07 Kasım 2017 00:07
Son Güncellenme Tarihi: 07 Kasım 2017 10:58

Başbakan Binali Yıldırım, Reza Zarrab için mi ABD'de?

Başbakan Binali Yıldırım ABD'de Başkan Yardımcısı Pence ile görüşecek. Perde arkası konuşulanlar görüşmenin sonuç getirmeyeceğini gösteriyor.

Paylaş

H. Mehmet GÜNDAY
Washington

Başbakan Binali Yıldırım ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence’nin davetlisi olarak ABD'ye gitti. Bu ziyaret vizelerin askıya alınmasından önce kararlaştırıldı. Başbakan Yıldırım’a bazı bakanlar da eşlik ediyor. Başbakan önce Washington’a gidecek sonra da New York’a geçecek. Perde arkasında konuşulanlar bu ziyaretin sonuç getirmeyeceğini gösteriyor. Öte yandan bugün yapılması beklenen görüşme 9 Kasım'a alındı.

Reza Zarrab
Reza Zarrab

PROTOKOL ANLAŞMAZLIĞI  

Washington’dan gelen bilgilere göre Türkiye hükümeti Binali Yıldırım’ın Beyaz Saray kapısında törenle karşılanmasını talep etti. Bu karşılama hem iki ülke arasındaki buzların soğumaya başlayacağına işaret olacaktı hem de Amerika’nın hâlâ Türkiye’ye değer verdiğinin göstergesi sayılacaktı. Bu talep Amerika tarafından reddedildi. Başkan Yardımcısı Mike Pence’nin ofisi, bu tarz bir karşılamanın Trump tarafından yapılabileceğini gerekçe göstererek kibarca ‘hayır’ dedi. Türkiye’nin iç politikaya dönük malzeme oluşturma girişimi  de böylelikle sonuç vermemiş oldu. 

BAŞBAKAN MUHATAP BULAMAYACAK

Binali Yıldırım Başbakan sıfatı ile Amerika’ya gidiyor ancak o dönemde Trump yönetiminin en etkin isimleri Asya’da olacak. Yani, aslında Washington boşalmışken ziyaret yapılıyor. Türkiye tarafı bunun farkında olduğu için ziyareti düşük profilli göstermeye çalışıyor. Hatta geçen cuma günü iki ülkenin dışişleri bakanları ziyaret öncesinde telefonda konuştular. O görüşmeden kayda değer bir sonuç alınamadı. 
Bu yüzden, ziyaretin büyük çoğunluğu başkent Washington yerine New York’a ayrıldı.

MEVCUT SORUNLAR VE ZİYARET

Başbakan Yıldırım ve Mike Pence’in görüşme süresi 40 dakika olarak planlanıyor. İki ülke arasındaki sorunların başında Gülen’in iadesi, Zarrab davası, ABD’nin YPG’ye silah desteğinde bulunması ve vize krizi geliyor. Ancak, Ankara özel olarak üzerinde durmayı hedeflediği konular Zarrab davası ve vizelerin askıya alınması olacak.  Her iki konuda da ABD başkan yardımcısının yapacağı bir şey yok. Vize krizinde dış işlerine, Zarrab davasında  da Adalet Bakanlığı bakıyor deyip işin içinden çıkacak, nitekim daha önceki Erdoğan - Trump görüşmelerinde Amerikan tarafının en belirgin tavrı bu olmuştu. 

İPHONE X ALMAK İÇİN BİLE ERKEN

Washington ve Ankara kulislerinde Binali Yıldırım’ın ziyareti fuzuli görülüyor. İpler tamamen koptu görünümü vermemek adına gerçekleştirilen bu ziyaret  ne vize krizini çözecek ne de Zarrab’ın salıverilmesini sağlayacak. Tüm bu ziyaretlerin ortak özelliği heyette bulunan kişilerin apple mağazalarına gidip eşe dosta ucuz telefon almalarıydı. Bu sefer bu bile gerçekleşmeyecek. Çünkü Apple sadece ön sipariş verenlere yeni telefonunu satıyor. Yani İphone X almak için bile erken.

