29 Ekim 2017 09:39

Kültürpark'a gökdelen: İstanbul gibi İzmir'e de ihanet!

Kültürpark Platformu üyeleri, İzmir Basmane'de Ethem Sancak'ın ailesine ait Folkart Yapı tarafından gökdelen inşa edilmesine tepki gösteriyor.

Paylaş

İzmir'in Konak ilçesine bağlı Basmane semtinde bulunan, 17 yıldan bu yana çözülemeyen ve “Basmane Çukuru” olarak bilinen arazi, “Erdoğan’a aşığım” diyen Ethem Sancak’ın ailesine ait olan Livamine Madencilik A.Ş. Folkrat Yapı’ya satıldı.  Bölge için başlatılan ÇED sürecinde, ikinci derece doğal ve tarihi sit alanı olan ve Kültürpark'a bitişik noktaya 67 ve 48 katlı iki bina yapılacağı ortaya çıktı. İnşaatın 2020’de tamamlanması öngörülüyor.

‘KENT YAŞANMAZ HALE GELECEK’

Kültürpark Platform üyesi Avukat Çiğdem Özbay, kentin bütününde yüksekliğin serbest bırakıldığını ve çarpık bir yapılaşmaya gidildiğini söyledi. Bölgenin daha önce Kültürpark’a dahil olduğunu ancak belediye tarafından imar planının değiştirilerek satışa çıkartıldığını söyleyen Özbay, “Buraya 100 bin metrekare bir imar izni varken, 240 bin metrekarelik bir inşaat tasarlanıyor. Bu tasarlandığında ve bittiğinde alışveriş merkezleri, konutları, tasarımları ile Basmane’nin tarihi ve doğal dokusunu bozacak. Niteliği ve görünüşü değişecek. Hem de trafik yoğunluğu olacak. İnşaatın yanındaki arsalara emsal olacağı için buradaki bütün binalarda acayip bir yükseklik olacak. Bu yükseklikle Kadife Kaleyi bile geçecek. Yani İzmir’in bütün simgelerini bozan bir durum var. Yani belediye ve iktidar tarafından verilen ruhsatlar kenti yaşanmaz hale getirecek” dedi. Belediye’nin de hizmet binasını gökdelenler arasında taşıyacağına dikkat çeken Özbay, İzmir halkının gökdelenin içinde yandaş bir şirketin içinde bir belediye binası istemediğini söyledi. Belediyenin bağımsız ve halka ait bir yer olduğunu ancak buna göre davranmadığını belirten Özbay, şimdiye kadar olduğu gibi bu alana gökdelen yapılmasına karşı eylemde olacaklarını ifade etti.

‘SUÇ ORTAKLIĞI YENİ DEĞİL’

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Biz İstanbul’a ihanet ettik” sözlerini hatırlatan Kültürpark Platform üyesi Erol Çırak da, sadece İstanbul’a değil İzmir’e de ihanet edildiğini söyledi. İzmir’in 3 bin yıllık bir tarihi olduğunu ve 3 bin yıllık tarihin içerisinde sosyal bir doku olduğunu ifade eden Çırak, “Son 5-6 yıldan beri İstanbul’da yapılan ihanet, tahribat ve şehirleşme adına TOKİ’ye teslime edilen rantlaşma anlayışı maalesef İzmir'e taşındı. İlk belirtileri Salhane bölgesinde yapılan yapılaşma ile ortaya çıktı. Bu suça maalesef yerel belediyeler de ortak oldular. Suça ortaklık yeni değil. AKP iktidarının bu kötü çevre politikalarına karşı İzmir Büyükşehir Belediyesi ve yerel belediyelerimizin suç ortaklığı yeni değil” diye tepki gösterdi.

‘RANT İÇİN KENT SUÇU İŞLİYORLAR’

Bu tür projelerin şehircilik ve planlama ilkelerine tamamen aykırı olduğunu aktaran Çırak, “Yani şöyle düşünün hiçbir alt yapı hazırlığı yapılmadan trafiği zaten keşmekeş olan bir noktaya, 68 katlı gökdelenler dikilecek. Bu gökdelenlerin ulaşım sorunundan başlayarak kentteki diğer sorunları daha da tetikleyecek” dedi.  

Belediyelerin ve mevcut iktidarın rant için kent suçu işlediğine dikkat çeken Çakır, “Basmane çukurunda gökdelenlere ihtiyaç yoktur. Bu alan, bedeli Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılanarak yeşil alan yapılmalı ve Kültürpark’a dâhil edilmelidir. Talebimiz budur. AKP doğanın tahribatı konusunda elinden gelen her türlü değişikliği yaptı. Buna benzer bir sürü doğa tahribatına yıllardır rant uğruna devam etti. İzmir bundan nasibini aldı. Doğa ile iç içe yaşamak istiyoruz. Doğa tahrip edilmesin, yeşil korunsun. Yapılan binalar insanlara hayat vermez. Ama ekolojik dengeyi bozduğunuz zaman dünyada bütün canlıların sonunu hazırlıyorsunuz. Çünkü nefes alacak alan kalmıyor” dedi. (İzmir/MA)

ÖNCEKİ HABER

Perge'deki 2 bin yıllık anıt mezarlara demir kapı!

SONRAKİ HABER

‘Duman soluyoruz ancak emeğimizin karşılığını alamıyoruz’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...