15 Ekim 2017 23:06

Irak ordusu, Kerkük'ün kontrolünü ele geçirdi

Irak ordusu ve beraberindeki güçler, peşmergenin kontrolündeki Kerkük'e yönelik askeri operasyon başlattı. Kritik bölgeler ordunun eline geçti.

Paylaş

Irak ordusu ve müttefiki güçler, Kerkük kent merkezine yönelik operasyon başlattı. Peşmerge güçlerinin fazla bir direnç gösteremeden çekildiği operasyon 24 saatten kısa bir süre içerisinde, Irak güçlerinin kentin tüm kritik noktalarını ele geçirmesiyle sonuçlandı.

GECE SAATLERİNDE BAŞLADI

Kürdistan Bölgesi Güvenlik Konseyi’nden yapılan açıklamada "Gece saat 23.30 sıralarında Kerkük’ün güneyindeki Tuzhurmatu ilçesine, peşmerge üssü ile petrol kuyularını ele geçirmek amacıyla saldırıya geçtiği" belirtildi. "Gece saat 02.30 sıralarında Tuzhurmatu ve Meryem Beg Köprüsü bölgesinde ABD yapımı tank ve zırhlı araçlarla peşmergeye saldırıldığı" ifade edildi. Peşmergenin, Haşdi Şabi'nin kullandığı ABD yapımı 5 Hummer aracını imha ettiği iddia edildi.

Açıklamada, söz konusu güçlerin amacının, Kerkük kentine girip peşmergenin kontrolündeki "K1 Askeri Üs" ve petrol kuyularını almak olduğu kaydedildi.

HAŞDİ ŞABİ PEŞMERGE MEVZİLERİNİ BOMBALADI

IKBY Başkanı Mesud Barzani'nin başdanışmanı Hemin Hawrami, Haşdi Şabi güçlerinin Tuzhurmatu'dan Peşmerge mezvilerini bombalamaya başladığını belirtti. Hawrami, Twitter'dan yaptığı açıklamada Barzani'nin Peşmerge birimlerine hiçbir savaşa ön ayak olmamaları emri verildiğini, ancak ilerleyen milislerin ateş açmaları durumunda Peşmerge'ye her tür gücü kullanmaları için yeşil ışık yakıldığını söyledi. Hawrami IKBY Başkan Yardımcısı Kosrat Rasul'un ağır silahlı Peşmerge Tugayı'yla Kerkük'e geldiği bilgisini paylaştı.

Haşdi Şabi sorumlusu Kerim Nuri, operasyonla ilgili Rudaw'a açıklama yaptı. Nuri, Haşdi Şabi güçlerinin Kerkük'e yöneldiğini doğruladı. Güçlerinin Kerkük'e yönelmesinin referandum ile ilgisinin olmadığını iddia eden Nuri, 2014 öncesinde merkezi hükümetin kontrolünde olan bölgeleri yeniden kontrol altına almak için güçlerinin harekete geçtiklerini açıkladı.

'GENİŞ BİR ALANDA DENETİM ELE GEÇİRİLDİ'

Kısa bir süre sonra Irak devlet televizyonu, ordu birliklerinin ‘Kerkük bölgesinde' geniş bir alanda denetimi ele geçirdiğini, Kürt güçleriyle herhangi bir çatışma meydana gelmediğini duyurdu.

PEŞMERGE: NEDEN ÇEKİLDİĞİMİZİ ANLAMIYORUM

Rudaw'a konuşan binbaşı rütbeli bir peşmergenin, “Savaştığımız mevzilerden neden geri çekildiğimizi anlamıyorum. Halkın, bu emri veren komutandan bunu sorması gerekiyor” demesi gerektiği belirtildi.
 
Binbaşı rütbeli peşmerge, “Saldırı karşısında iyi savunma yaptık. 3 saatten fazla doçka ve havanlarla karşılık verdik ve geri de çekilmedik. Ancak ne yazık ki sonunda geri çekildik. Sadece çok yazık diyorum. Halktan, geri çekilmenin hesabını sormasını istiyoruz. Peşmergeye geri çekilme emrini kimin verdiğini sormalarını istiyoruz” diye konuştu.  
 
