17 Ekim 2017 05:37

'Kerkük'te Kürtler bir kez daha aşil topuğundan vuruldu'

Erbil Amerikan Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Dr. Arzu Yılmaz, Kerkük operasyonunu Evrensel'e değerlendirdi.

Paylaş

Şerif KARATAŞ
İstanbul

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) bulunan Erbil Amerikan Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Dr. Arzu Yılmaz, ABD’nin Kerkük operasyonuna seyirci kaldığını belirterek “İran Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani operasyonu bizzat Süleymani’den yönetti. Kürtler bir kez daha aşil topuğundan vuruldu” dedi. 

Dr. Arzu Yılmaz ile Irak Kürdistan Bölgesel Yönetiminin 25 Eylül’de gerçekleştirdiği ‘bağımsızlık referandumu’na dahil ettiği petrol zengini Kerkük’e Irak ordusu ve müttefik Haşdi Şabi güçlerinin askeri müdahalesini konuştuk.

'ABD SEYİRCİ KALDI'

ABD Başkanı Donald Trump’ın, 2015’te İran’la imzalanan nükleer anlaşmayı iptal etme ihtimalinden bahsetmesinden ve İran Devrim Muhafızları Kudüs gücünü yaptırımlar listesine aldığını açıklamasından yalnızca iki gün sonra Haşdi Şabi’nin Kerkük’e müdahale gerçekleştirdiğine dikkat çeken Yılmaz, "ABD bizzat operasyona seyirci kaldı. İran Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani operasyonu bizzat Süleymani’den yönetti. Kürtler bir kez daha aşil topuğundan vuruldu ve Yekiti Kerkük’ü Bağdat’a sattı. Yekiti’ye bağlı bazı peşmergeler Kerkük’ten geri çekilmek istemedi. Fakat komutanları o zaman 'yürüyerek gelirsiniz' dediler ve Kerkük’ü terk ettiler.” ifadelerini kullandı.

'SÜLEYMANİ YÖNETTİ'

Yılmaz, Kasım Süleymani’nin özellikle 2014’ten bu yana Irak’ın birçok farklı noktasında Haşdi Şabi’ye komuta ettiğini, en son dün (16 Ekim 2017) Bağdat Hükümet Sözcüsü'nün de zaten Kasım Süleymani’nin Haşdi Şabi güçleri baş danışmanı (chief advısor) olduğunu açıkladığını söyledi.

'IŞİD SONRASI İÇ SAVAŞ'

Bugün Kerkük’te olup bitenlerin IŞİD sonrası Irak’ta bir iç savaşın başladığına işaret ettiğini söyleyen Yılmaz’ın dikkat çektiği diğer bir diğer nokta ise bundan sonra Kürt siyaset alanında PKK’nin nasıl bir tutum alacağının önemi oldu. Yılmaz, Kerkük’ten sonra diğer tartışmalı bölgelerin de hedefte olduğunu söyledi. Mesud Barzani’nin referandum öncesinde tam da bu gelişmeleri öngörerek ABD’nin sunduğu yol haritasını kabul etmediğini hatırlatan Yılmaz, referandum yapılmasa dahi Kerkük’e müdahalenin beklendiğine işaret etti. 

'TÜRKİYE’NİN DENKLEMDE YERİ YOK' 

Irak’ta halihazırda ABD ile hareket eden İran’ın Türkiye’ye ihtiyacı olmadığını belirten Yılmaz, Türkiye’nin Irak’taki denklemde yeri olmadığını söyledi.

'RUSYA IRARK’TA SURİYE POLİTİKASINI İZLEYECEK'

Rusya’nın durumuna ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Dr. Arzu Yılmaz, Rusya’nın Suriye’de uyguladığı politikanın benzerini Irak’ta uygulayabileceğini dile getirdi. Yılmaz, Rusya’nın bağımsızlık referandumu öncesinde Kürdistan Bölgesiyle yaptığı petrol anlaşmalarını ve referanduma ilişkin ‘dengeli’ politikalarını hatırlatarak, “Rusya Suriye’de ABD’nin yarattığı kaostan faydalandığı gibi Irak’ta da daha etkin bir pozisyon alabilir” dedi.

“Kerkük’ü kim kontrol ederse o ayakta kalır" diyen Yılmaz, Kerkük’ün hem Bağdat hem Erbil için vazgeçilmez olduğunu söyledi. 

ÖNCEKİ HABER

Winston Churchill'in purosunun izmariti 43 bin TL'ye satıldı

SONRAKİ HABER

Soma davasında tutuklu vardiya amiri için tahliye kararı!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...