09 Kasım 2017 11:13

Veli-Der: Nitelikli okul ve eğitim bütün çocukların hakkı

Öğrenci Veli Derneği (Veli-Der) üyeleri: Sınav sistemi tümden kaldırılmalıdır.

Paylaş

Öğrenci Veli Derneği (Veli-Der) üyeleri, Eğitim Sen 2 No'lu şubede bir araya gelerek TEOG sınavının kaldırılmasında sonra getirilen yeni sisteme ilişkin basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklama da, yeni sistemin iddia edilenin aksine velilerin ve çocukların kaygılarını ve belirsizliği daha da arttıracağını söyledi.

'EĞİTİMDEKİ BAŞARISIZLIĞIN İTİRAFI'

Açıklamayı Veli- Der Başkanı İlknur Kaya Bahadır okudu. Açıklanan yeni sistemin iddia edilenin aksine velilerin ve çocukların kaygılarını ve belirsizliği daha da arttırdığını söyleyen  Bahadır, "Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz TEOG yerine getirilen yeni sınav ve yerleştirme sistemini açıkladığı televizyon programında öğrencilerin %10'unun 'Nitelikli' okullara sınavla yerleştireceğini ifade etti. Bir ülkenin eğitim bakanın okullarının %90'ına niteliksiz tanımlaması yapması utanç vericidir. Biz veliler bakanın okulları nitelikli-niteliksiz olarak ifade etmesini eğitimdeki başarısızlıklarının itirafı olarak görüyoruz ve bundan dolayı kaygılanıyoruz. Ayrıca bu skandal açıklamayı ayrımcılık olarak nitelendiriyoruz" dedi. MEB'in 'TEOG sınavını kaldırdık' diyerek öğrenci ve velilerin üzerindeki sınav stresini azalttıkları ve baskıyı kaldırdıklarını iddia edildiğini belirten Bahadır, "Dönemin yarısında pek çok belirsizlikler içeren yeni bir sınav ve yerleştirme sistemini açıklamak çocukların stresini azaltır mı?" diye sordu.

Bahadır, AKP iktidarının eğitimdeki önceliğinin İmam Hatip okulları olduğuna dikkat çekti. Yeni sınav sisteminin velileri özel okullara teşvik edeceğini söyleyen Bahadır, "Yeni sistemde sınava girmeyen, girip de 'nitelikli' bir liseye yerleşemeyen bir öğrencinin, adrese en yakın istediği okula da yerleştirilemediğinden özel okullara yani paralı eğitime zorunlu olarak yönlendirilecek olmasından kaygılız" ifadelerini kullandı.

'SINAV SİSTEMİ TÜMDEN KALDIRILMALIDIR'

Bahadır, "TEOG yerine getirilen yeni sınav ve yerleştirme sistemi merkezi ve sıralama sınavına dayanacağından sınava hazırlık için veliler okul dışı kaynaklara bütçe ayırması yani hazırlık kitapları, dershaneler, özel dersler vb. olan ihtiyaç artacaktır. Sınav puanıyla yerleştirilen Milli Eğitim Bakanın tabiriyle nitelikli okul sayısı azalacağına göre yarış ve rekabet daha acımasız ve sert olacaktır" diye konuştu. "Parasız, nitelikli, bilimsel ve laik eğitimin çocuklarımızın anayasal hakları olduğuna inanıyoruz" diyen Bahadır, "Sınav sistemi tümden kaldırılmalıdır. Bunun yerine nasıl bir ölçme ve değerlendirme sisteminin uygulanmasının daha yararlı olacağının belirlenmesi için akademisyenler, Eğitim bilimciler, okullar ve eğitim alanında faaliyet gösteren tüm kurumların görüşleri alınarak, dünyadaki olumlu uygulamaları inceleyerek yeni bir ölçme değerlendirme sistemi getirilmelidir. 'Nitelikli' okul ve eğitim bütün çocukların hakkıdır"  dedi. (İstanbul/EVRENSEL)


ÖZEL OKULA TEŞVİK DEĞİL,OKULUMA ÖDENEK
 

Marmaris'te Öğrenci Velileri Derneği  ‘Özel okula teşvik değil, okuluma ödenek istiyorum’ imza kampanyası başlattı

 

Marmaris'te Öğrenci Velileri Derneği (Veli-Der) Şubesi tarafından, ‘Özel okula teşvik değil, okuluma ödenek istiyorum’ imza kampanyası başlatıldı. Üç gün sürecek kampanyanın ilk gününde iki saatte 500 imza toplandı.

 

‘Çağdaş, bilimsel eğitim istiyoruz’ ve ‘Laik eğitim olmalı’ yazılı dövizler açan gruba, kısa sürede çevreden geçen vatandaşlar da destek verdi. 1.5 saat içinde yaklaşık 500 kişi, devlet okullarının ödeneklerinin artırılması için imza verdi.

 

‘ÖZEL OKULLARA REKOR BÜTÇE’

 

Kampanyayla ilgili basın açıklaması yapan Veli-Der Marmaris Şube Başkanı Özgür Çağlı, “Özel okullarda okuyacak 340 bin öğrenciye toplam 1 milyar 37 milyon lira ödeme yapacak. Bu destek Milli Eğitim Bakanlığının bütçesinden karşılanacak. Bütçeden bu kadar yüksek bir kaynak ayrılabiliyorsa, neden devlet okullarının iyileştirilmesi için harcanmıyor? Milli Eğitim Bakanlığı, eğitimin zaten sorunlu olan kamusal niteliğini tamamen ortadan kaldırmaya çalışmakta, öğrenci ve velileri açıkça özel okullara yönlendirmektedir. Devlet okulları acil ödenek beklerken, halktan toplanan vergilerle oluşan kamu kaynaklarının özel okullara aktarılması kabul edilemez. Milli Eğitim Bakanlığının amacı her öğrencinin eşit koşullarda, eşit imkanlarla eğitim almasını sağlamak değil midir? Türkiye’de hâlâ ilkel şartlarda eğitim-öğretim vermeye çalışan, devletten tek kuruş almadan ayakta durma savaşı veren; ısınma, temizlik, güvenlik gibi en temel ihtiyaçlarını bile karşılayamayan okullar vardır. Bunlara destek verilmesi gerekirken özel okullar daha da zenginleştirilecek, dar gelirli ailelerin çocuklarının eğitimini ise yok sayacak bu uygulama kabul edilemez” dedi. Toplanan imzaların Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, Milli Eğitim Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve siyasi partilerin genel merkezlerine gönderileceği bildirildi. (Muğla/DHA)

ÖNCEKİ HABER

Beştaş, belediye işçilerinin ücretlerini Bakana sordu

SONRAKİ HABER

BES: 2018 yılı bütçesi emekçilerin kayıplarını karşılamalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...