“İyi savunma yaptık. Çok sayıda gönüllü kişi de bize katıldı” diye Binbaşı, “Bize komuta edecek birinin olması halinde geri çekilen yerleri almaya hazırız. Ancak hangi emirle yapacağımızı bilmiyoruz” diye konuştu.
 
Kerkük’e Zerevani Güçleri’nin (Özel Kuvvetleri) gönderilmesine ilişkin ise peşmerge Binbaşı, şunları söyledi: “Zerevani Güçleri’nin Telwerd’e aktarıldığı söyleniyor. Kendilerine teşekkür ediyoruz. Bu gece Sayın Kosret Resul’e bağlı birliğin de Büyük Sanayi bölgesine savunmaya geçmesiyle Seraye Selam birlikleri 5 dakikada yenilgiye uğradı.”

'EN BÜYÜK ASKERİ ÜS ALINDI'

AFP'ye göre Iraklı askeri güçler, "Kerkük'teki en büyük askeri üssün Kürtlerden alındığını" duyurdu. Kentin batısındaki üssün girişine Irak bayrağının asıldığı ana dair bir fotoğraf sosyal medyadan paylaşıldı.

K1 Askeri Üssü

'ŞEHİRDE İÇ SAVAŞ HAVASI VAR'

Fotoğraf: Cenan Musa - https://twitter.com/jenanmoussa
Fotoğraf: Cenan Musa

Al Aan TV'nin Ortadoğu Muhabiri Cenan Musa, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda "İşin en ilginç yanı iki taraf da ABD tarafından eğitildi ve silahlandırıldı... Yollar bloke edilmiş durumda. Halk öfkeli, sokaklar gergin. Peşmerge ve silahlı siviller Kerkük sokaklarının her yerinde. Şehirde iç savaş havası var. Ben Lübnanlıyım, bunun nasıl olduğunu bilirim. Kent güvenli değil, ayrılmaya çalışıyoruz" dedi.

KERKÜK VALİSİ: KENTİ TESLİM ETMEYECEĞİZ

Barzani yönetimine yakınlığı ile bilinen Rudaw'a konuşan Kerkük'ün Irak Parlamentosu tarafından azledilen Valisi Necmettin Kerim kenti teslim etmeyeceklerinin belirtirken halkı sokağa çağırdı.

Mezopotamya Ajansı'nın haberine göre Kerkük’te halk, şehri terk etmeyen peşmergeler ve HPG güçleri ile birlikte savunma hattı oluşturdu. Kerkük-Süleymaniye ve Kerkük-Erbil yolu başta olmak üzere ana yollar kapatıldı. Kerkük’teki gönüllü savunma güçleri adına açıklama yapan Ethem Kak Remezan, “Gün Kerkük’ü koruma günüdür. Kerkük halkını gerillaların mevzilerine çağırıyoruz. Kerkük’ü terk etmeyeceğiz ve Kerkük’ü vermeyeceğiz” dedi.

Kerkük'te gönüllüler savunma hattı oluşturdu

TUZHURMATU ELE GEÇİRİLDİ

Irak Devlet Televizyonunun haberine göre, Irak ordu birlikleri, Tuzhurmatu'ya girerek ilçenin tamamının kontrolünü ele geçirdi. Kerkük'ün Dakuk ilçesinde de ordu birliklerinin hakimiyet sağladığı ifade edildi.

İBADİ'DEN YENİ VALİ ATAMASI

Irak Başbakanı Haydar İbadi, Kerkük Valiliği görevine Arap asıllı Rakan Said Ali Cuburi'yi atadı. Cuburi, Irak Parlamentosu tarafından azledilen Necmeddin Karim'in yardımcısıydı.

İBADİ: ANAYASAL GÖREV

Irak Başbakanı Haydar İbadi, peşmergeye 'Orduya katılın' çağrısı yaptı. İbadi, Irak ordusunun Kerkük'te anayasada belirtilmiş görevlerini yerine getirdiğinin altını çizdi.

