20 Kasım 2017 07:18
Son Güncellenme Tarihi: 20 Kasım 2017 11:36

Soçi öncesi Rusya ve Türkiye arasında PYD tartışması

22 Kasım'daki Soçi toplantısı öncesi PYD'nin Suriye Ulusal Kongresi'ne katılması konusunda Rusya ve Türkiye henüz görüş birliğine varamadı.

Paylaş

PYD'nin Rusya'nın düzenleyeceği Suriye Ulusal Kongresi'ne davet edilip edilmeyeceği 22 Kasım'daki Soçi zirvesi öncesi tartışılmaya devam ediliyor.

Rusya Devlet Başkanı Yardımcısı Yuri Uşakov, Kürtlerin Suriye Ulusal Diyalog Kongresi'ne davet edilip edilmeme konusunun çarşamba günü Soçi'de gerçekleşecek Rusya-Türkiye-İran üçlü zirvesinde görüşüleceğini belirtti. Uşakov kongrenin tarihinin de henüz belirlenmediğini belirtti. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise Suriye Ulusal Diyalog Kongresi katılımcılarının olabildiğince tüm tarafları temsil etmeleri gerektiğini söyledi.

Sputnik'in haberine göre gazetecilerin Suriye Ulusal Diyalog Kongresi'nin tarihinin belirlenip belirlenmediği yönündeki sorusunu yanıtlayan Uşakov “Hayır, belirlenmedi” yanıtını verdi.

Kürtlerin Kongre'ye katılıp katılmama konusuna da değinen Uşakov, konunun Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin çarşamba günü Soçi'de gerçekleştireceği görüşmede ele alınacağını söyledi.

Uşakov, Suriye'de istikrar konusunun görüşüleceği zirvede askeri yetkililerin de yer alacağı bilgisini verdi.

LAVROV: TÜM SURİYE GÜÇLERİ TEMSİL EDİLMELİ

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, ”Kongre’ye davet edilecek Suriye temsilcileri olabildiğince geniş grupları ve toplum sektörlerini temsil etmeli” dedi.

Moskova’nın kongreyi hazırladığında kullandığı ilkelerden bahseden Bakan Lavrov, ”Moskova, Birleşmiş Milletler Güvenlik Kurulu tarafından onaylanan, Cenevre görüşmelerinde defalarca dile getirilen ve Astana sürecinde onaylanan belgelere dahil edilen kararlara göre faaliyet gösteriyor. Bütün bu belgeler, Suriye Hükümeti ve çok sayıda muhalif gruplarının katılımı ile Suriye arası diyaloğu öngörüyor” dedi.

Rusya, Türkiye ve İran liderlerinin 22 Kasım’da düzenlenecek zirvede Kongrenin gerçekleştirilmesine ilişkin tüm idari sorunları ele alacaklarını kaydeden Lavrov ”Dün Antalya’da biz Rusya, İran ve Türkiye olmak üzere Astana üçlüsü olarak bunu ele aldık. Yarından sonra  Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’ye sunulacak teklifleri hazırladık. Liderler hazırladığımız önerileri gözden geçirerek hem idari hem de diğer sorunlar üzerinde karar verecekler” dedi.

ERDOĞAN KARŞI ÇIKIYOR

Erdoğan PYD’nin kongreye katılmasını kabul etmeyeceklerini söylemişti. Dün Antalya’daki üçlü zirve sonrası Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da aynı ifadeleri tekrarladı.

Bugün yapılan Bakanlar Kurulu sonrası konuşan Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ da "Kimse bizden terör örgütünün masada olmasına rıza göstermemizi beklemesin" dedi.

SURİYE ULUSAL DİYALOG KONGRESİ VE PYD İHTİLAFININ KRONOLOJİSİ

31 Ekim 2017: Rusya'nın PYD'yi Suriye Ulusal Diyalog Kongresi'ne davet ettiği resmi olmayan kaynaklarca duyuruldu. Kongrenin 18 Kasım'da düzenlenebileceği belirtildi.

1 Kasım 2017: Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın: Bu konuda derhal girişimlerde bulunduk ve tepkimizi ilettik. YD ve YPG’nin herhangi bir toplantıya davet edilmesi, kabul edilmesi, terör örgütüne Astana gibi uluslararası platformda yer verilmesini asla kabul etmeyiz. Bu sorun büyük oranda çözüldü. Bu konuda Rus mevkidaşlarımızla görüşmelerimiz oldu. Bundan sonra da bu tür girişimleri hoş karşılamamızın mümkün olmadığını ifade etmek istiyorum.

2 Kasım 2017: Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov, Ankara’nın Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’ne PYD'nin katılmasına karşı çıkmasına ilişkin, “Onlar Suriye’nin vatandaşı, Türkiye’nin değil” ifadelerini kullandı.

5 Kasım 2017: Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, itirazları üzerine Rusya'nın Suriye Halkları Kongresi'ni ertelediğini ve PYD'nin davet edilmeyeceğini söyledi.

7 Kasım 2017: Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın’ın ‘ertelendi’ dediği Suriye Kongresi’nin ertelenmediğini açıkladı.

9 Kasım 2017: Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova: Kongre'nin net tarihi, yeri, formatı, katılımcıları ve düzenleyicilerin temsilcilerinin kim olacağı şu anda belirlenme aşamasında. Bunların hepsi netleşince kamuoyuna açıklama yapacağız.

13 Kasım 2017: Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'la Soçi'de görüştü. Erdoğan, bu görüşmede Putin'e PYD konusundaki tutumlarını bir kez daha ilettiklerini söyledi.

19 Kasım 2017: Antalya'da Soçi'nin provası olarak gerçekleşen Türkiye, Rusya ve İran dışişleri bakanlarının görüşmesi sonrası Çavuşoğlu, "YPG-PYD konusunda hassasiyetimiz ortada. Bunun bizim için herhangi bir toplantıya katılmasının kabul edilemez olduğunu başından beri tüm muhataplara, sadece burada katılan ülkelere değil, Cenevre formatındaki toplantılar marjında da herkese söyledik. Bizim bu konudaki hassasiyetimiz, devam ediyor. Tüm taraflar da üçlü zirvenin tarafı olan İran ve Rusya da bu hassasiyeti çok iyi biliyor" dedi.

20 Kasım: Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye Ulusal Kongresi'nde tüm Suriye güçlerinin temsil edilmesi gerektiğini söyledi. Rusya Devlet Başkan Yardımcısı Yuri Uşakov bu konunun Soçi'deki görüşmede karara bağlanacağını belirtti. Bakanlar Kurulu sonrası konuşan Bekir Bozdağ, "Kimse bizden terör örgütünün masada olmasına rıza göstermemizi beklemesin" dedi. (DIŞ HABERLER)

YUSUF KARATAŞ: SURİYE HALKLARI KONGRESİ

ÖNCEKİ HABER

NATO: Rusya'nın siber saldırıları arttı

SONRAKİ HABER

İETT, öğrencilere ücretsiz ulaşım teklifini reddetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...