 yılından bu yana İran'a uygulanan ambargonun delinmesiyle ABD'nin güvenliğinin tehdit edildiğini savundu. Zarrab'ın tanık olmasının Atilla'nın ABD'nin İran'a karşı yaptırımlarını delme, kara para aklama ve bankacılık sahtekarlığı işlemlerini nasıl gerçekleştirdiğini ortaya çıkaracağını belirten Denton, jüri üyeleri önünde Atilla'ya yönelik suçlamalarını yöneltirken, üç kez de parmak işaretiyle Atilla'yı gösterdi. Denton, Atilla'nın sahte belgeler düzenleyerek ABD bankalarını kandırdığını öne sürdü.

Atilla'nın avukatlarından Victor Rocco ise, asıl suçu işleyen kişilerin Reza Zarrab ve Halkbank eski Genel Müdür Süleyman Aslan olduğunu, Atilla'nın kimseden rüşvet almadığını, kimseye rüşvet vermediğini, banka çalışanı olarak yalnızca görevini yaptığını söyledi. Rocco, Süleyman Aslan'ın Zarrab'dan aldığı rüşvetlerle cebini doldurduğunu belirtti. Zarrab'ın Türkiye'de rüşvet ağı kurduğunun bilindiğini, rüşvet verdiği kişiler arasında üst düzey yetkililerin de olduğunu savunan Rocco," Yüksek makamlara ayakkabı kutularında rüşvet yollayan Atilla değil Zarrab'tı. Sanık sandalyesinde oturması gereken Reza Zarrab az ceza alma ya da hiç ceza almama umuduyla savcılıkla anlaştı. Savcılık Zarrab'ın sırtını sıvazlıyor. Zarrab'ta gizli tanık olmayı ve ailesiyle birlikte ABD'de yaşamayı planlıyor. Zarrab eski alışkanlıklarını New York'ta hapishanede de sürdürmeye çalıştı. Dışarıdan içki, uyuşturucu, hatta kadın getirtmek için hapishane görevlilerine de rüşvet verdi' diye konuştu. Zarrab ile Atilla arasında özel bir dostluk bulunmadığını, 16 ay içinde yalnızca 6 telefon görüşmesi yaptığını anlatan Rocco, Zarrab ile Aslan arasında ise 32 telefon görüşmesi ve yüzlerce sayfalık telefon mesajlaşması bulunduğunu söyledi. Duruşmada, Atilla'yı New York JFK Havalimanı'ndan çıkarken gözaltına alan FBI ajanı da tanık olarak dinlendi. Öğlenden sonra ara verilen duruşmanın yerel saatle 14:00'da başlayacak ikinci bölümünde Reza Zarrab'ın da tanık olarak mahkemeye çıkması bekleniyor.

Öte yandan Zarrab soruşturmasını başlatan eski New York Güney Bölgesi Başsavcısı Preet Bharara savcılıkla uzlaşan Zarrab'in tanık olarak ifade vereceği yönündeki haberi twitter hesabından paylaştı. Bharara, mesajında, "Rıza Sarraf kendisiyle ilgili suçlamalara karşı her türlü şekilde mücadele etme hakkına sahipti. Kendisine avukatlardan oluşan adeta rüya bir takım kurdu. Suçlamaları kabul etti çünkü hakkında yapılan suçlamalar doğru" dedi. 

NEW YORK TİMES TÜRKÇE TWEET ATTI

ABD'de yayınlanan New York Times (NYT) gazetesi, resmi Twitter hesabından Rıza Sarraf'la ilgili Türkçe mesajlar paylaştı.

Tweet'lerine Sarraf'la ilgili yayınladığı haberlerin linkini de ekleyen (NYT) Türkçe olarak şunları yazdı:

"Reza Zarrab suçunu kabul etti ve Hakan Atilla'ya karşı tanıklık yapacak.

Reza Zarrab'ın suçlamaları kabul etmesi Türkiye — ABD ilişkilerine olumsuz etki edebilir."
 

(DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Ulusal’da ‘Misafir’e Uluslararası’da ‘Malarina’ya ödül

SONRAKİ HABER

Beton mikseri yatak odasına girdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...