"Görevim, anayasaya göre halka hizmet etmek ve parçalanma riskine maruz kalan ülkenin birliğini korumaktır" diyen İbadi, "IKBY'ye referandumdan vazgeçmelerini, anayasaya uymalarını ve IŞİD'le mücadeleye odaklanmalarını sağlamaya, Irak ve halkının karşılaşacağı büyük riski onlara anlatmaya çalıştık. Ancak IKBY'deki dostlar şahsi ve parti çıkarlarını halkın çıkarlarına yeğlediler" ifadelerini kullandı.

IRAK FEDERAL POLİSİ, KERKÜK VALİLİĞİ BİNASINI KONTROL ALTINA ALDI

Irak Federal Polisi'nin Kerkük'teki valilik binasını kontrol altına aldığı açıklandı. Binanın Peşmerge ile çatışma yaşanmadan alındığı duyuruldu.

Irak Başbakanı Haydar el İbadi ayrıca Kerkük ve diğer tartışmalı bölgelerde Irak bayrağının asılması emrini verdi.

BAI HASSAN VE AVANA PETROL SAHALARI KAPATILDI

Diğer yandan Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) yetkililerinin günlük 350.000 varil üretim yapan iki petrol sahasının, Bai Hassan ve Avana, güvenlik endişeleri nedeniyle kapattığı  açıklandı.

Operasyonlara dönülmesi ve sivil işçilerin dönüşünün ancak Irak hükümet güçlerinin niyetinin belli olmasının ardından sağlanacağı belirtildi.

IRAKLI YETKİLİ: ÜRETİMİN DURMASINA İZİN VERMEYECEĞİZ

Reuters'e konuşan Irak Petrol Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkili de sözkonusu petrol sahalarının kapatıldığını doğruladı.

Yetkili "Kürt güçleri Erbil'in emri üzerine kasıtlı olarak işçileri petrol sahalarından tahliye etti. Bai Hassan ve  Avana da dahil. Bu sorumsuz eylem bu petrol sahalarındaki üretimi durdurdu" dedi.

Üretimin durmasına izin vermeyeceklerini söyleyen yetkili "Güçlerimizi Kerkük'teki tüm petrol sahalarının kontrolünü alacak ve üretimi hemen yeniden başlatacağız" dedi. 

PENTAGON: ODAĞIMIZ IŞİD OLMALI

ABD Savunma Bakanlığı’ndan Kerkük'te yaşananlara ilişkin açıklama geldi. Yapılan açıklamada “Gerginliği artıracak adımlardan uzak durun. Şiddete karşıyız. Odağımız DAEŞ olmalı. Irak’ın toprak bütünlüğünü destekliyoruz. Talihsiz referanduma rağmen diyalog en iyi yol” ifadeleri yer aldı.

Irak hükümeti, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) Kerkük'e PKK'lileri getirdiğini ileri sürerek, "Kerkük'teki PKK varlığı savaş ilanıdır" açıklamasında bulunmuştu. Irak Başbakanı Haydar el-İbadi başkanlığında askeri ve güvenlik yetkilileri ile toplantı yapılmış ve toplantının ardından Kerkük ve diğer bölgelerin Irak hükümetinin otoritesine bırakılması talep edilmişti.

KOALİSYON: KOORDİNASYON DAHİLİNDE

IŞİD’le Mücadelede Uluslararası Koalisyon Güçleri Komutanlığı, Kerkük’te sabah saatlerinden bu yana yaşanan hareketliliğin, kendileriyle koordinasyon dahilinde olduğunu açıkladı.
 
Koalisyon Güçleri Komutanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, “Koalisyon güçleri Irak hükümeti ya da Kürdistan Bölgesi Hükümeti’nin, Kerkük çevresindeki faaliyetlerine destek vermiyor. Ancak yer yer çatışmaların yaşandığından haberdarız” denildi.
 
Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Koalisyon, Kerkük çevresindeki askeri araç ve insani hareketliliği takip ediyor. Askeri araç hareketliliği şimdiye kadar kooridnasyon halinde olmuştur ve hiçbir saldırı yaşanmamıştır.
 
Koalisyon güçleri danışmanları, Koalisyon güçleri Irak hükümeti ya da Kürdistan Bölgesi Hükümeti’nin, Kerkük çevresindeki faaliyetlerine destek vermiyor. Ancak 16 Ekim sabahı yer yer çatışmaların yaşandığından haberdarız.”
 
Kerkük’te bu sabah yaşananların, “yanlış anlaşılma sonucu” olduğu belirtilen açıklamada, koalisyon güçlerinin, bütün tarafların bu tür olayların tırmanmasından uzak durmasını istediği ifade edildi.
 
Açıklamanın sonunda, koalisyon güçlerinin, Irak ve Suriye’de, IŞİD’le mücadeleye ağırlık verilmesinden yana olduğu belirtildi.

BM: TARAFLARA KOORDİNELİ ADIMLAR ATMALARI ÇAĞRISI YAPIYORUZ

Antonio Guterres
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres: Çatışmaların ve gerginliğin artmaması için koordineli adımlar atılması çağrısı yapıyoruz

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Kerkük'e yönelik saldırıya ilişkin, Irak merkezi hükümetine ve Federe Kürdistan yönetimine “koordineli adımlar atmaları” çağrısında bulundu.
 
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, günlük basın brifinginde, Genel Sekrete Antonio Guterres'in Kerkük'teki gelişmeleri yakından takip ettiğini söyledi.
 
Dujarric, "Genel Sekreter Guterres, Irak merkezi hükümetine ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne, çatışmaların ve gerginliğin artmaması, kanun ve düzenin bozulmaması için koordineli adımlar atması çağrısı yapıyor" dedi.
 
Guterres'in, tarafların “krizi birlikte yönetmesi ve mevcut tüm meselelerin diyalog yoluyla ve Irak Anayasası ile tutarlı bir şekilde çözülmesi gerektiğini” belirtiğini aktaran Dujarric, Kerkük’e yönelik saldırı nedeniyle binlerce insanın yerinden edildiğini hatırlattı.

IRAK HÜKÜMETİ, KERKÜK'ÜN TAMAMINDA KONTROL SAĞLADIĞINI AÇIKLADI

Irak Ortak Operasyonlar Komutanlığı başlatılan operasyon sonucunda kent merkezinin tamamında kontrolün sağlandığını açıkladı

Irak Ortak Operasyonlar Komutanlığı "Kerkük'te güvenliğin temin edilmesi" adı altında dün gece Irak ordusu, federal polis güçleri ve Haşdi Şabi tarafından başlatılan operasyon sonucunda kent merkezinin tamamında kontrolün sağlandığını" bildiren bir yazaılı açıklama yaptı.

Devlet dairelerine Irak bayrağı asılması için tören yapıldığı ifade edilen açıklamada, gün içinde Peşmerge'den geri alınan bölgeler ve yerlerin isimleri sıralandı.

Açıklamada şunlar kaydedildi:

"Kuzey Petrol Şirketi, Baba Gurgur Petrol Yatakları, K1 Askeri Üssü, elektrik santrali, Molla Abdullah Rafinerisi, Kerkük Havalimanı, Tazehurmatu Karargahı, Leylan, Dakuk, Yaycı, Tirkalan kasabalarıyla Tuzhurmatu ilçesi, Tikrit Köprüsü, Kerkük'ün güneyindeki ana karayolu ve Kerkük kent merkezinin tamamında kontrol sağlandı." 

ANKARA'DAN BAĞDAT'A DESTEK

Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Kerkük’teki durum üzerine yaptığı açıklamada, Bağdat yönetimine destek verdi.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklama şu şekilde: "IKBY’nin Irak Anayasasını ihlal etmek suretiyle gayrımeşru şekilde düzenlediği referandum sonrasında Irak Hükümeti’nin ülkenin toplumsal mozaiğinin bir modelini oluşturan ve tarih boyunca Türkmen soydaşlarımızın yurdu olan Kerkük şehrinde anayasal egemenliğini tesis etmek üzere attığı adımları yakından takip ediyoruz.
 
Irak Hükümeti’nin Kerkük’te PKK terör örgütü elemanlarına müsamaha gösterilmeyeceğine, bunların mobilize edilmesinin savaş ilanı telakki edileceğine ilişkin açıklamasını memnuniyetle karşılıyoruz.
 
IKBY’yi son dönemde yaptığı vahim yanlışlara bir yenisini eklememesi yönünde ikaz ediyoruz. Kerkük’te toplumsal huzur ve barışı bozmaya yeltenebilecek PKK terör örgütünün bu bölgede melce bulmasına vesile olanlar tarafımızdan da sorumlu tutulacaktır.
 
Bu vesileyle, Irak’ın siyasi birliğinin ve toprak bütünlüğünün korunmasına atfettiğimiz önemi bir kez daha vurguluyoruz. Irak topraklarındaki PKK mevcudiyetinin sonlandırılması bağlamında Irak Hükümeti ile her türlü işbirliğine hazır olduğumuzun altını çiziyoruz.
 
Türkiye, ülkede kalıcı barış ve istikrarın tesis edilebilmesini teminen atacağı adımlarda Irak Hükümeti’nin yanında yer alacaktır." 

ŞENGAL VE MAXMUR'DAN DA ÇEKİLDİLER

Irak ordusu Şengal'de

Irak ordusu ve Haşdi Şabi güçleri, Kerkük'ten sonra Şengal ve Maxmur'a da girdi. Kerkük operasyonun ardından Maxmur, Bakırme hattından Şengal'e kadar uzanan bölgeye yöneldi.

Irak Ordusu, Irak Federal Polis güçleri ile Şengal'e giren Haşdi Şabi birliklerinin yaklaşık 500- 600 kişiden oluşturları ve kent merkezine girdikleri belirtildi. Haşdi Şabi birliklerinin Şengal'e girmesi ile Peşmerge güçlerinin mevzilerini bırakıp çekildikleri, Irak Ordusu ile Federal Polis'in ise kent dışında konuşlandığı ifade edildi. 

Peşmergelerin Maxmur kasabası, Bakırme, Guwer ve Şengal'i dün geceden itibaren boşalttığını ve 2014 öncesi sınırlara doğru çekildiklerini bildirdi. Maxmur kasabasında bir tek polis gücünün kaldığı aktarılırken, Maxmur kasabasında bulunan halkın da çoğunun evlerini bırakarak, Hewler'e gittiği öğrenildi. Maxmur Mülteci Kampı halkının ise yerlerini boşaltmadığı bildirildi.

KDP peşmergelerinin Şengal kent merkezi ve Sinune nahiyesi başta olmak olmak üzere, denetimi altındaki bölgelerin hepsini terk ettiğini ve Haşdi Şebi güçlerinin gelip bu bölgelere yerleştiğini bildirildi. Daha önce KDP peşmergelerinin hakim olduğu Şengal kent merkezi ve çevresinde bulunan Şebabît, Solax, Til Qesep, Hemedan, Til Benat, Faprîqa Çemento, Qinê, Sinûn, Cidalê, Heyalê, Domîz, Werdiya, Golat, Niyêniyat, Herdan, Zorava ve Mezargeha Şerefedîn yerleşim yerlerine Haşdi Şabi güçlerinin yerleştiği kaydedildi. 

MÜDAHALE PETROL FİYATLARINI YÜKSELTTİ

Merkezi Irak hükümetinin Kerkük’e müdahalesi ve İran ile ABD arasında gerilen ilişkiler nedeniyle Brent petrolünün fiyatı yüzde 1.0’den çok artışla 57.8 dolara yükseldi.

ABD Başkanı Donald Trump, cuma günü İran’ın 2015 yılında yapılan nükleer anlaşmaya uyduğuna ilişkin onay vermeyince, bu ülkeye yeni yaptırımlar uygulanabileceği risklerini artırdı. Petrol piyasalarında fiyatlar, İran’a yeni yaptırımlarla petrol arzının azalacağına ilişkin endişelerle arttı.

Irak hükümetinin Kerkük’teki petrol sahalarını kontrol altına alması da petrolün yükselmesindeki en önemli etken oldu. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Çanlar Gökçek için çalıyor

SONRAKİ HABER

Üç binden fazla sivil Rakka'yı terk etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...