19 Kasım 2017 09:38
Son Güncellenme Tarihi: 19 Kasım 2017 10:50

Antalya'da Soçi provası: PYD uyarıları sürüyor

Türkiye, Rusya ve İran dışişleri bakanları, 22 Kasım'daki Soçi toplantısı öncesi Suriye gündemiyle Antalya'da bir araya geldi.

Paylaş

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin katılımıyla 22 Kasım'da Soçi'de düzenlenecek 'Suriye' konulu üçlü zirvenin hazırlıkları kapsamında, Dışişleri Bakan Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ile Antalya'da bir araya geldi. Son dönemde Rusya ve Türkiye arasında en fazla gündeme gelen konu olan PYD'nin Suriye Ulusal Kongresi'ne katılımı ve Afrin'deki Rus askerlerinin pozisyonu konusunda Bakan Çavuşoğlu'nun uyarıları Antalya'daki toplantı sonrası da sürdü. Görüşme sonrası konuşan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov "Faydalı bir görüşmeydi. Taraflar tüm konular üzerinde mutabık kaldı" dedi.

Belek Turizm Merkezi'ndeki bir otelde yapılan toplantıda Bakan Çavuşoğlu, Rus ve İranlı mevkidaşlarıyla üçlü görüşme yaptı. Görüşmenin ardından açıklama yapan Çavuşoğlu, Lavrov ve Zarif ile çarşamba günü Rusya'nın Soçi kentinde gerçekleştirilecek liderler zirvesi öncesi hazırlık toplantısı yaptıklarını söyledi.

ÇAVUŞOĞLU: SİYASİ SÜRECE AĞIRLIK VERİLMELİ

Dışişleri Bakanlığı'nın üst düzey memurlarının Tahran'da dün bir araya gelerek, ön hazırlık yaptığını anlatan Çavuşoğlu, bugün de Soçi Zirvesi ile ilgili gündeme gelecek korular arasında görüş alışverişinde bulunduklarını dile getirdi. Toplantının amacına ilişkin Çavuşoğlu, "Bugüne kadar Suriye konusunda neleri başardık ve bundan sonra hangi adımları atmalıyız. Astana süreciyle beraber İran ve Rusya ile özellikle sahada ateşkesin tesis edilmesi çatışmasızlık bölgelerinin, gerginliği azaltıcı bölgelerin oluşması konusunda olumlu anlamda önemli mesafeler kat ettik. Geçen seneye göre, şartlar, daha iyi durumda; ama siyasi çözüm olmadan bunun sürdürülebilmesi mümkün değil. Bir taraftan DEAŞ gibi terör örgütleriyle mücadelenin devam etmesi gerekiyor. Diğer taraftan da siyasi sürece ağırlık vermemiz gerekiyor. En son Soçi'de, Sayın Cumhurbaşkanımızın Putin'le yaptığı toplantıda da bu değerlendirmeyi biz, ikili düzeyde yapmıştık. Bu zirvede de liderler, kendi aralarında yine değerlendirmeyi yapacaklar ve alınan kararlar neticesinde üç ülke olarak çalışmalarımızı yoğunlaştırarak devam edeceğiz" diye konuştu.

Bakan Çavuşoğlu, gerçekleştirdikleri toplantıda bugüne kadar yapılanların özetini çıkardıklarına ve bundan sonra birlikte atılacak adımların neler olduğu konusunda fikir alışverişinde bulunduklarına değindi.

Gazetecilerin Suriye'deki gelişmelerle ilgili sorularını da yanıtlayan Çavuşoğlu, "YPG-PYD konusunda hassasiyetimiz ortada. Bunun bizim için herhangi bir toplantıya katılmasının kabul edilemez olduğunu başından beri tüm muhataplara, sadece burada katılan ülkelere değil, Cenevre formatındaki toplantılar marjında da herkese söyledik. Bizim bu konudaki hassasiyetimiz, devam ediyor. Tüm taraflar da üçlü zirvenin tarafı olan İran ve Rusya da bu hassasiyeti çok iyi biliyor" dedi.

GENELKURMAY BAŞKANLARI DA BİR ARAYA GELECEK

Toplantıda Astana süreci ile henüz tam anlamıyla hayata geçirilmemiş konuları değerlendirdiklerini de belirten Bakan Çavuşoğlu, "İdlib'de gözlemcilerin bir an önce içinde ve dışında, bunların kim olacağı belli. İçeride Türkiye olacak. İdlib'in dışında etrafında da Rusya ve İran olacak. Bunları da kısaca değerlendirdik; ama bu zirve öncesi genelkurmay başkanlarımız da güvenlik ile ilgili arkadaşlarımız da bir araya gelecek ve bu teknik detayları o arkadaşlarımız kendi aralarında görüşerek zirveye rapor edecek" diye konuştu.

KRİTİK NOKTALAR: PYD'NİN KONGREYE KATILIMI VE AFRİN

22 Kasım'da Soçi'de 3 ülke liderini bir araya getirecek görüşme öncesi gerçekleştirilen toplantıda Kürtlerin Suriye Ulusal Diyalog Kongresi'ne katılımı konusunun da ele alındığı aktarıldı. Rusya'nın PYD'yi kongreye davet ettiği, Türkiye'nin ise buna karşı çıktığı biliniyor.

Suriye'de merak edilen konulardan biri Rusya'nın Afrin'deki birliklerinin pozisyonu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada Rusya'nın Afrin'den çekileceğini söylemişti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

2016’da çocuğun cinsel istismarına 15 bin 51 dava açıldı

SONRAKİ HABER

Ayakları bağlanan kedi işkenceyle öldürüldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...