AMAÇ ERDOĞAN’A TRUMP İLE GÖRÜŞME AYARLAMAK 

Mevcut sorunlara çözüm getirmesi beklenmeyen bu ziyaretin nihai hedefi Erdoğan’ı Trump ile görüştürecek bir zemin hazırlamak. Özellikle vize krizinde ‘Başkanlar konuşursa çözülür’ havası estiriliyor olmasının önemli sebeplerinden birisi bu. Tıpkı diğer sorunlarda olduğu gibi Türkiye tarafı yine kendi penceresinden bakıp bataklığı gül bahçesi gibi görüyor. ABD Türkiye’den 3 adım bekliyor. Birincisi İzmir’de tutuklu bulunan Papaz Brason’un serbest bırakılması. İkincisi, Amerikan misyonlarında çalışan kişilerin tutuklanmayacağına dair garanti verilmesi. Üçüncüsü de tutuklanan 2 elçilik çalışanının ivedilikle serbest bırakılması. Aksi halde Türkiye’nin ‘Al rehineyi ver rehineyi’ şeklinde başlattığı ve Rezza Zarrab’ı almayı hedefleyerek sonlandırmak istediği bu oyun sonuç vermeyecek. Hatta belki de Erdoğan ve yanındakilerin Zarrab davasına sanık olarak girme ihtimalinin varlığı tartışılıyor.

REZA ZARRAB DAVASI 27 KASIM’DA BAŞLIYOR

New York Times, Reza Zarrab’ın suçunu kabul etmeye hazırlandığını belirten haber yapmıştı. Haberde bu bilgi birden fazla kaynağa dayandırılıyordu. Zarrab davası 22 Kasımda 3 hafta sürmesi beklenen bir mahkeme ile sonuca kavuşacak. Savcılık, Zarrab’ın ses kaydını içeren 17-25 Aralık tapelerinin delil olarak dinlenmesini talep etti. Bu talep hakim tarafından kabul görürse AKP’li bir çok eski bakanın ismi bu davaya sanık olarak eklenecek. Hatırlanacaktır, Eski Bakan Zafer Çağlayan Zarrab davsına sanık olarak eklenmişti. Başbakan Binali Yıldırım davaya yeni isimlerin eklenmesini önlemek amacıyla da geliyor. Türkiye’de şantaj montaj güzellemeleri ile karartılıp üstü kapatılan 17-25 Aralık tüm dünyada yankı bulacak şekilde gündeme gelebilir. 


GÖRÜŞME ERTELENDİ

Başbakan Binali Yıldırım'ın bugün akşam saatlerinde ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ile yapması planlanan görüşme ertelendi.

Başbakan Binali Yıldırım'ın uçağındaki Hürriyet Yazarı Murat Yetkin, görüşmenin ABD tarafının talebiyle 9 Kasım'da Beyaz Saray'da yapılacağını açıkladı.

Yetkin'in verdiği bilgilere göre Asya gezisinde bulunan ABD Başkanı Donald Trump, Pence'ten Teksas'ta 26 kişinin öldürüldüğü kilise saldırısı için aynı tarihte düzenlenecek törende kendisini temsil etmesini istediğini söyledi.

Bunun üzerine Yıldırım, Washington programını ve uçağının hareket saatini öne çekerek bu sabah saatlerinde hareket etmeye karar verdi.

Ancak Washington tarafı, bu sabah, Yıldırım'ın uçağı Esenboğa havaalanından hareket etmeden kısa süre önce yeniden Yıldırım'ın kalemiyle temas kurdu. Görüşmeyi aceleye getirmek istemediklerini, Teksas'tan dönüşte yapmanın mümkün olup olmadığını sordu.

Diplomatik kanallar üzerinden yapılan müzakereler sonunda Yıldırım ve Pence görüşmenin 9 Kasım sabah saatlerinde Beyaz Saray'da yapılması üzerinde mutabık kaldı.

ÖNCEKİ HABER

Küpün yedinci yüzü: Dudak Okuma Notları!

SONRAKİ HABER

Bir devlet üniversitesi, neden bu kadar çok para alıyor?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa